Cinci inițiative ecologice în 2018

Când vine vorba de mediul de trai sănătos, nu putem ignora impactul omenirii asupra naturii. Probabil nu este nevoie de prea multe cuvinte pentru a realiza volumurile de gunoi de plastic, generat de fiecare dintre noi în fiecare an. Doar o mică parte din acest plastic este reciclat.

Abundența de produse și servicii în care trăim, crează iluzia că această situație va fi tot timpul. Că vom avea resurse natural, alimente sănătoase, aer curat și apă potabilă.

În același timp, pe rețelele de socializare circulă mii de filmulețe despre dauna adusă de obiectele din plastic. Unele filmulețe încearcă într-un mod ironic să arate activitatea umană care distruge natura.

Să nu uităm despre pericolul pe care-l prezintă construcția hidrocentralelor de pe Nistru. Probabil, în anul care vine, ar trebui să-i acordăm atenție sporită, deoarece apa din Nistru este la propriu – apa noastră cea de toate zilele.

La 7 iulie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege cu privire la interzicerea pungilor din plastic. Potrivit acestuia, legea 231/2010 cu privire la comerțul interior a fost completată cu art. 20¹, restricții în domeniul comerțului cu amănuntul.

Restricțiile vor fi introduse treptat: din anul 2019 – pungile din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mare de 50 microni, din anul 2020 – cele de până la 50 de microni, iar din anul 2021 – și cele mai subțiri, până la 15 microni.

Pe lângă inițiativele legislative, în 2018 au fost vizibile mai multe inițiative ale societății civile și agenților economici de a diminua daunele produse de deșeurile din plastic și nu doar.

Proiectul social „Hai Moldova”

Un grup de tineri s-au alăturat Mișcării Internaționale de Curățenie Mondială Let’s Do It! World. Astfel, începând cu un proiect amplu de curățare a parcurilor, pădurilor și râurilor în mai 2011, Hai Moldova a încercat de mai multe ori să atragă atenția asupra faptului că locurile preferate de odihnă se transformă ușor și rapid în gunoiști. În 2018, tinerii activiști au efectuat numeroase activități de curățare cât și activități de instruire despre managementul deșeurilor.

Enlarge

MG_9811
Sursă haimoldova.md

Colectarea deșeurilor electrice și electronice

Unii agenți economici au plasat stații de colectare a deșeurilor electrice și electronice. Spre exemplu METRO a plasat primele 3 boxe de colectare  în magazinele companiei din orașul Chişinău şi Bălţi.

Pungile de hârtie și textile în prioritate

Tot în 2018 am aflat că unele rețele de magazine au introdus pungile de hârtie pentru transportarea produselor. Deasemenea, pe rețelele sociale au fost lansate mai multe campanii și chemări la folosirea pungilor de textile. Una din inițiativele de promovare a utilizării pungilor este pagina de Facebook Torbesc, care promovează evenimentele Eco, activități de pictură pe torbe din textile și producătorii de torbe textile. Tinerii din acest grup organizează ateliere de pictură pe pânză pentru copii, unde aceștia învață să creeze și să fie atenți la natura din jur.

Enlarge

torba
Torbă din pânză pictată manual

Plastic Free July (în iulie fără plastic) 

Mișcarea „Plastic Free” a început în Australia în 2011, fiind creată de un grup de oameni conștienți de daunele aduse de plastic. Acum Plastic Free Foundation lansează cu regularitate provocări și evenimente de sensibilizare a oamenilor cu privire la daunele aduse de utilizarea în exces a plasticului.

În Moldova, această provocare a fost susținută de mai mulți tineri, inclusiv Dina Zaiaț, jurnalistă, care a creat blogul No Plastic Moldova, unde postează deseori despre viața fără plastic, alegerile privind cumpărăturile și produsele casnice.

https://www.facebook.com/210107682972391/videos/240087846641041/

Orele Ecologice în instituțiile de învățământ

Inspectoratul Ecologic de Stat a lansat campania de informare „Stop poluării cu PLASTIC”, în cadrul căreia, pe data de 5 Iunie, Ziua Mondială a Mediului, în școli s-a vorbit despre daunele aduse de plastic.

Enlarge

3-2
Cum poate fi înlocuit plasticul în viața de zi cu zi

Pe scurt, în 2018 nu s-a întâmplat deosebit pentru a renunța la plastic și a avea mai multă grijă de natura, care are de suferit în urma fiecărei activități umane. În țară sunt activiști care luptă pentru a aduce la cunoștință oamenilor și autorităților publice despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită protecției mediului înconjurător.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.