Marti la Chisinau si-a inceput lucrarile seminarul regional european "Liberalizarea telecomunicatiilor: probleme si oportunitati pentru statele din Europa de Est, CSI si Tarile Baltice".
Organizatorii lui sunt Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) al RM, Agentia Nationala pentru Reglementare in Telecomunicatii si Informatica (ANRTI), precum si Uniunea Internationala pentru Telecomunicatii (UIT), transmite AS "NOVOSTI-MOLDOVA".
"Actualul seminar prezinta un eveniment serios pentru IT-specialisti, carora li s-a oferit o posibilitate suplimentara pentru a opera un schimb de experienta cu colegii sai, – a spus in cuvintul de salut ministrul dezvoltarii informationale Vladimir Molojen. – Pentru noi liberalizarea telecomunicatiilor este una dintre cele mai importante chestiuni, si noi intentionam sa confirmam faptul ca in Moldova au fost obtinute succese mari in aceasta directie".
"in ultimii ani Moldova a facut un pas important pe calea dezvoltarii tehnologiilor informational-comunicationale, – le-a spus ziaristilor seful Biroului UIT din Moscova Valery Timofeev. – De aceea nu este intimplator faptul ca Chisinaul a fost ales pentru organizarea unui atare forum de prestanta".
Potrivit spuselor lui, "inaltele rezultate, pe care au reusit sa le obtina specialistii moldoveni in acest domeniu, au devenit motivul ca anume in Moldova vor fi realizate in timpul apropiat proiecte inovatoare pentru informatizarea sectorului social in tarile CSI".
"La reuniune participa circa 90 de reprezentanti ai administratiilor si structurilor reglementatoare in comunicatii din 14 tari, experti ai UIT si Bancii Mondiale, – a comunicat directorul general al ANRTI Stanislav Gordea. – in trei zile urmeaza sa examinam un spectru larg si divers de probleme, printre care – promovarea noilor servicii de telecomunicatii, implementarea tehnologiilor performante, concurenta si relatiile reciproce intre agentii economici si noii operatori, stabiliti in acest sector, atragerea investitiilor, etc.".
Dupa finalizarea fiecarei sesiuni, a precizat seful ANTRI, expertii vor prezenta concluzii si recomandari, elaborate in baza practicii europene performante in acest domeniul.
Organizatorii seminarului considera ca desfasurarea lui va contribui la consolidarea cooperarii regionale in sfera telecomunicatiilor, precum si va impulsiona suplimentar dezvoltarea acestui sector in Moldova in baza experientei internationale.
La ANTRI au mentionat ca acesta este "primul seminar de atare proportii, organizat in Moldova sub egida UIT".
Uniunea Internationala pentru Telecomunicatii este una dintre cele mai vechi organizatii de acest nivel, creata in anul 1865, si care include astazi 189 de tari-membre. Moldova a devenit membru cu drepturi depline al acestei Uniuni in octombrie 1996. // "Noutati – Moldova"