În Chișinău vor fi „plantați” doi palmieri solari

În următoarele două luni, în Chișinău vor apărea doi palmieri solari de generare a energiei electrice din surse regenerabile, a anunțat astăzi primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu. Totodată, edilul a lansat un apel către locuitorii capitalei să identifice două locuri optime pentru instalarea palmierilor solari.

„ Eu am tot zis că Chișinăul este un Shanghai, mai ales la Ciocana unde sunt gheretele, și ca să facem din Chișinău nu doar Shanghai, dar și Dubai, în următoarele două luni vom instala doi palmieri solari cu Wi-FI. Este unul dintre proiectele-pilot implementate de Primăria Chișinău în comun cu PNUD Moldova”, a menționat Ruslan Codreanu la ședința operativă a Primăriei.

Potrivit lui, proiectul are drept scop promovarea și utilizarea energiei regenerabile în orașul Chișinău.

Instalațiile vor oferi un set de beneficii pentru spațiile publice precum: iluminare stradală, loc pentru odihnă și recreere, stație pentru încărcare a dispozitivelor electrice, punct de informare publică și acces gratis la internet.

Criterii pentru propunerea locului de instalare a Palmierilor Solari:

Spațiul propus trebuie să fie un loc deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați. Instalația solară trebuie să fie amplasată pe o suprafață solidă și necesită un perimetru de instalare de cel puțin 4 metri pătrați.

Locul propus trebuie să fie public accesibil și să fie în apropiere unui flux de oameni care să beneficieze de oportunitățile oferite de instalația solară.

Spațiul propus trebui să fie amplasat într-o zonă însorită cu acces la lumină soarelui pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte care pot restricționa accesul la lumina.

Precizăm că proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”  este implementat de PNUD Moldova în perioada 2018-2019. Are un buget total de 2,72 mln dolari, dintre care 2,64 mln dolari acordaţi de GEF şi 80.000 dolari – de PNUD Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.