China – “regina” pieţei mondiale de lux

De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Economia crescandă a dus, fără doar şi poate, la consumul tot mai mare de produse şi servicii de lux. Ţara care nu are un echivalent pentru termenul "luxury" (abundenţă, lux, bunăstare) se dovedeşte a fi acum regina curtată de toţi cavalerii de pe piaţa bunurilor şi serviciilor de lux.

Din 1997 până acum, occidentalii i-au dat Chinei o definiţie pentru acest termen şi anume: "ming pai" = "famous brand".

Un studiu recent al unei filiale a Credit Agricole din China estimează că până în 2020 China va deveni cea mai mare consumatoare a pieței mondiale de lux.

CLSA Asia-Pacific Markets (CLSA), în care Credit Agricole deține 65%, estimeazǎ ca Marea Chină (inclusiv Hong Kong şi Macao) va reprezenta 44% din vânzările de luxury la nivel mondial în 2020, faţă de 15% în prezent, ceea ce înseamnă o creștere anuală de 23%. Potrivit CLSA, care a efectuat un studiu, tradiţia chineză de tezaurizare ar trebui să scadă, deoarece în cele trei oraşe mari din China, jumătate din respondenţi posedă sau intenţionează să achiziţioneze un produs de lux.

Creezy Courtoy, analist al pieţei de lux şi parfumier, afirmă că naţiunea chineză îşi creează în acest moment propriul panteon al luxului ce se bazează pe coduri distincte. Poate că tocmai din acest motiv Hermes a înţeles că nu poţi cuceri o piaţă estimată la 10 milioane de consumatori în 2015 dacă nu mergi mai adânc când este vorba de integrarea valorilor chineze în propriile sale valori.

Un alt gigant, Louis Vuitton, a realizat cǎ promovarea sa ca şi brand nu trebuie să se reducă doar la Shanghai.
Milionarii chinezi, care deţin cel puţin 110 milioane de euro, sunt cu 15 ani mai tineri decât colegii lor din întreaga lume, iar numărul lor a crescut de la 24 în 2000 la 1363 în 2010. Acest lucru nu poate să nu-i bucure pe producătorii din gama luxury de produse din piele, genţi, ceasuri şi bijuterii, cererea pentru care va crește cel mai rapid.

În cele din urmă, vor aprea branduri de lux de origine chineză, care vor utiliza materii prime tradiţionale pentru această zonă, cum ar fi jadul.

Unele case de lux, cum ar fi Hermes, anticipǎ această tendinţă și a creat, deja, un brand dedicat în mod special Chinei, denumit Shang Xia.

Evident, această perspectivă este interesantă și pentru alte companii din acest sector. Deja din primul trimestru al anului 2010, Asia este cea mai mare piaţă de lux (26%, cu excepţia Japoniei) al grupului LVMH.

Hermes, în prima jumătate a anului 2010, înregistra în Asia-Pacific 22% din operațiuni, aceasta fiind a doua piaţă a brand-ului la nivel global, după Japonia (22,6%). Marca anticipează dezvoltarea sa în China, având deschise, deja, 20 de magazine în această ţară.

În continuare voi prezenta cele mai preferate branduri de lux de către milionarii chinezi.

Brandul de bijuterii preferate – Cartier;
Ceasurile favorite – Patek Philippe;
Cele mai iubite ceasuri sport – Rolex;
Maşini de lux (business) – Rolls-Royce Phantom;
Maşini de lux personale – Bentley Continental Flying Spur;
Whiskey – Royal Salute 21 Years Old;
Şampanie – Moet & Chandon;
Ţigări – Chunghwa;
Casa de modă – Giorgio Armani;
Accesorii – Hermes;
Telefoane mobile de lux – Vertu.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare