Chicu a revenit de la Moscova cu promisiuni. Cât de realizabile sunt acestea

PE SCURT

Prim-ministru Ion Chicu, revenit dintr-o vizită la Moscova, a anunțat mai multe înțelegeri convenite cu autoritățile ruse.  Două dintre cele mai răsunătoare – Rusia este dispusă să inițieze o linie de credit de 500 de milioane de dolari  pentru proiecte investiționale în infrastructură în Moldova și de la 1 ianuarie prețul la gazele rusești se va micșora. Premierul a menționat aportul șefului statului Igor Dodon la soluționarea problemelor.

Anunțul premierului a fost întâmpinat cu comentarii ironice din partea opoziției, care a declarat că, și în 2009, Vladimir Putin i-a promis fostului președintelui de atunci Vladimir Voronin un credit de 0,5 miliarde de dolari, iar banii așa și nu ajuns.  Experții în domeniu susțin că, după o astfel de declarație, premierul Ion Chicu ar trebui să vină cu precizări pentru a transparentiza procesul. Mai mult, potrivit lor, diminuarea prețului la gazele rusești nu se datorează relației lui Dodon cu Federația Rusă, ci era una și așa prognozată și firească,  în actuala conjunctură a pieței.

PE LUNG

Ce a declarat Ion Chicu

Moscova ar putea oferi un credit de jumătate de miliard de dolari Chișinăului

Premierul Ion Chicu a declarat că a avut o discuție „foarte bună și prietenoasă” cu omologul său rus, Dmitri Medvedev. „Am obținut acordul principal al Rusiei de a deschide o linie de credit de 500 de milioane de dolari, direcționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale”. Oficialul a spus că ministerele de Finanțe vor discuta asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, spunând totuși că acest credit va fi luat „dacă va avea condiții avantajoase pentru R. Moldova”.

Prețul la gaz va fi micșorat

„Am reușit să ajungem la o înțelegere privind diminuarea semnificativă a prețului la gazele livrate începând cu 1 ianuarie 2020. De la 1 octombrie aceste prețuri au fost diminuate cu aproximativ 15 dolari, iar după 1 ianuarie, vor fi micșorate cu încă 50 de dolari și va constitui în jur de 172-173 de dolari pentru o mie de metri cubi”. El a mulțumit președintelui R. Moldova, Igor Dodon, care a lansat în august dialogul cu partea rusă în sensul diminuării prețului de import al gazelor”.

Lista categoriilor de mărfuri exportate în Rusia fără taxe vamale, extinsă

Ion Chicu a spus că a fost obținut acordul principal de a prelungi, și după 1 ianuarie 2020, posibilitatea exportului produselor moldovenești pe piața rusească fără aplicarea taxelor vamale. Lista categoriilor de mărfuri exportate în Rusia fără taxe vamale va fi extinsă de la 5 la 10 categorii, ceea ce înseamnă că vor fi acoperite 70 la sută din nomenclatorul produselor exportate pe piața din Rusia. De asemenea, s-a convenit asupra extinderii numărului de companii moldovenești autorizate să exporte pe piața rusească.

Autorizații de transport de mărfuri în Rusia

„Am soluționat problema transportatorilor internaționali, care nu puteau activa pe piața rusă din cauza insuficienței de autorizații de transport internațional. Partea rusă va oferi un număr suficient de autorizații (1000), pentru ca exportul produselor din R. Moldova în Rusia să fie deblocat până la sfârșitul anului”

Munițiile de la Cobasna

„Am convenit asupra lansării a acțiunilor preparatorii privind implementarea inițiativei de utilizare a munițiilor depozitate pe teritoriul R. Moldova, la depozitele din Cobasna. În perioada următoare vom primi detalii din partea părții ruse asupra mecanismului respectiv, care urmează a fi transparent pentru toți, inclusiv partenerii strategici ai R. Moldova”.

Ce declară opoziția și experții despre:

linia de creditare de 500 milioane de dolari

Fostul ministru al Economiei Vadim Brînzan a catalogat acest anunț drept „o invenție totală” și „poveşti cu zâne”.

„Hai să fim oameni serioşi, Rusia este blocată, se află de stare de embargo şi acuma ei să investească 500 de milioane de dolari? Dacă trebuie o bază militară de adus, cu asta nu-s probleme. Dacă trebuiesc 500 de milioane de tancuri – poate că da, dar 500 de milioane de dolari – astea-s poveşti”.

În acest caz, tot mai mulți reprezentanți ai societății civile au amintit cum în 2009 fostul președinte moldovean Vladimir Voronin, în cadrul unei vizite la Moscova, a anunțat că a obtinut promisiunea unui ajutor de 500 de milioane de dolari. Premierul rus de atunci Vladimir Putin a dat asigurări că prima transa, în valoare de 150 de milioane de dolari, ar putea fi acordată Republicii Moldova într-o lună și jumătate, două luni. Fondurile nu au ajuns niciodată la Chişinău.

Experta IDIS Viitorul Tatiana Lariușin a declarat că după acest anunț, premierul trebuie să vină neapărat cu mai multe detalii, ca să fie clar câți bani vor fi oferiți, cât ne vor costa aceste credite și care sunt preferințele investiționale. Potrivit ei, forma și contextul în care a fost făcut acest anunț a fost unul declarativ și neserios.

„Federația Rusă are probleme serioase cu finanțările externe, iar relația cu RM nu este prioritară pentru ruși,  mă refer la prioritățele de nivelul întâi, astfel încât partea rusă să-și revizuiască politica investițională”.

Tatiana Lariușin a mai spus că cu siguranță banii oferiți nu vor fi cei mai ieftini bani pe care i-ar primi țara noastră și nu vor fi banii pe care i-am putea primi din asistența internațională, care ar fi oferită de partenerii de dezvoltare tradiționali.

Totodată, experta s-a arătat sceptică că banii oferiți vor fi  resurse bugetare, menționând că cel mai probabil ar fi vorba de banii acordați de companiile rusești. „În aceste condiții declarația lui Ion Chicu mai mult sperie, decât inspiră. Moldova este bucuroasă să beneficieze de investiții, doar că acestea ar trebuie să fie cu adevărat investiții”, a spus ea.

Deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba se arată  interesat ce proiecte concrete de infrastructură sunt planificate în anul 2020 din prima tranșă de 300 milioane. „Se spune că ele sunt identificate. Vreau să avem publicată lista proiectelor. Mă interesează modul în care acestea au fost identificate drept prioritare (și de cine) și poate m-ar interesa să văd și studiile de fezabilitate, pentru început”, a declarat el.

Potrivit lui, dacă s-a decis să contractăm un credit, trebuie să avem certitudinea, în baza cifrelor și estimărilor, că proiectele alese vor genera creștere.  „Mă interesează cum vor fi identificați agenții economici care vor presta bunuri și servicii și cine îi va selecta. Mă interesează dacă este un împrumut condiționat, lucru care înseamnă că banii din împrumut trebuiesc cheltuiți pe bunuri și servicii din Federația Rusă. Asta ar însemna inclusiv faptul că agenții economici care pot participa la licitații pentru lucrările de infrastructură trebuie să fie din Federația Rusă”, se arată într-o postare a deputatului. .În acest caz, el se întreabă retoric „de ce în toată Europa fac drumuri nemții și austriecii, iar tehnocrații noștri au decis într-o săptămână că rușii se pricep mai bine la făcut drumuri”.

Pretul la gaz

Fostul ministrul al Economiei Vadim Brînzan a menționat la TV8 că premierul Ion Chicu nu putea să negocieze un preţ redus la gazele rusești. „Preţul oricum urma să se micşoreze de la 1 ianuarie. Din ce cauză? Deoarece acum nouă luni preţul de pe piețele internaționale a scăzut și, respectiv, la 1 ianuarie urma să fie micşorat preţul şi pentru noi. Acesta nu este meritul lui Chicu. Formula stabilită în contractul cu „Gazprom” aşa funcţionează. Să fie clar. Punct”, a declarat ex-ministru.

Expertul în securitate energetică Sergiu Tofilat a precizat că prețul la gazele rusești se stabilește conform unei formule din contractul dintre Moldovagaz și Gazprom. Prețul se modifică trimestrial și se fixează în baza prețurilor la gaz în UE care au fost cu un an înainte.

„Respectiv dacă vrem să știm care va fi prețul în 2020 ne uităm la prețul în UE anul acesta. Președintele Dodon a încercat să speculeze pe chestia aceasta spunând că ieftinirea se datorează relațiilor sale cu Putin. Nu este adevărat”.

Totodată, el a atenționat că scăderea prețului la gaz nu înseamnă că va scădea și tariful pentru consumatorii finali de la noi din țară. Potrivit lui, tariful a fost aprobat în 2018 în luna martie și a fost calculat din prețul de 3156 de lei pentru prețul la gaz. Noi real am plătit în 2018 3680 lei pentru o mie de metri cubi,  iar în prima jumătate de an în general am plătit mai scump – 4155 lei . „Respectiv noi am rămas datori Gazpromului și aici e foarte intersant, că șeful Gazprom Alexei Miller declară că Moldova achită consumul curent fără probleme. Dar unde e diferența? Deci,  când se va ieftini gazul livrat Moldovei, vom trebui să recuperăm datoria pentru 2018-2019 și apoi se va putea vorbi despre o micșorare a tarifului”, a adăugat el.

Lista categoriilor de mărfuri exportate în Rusia fără taxe vamale, extinsă 

Vadim Brînzan a menționat că negocierile în acest sens au fost purtate de către Ministerul Economiei din Guvernul Sandu. Când am fost la Moscova , în cadrul negocierilor am majorat numărul de companii  moldovenești cu câteva sute. Datele acestor companii sunt furnizate transportatorilor moldoveni și ruși Ceea ce am început noi să discutăm noi la Moscova și nu spune Ion Chicu este de a exclude aceste tarife pentru un anumit șir de mărfuri cum ar fi strugurii, mere, prune”.

Expertul economici Stanislav Madan a precizat că din anul 2011 există un Acord de Liber Schimb în cadrul Comunității Statelor Independente, din care fac parte atât Rusia, cât și Moldova.

„Ce înseamnă asta? Că dacă puterea de la Kremlin ar respecta cu adevărat Moldova și angajamentele semnate anterior, aceste taxe vamale nu ar trebui să existe pur și simplu”.

Potrivit lui, nu ar trebui să existe nici exportul în baza unor liste, fiindcă generează corupție și concurență neloială, iar exportul civilizat și competitiv oferă acces tuturor care respectă niște condiții și standarde, așa cum se întâmplă cu exporturile în Uniunea Europeană de exemplu.

În context, el a precizat că ponderea exporturilor Republicii Moldova în Federația Rusă a scăzut de la 11,4% în anul 2016 până la 8,5% în primele 9 luni ale anului curent. Asta chiar dacă în perioada dată președintele Dodon se lăuda cu creșteri ale exporturilor pe piața rusă.

Pe fondul criticilor oponenților și experților, care califică drept declarativ și plin de incertitudine anunțul  premierului Ion Chicu, un lucru totuși rămâne cert. Premierul Chicu a spus că l-a invitat pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, în Republica Moldova. „A acceptat invitația cu plăcere”, a precizat Chicu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.