CHIAR AȘA | „Tata a fost deportat în Siberia, el mi-a arătat cât de importantă e pădurea”

Petru Vinari este un activist de mediu cu o experiență de peste 10 ani în organizarea plantărilor de arbori și monitorizarea zonelor de protecție ale râurilor. „Eu nu cred că lupt cu niște probleme, pur și simplu m-am preocupat de ele de ceva timp încoace”, spune el cu modestie. 

A realizat plantări în localitățile Bălțata, Bălăbănești și Budești. Din 2017, cercetează râulețul Bălțata, iar în 2024 a descoperit o parcare amenajată din gunoiul de construcție în zona de protecție a acestuia. În prezent, reprezintă asociația „Parcurile Viitorului” și, împreună cu cei de la asociația „Pelican”, lucrează la un film documentar despre Parcul Național Nistrul de Jos. 

Pe lângă pasiunea sa pentru natură, Petru este un colecționar de covoare tradiționale și unul dintre cei mai cunoscuți DJ din Chișinău. Cum reușește Petru să adune oameni dedicați atât naturii, cât și artei, află în video. 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Chișinău, dar am dobândit experiență media și în cadrul unui program Erasmus la Bruxelles. Din 2022 lucrez în jurnalismul video. Temele care mă pasionează sunt egalitatea de gen, ecologia, drepturile omului și educația. La Moldova.org dau voce poveștilor ce nu sunt auzite.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.