IT / Chatbot pe facebook pentru prevenirea și combaterea violenței domestice

PE SCURT

Sophiko Gogochashvili, o tânără din Georgia, știe cum să prevină și să combată violența domestică. La hackathonul pentru societatea civilă care are loc în Tbilisi (14-16 iunie), Sophiko împreună cu echipa IT lucrează la o extensie pe facebook care să le ofere informație și ajutor victimelor.

PE LUNG

Sophiko Gogochashvili este o tânără din suburbia capitalei, Tbilisi. Societatea în care trăiește este patriarhală și conservativă, din acestă cauză, femeile sunt discriminate, dar și supuse violenței domestice, fie din partea soțului sau familiei. Tânăra este reprezentanta organizației nonguvernamentale „Umbrela socială” și a venit la hackathonul pentru societatea civilă ca să găsească cum să ajute victimele violenței domestice.

În Georgia, fiecare a 11 femeie este victimă a violenței domestice

34% dintre femei spun că violența din partea soțului este acceptabilă

78% de femei spun că nu este acceptabil să vorbească despre violența domestică în familie

Femeile nu sunt informate și câteodată nu înțeleg că sunt victime ale violenței domestice. Violența nu înseamnă doar când cineva te bate, dar când soțul tău sau familia ta nu îți permite să ieși afară, să mergi la serviciu.

Pentru că vor să crească gradul de conștientizare a problemei, vor crea un chatbot pe facebook (chatbot este un program de Inteligență Artificială ce vorbește cu tine).

Au ales să facă un chatbot pe facebook, pentru că nu toți utilizatorii știu să facă căutări în motoarele de căutare, iar rețeaua socială este un instrument simplu care nu necesită cunoștințe speciale. Acest chatbot urmează să le răspundă victimelor referitor la ce este violența, ce tipuri de violență există, de ce servicii poate beneficia ca și victimă a violenței domestice, dar și istorii asemănătoare. 

Hackathonul pentru societatea civilă este la a treia ediție. Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic este un proiect finanțat de UE pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Are scopul de a promova rolul actorilor societății civile în reformele care se implementează în țările lor. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu condus de GDSI Limited (Irlanda). Câștigătorul va beneficia de implementare în totalitate a instrumentului IT în sumă de 10 mii de dolari.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.