Connect with us
"
"

Social

IT / Chatbot pe facebook pentru prevenirea și combaterea violenței domestice

Publicat

pe

PE SCURT

Sophiko Gogochashvili, o tânără din Georgia, știe cum să prevină și să combată violența domestică. La hackathonul pentru societatea civilă care are loc în Tbilisi (14-16 iunie), Sophiko împreună cu echipa IT lucrează la o extensie pe facebook care să le ofere informație și ajutor victimelor.

PE LUNG

Sophiko Gogochashvili este o tânără din suburbia capitalei, Tbilisi. Societatea în care trăiește este patriarhală și conservativă, din acestă cauză, femeile sunt discriminate, dar și supuse violenței domestice, fie din partea soțului sau familiei. Tânăra este reprezentanta organizației nonguvernamentale „Umbrela socială” și a venit la hackathonul pentru societatea civilă ca să găsească cum să ajute victimele violenței domestice.

În Georgia, fiecare a 11 femeie este victimă a violenței domestice

34% dintre femei spun că violența din partea soțului este acceptabilă

78% de femei spun că nu este acceptabil să vorbească despre violența domestică în familie

Femeile nu sunt informate și câteodată nu înțeleg că sunt victime ale violenței domestice. Violența nu înseamnă doar când cineva te bate, dar când soțul tău sau familia ta nu îți permite să ieși afară, să mergi la serviciu.

Pentru că vor să crească gradul de conștientizare a problemei, vor crea un chatbot pe facebook (chatbot este un program de Inteligență Artificială ce vorbește cu tine).

Au ales să facă un chatbot pe facebook, pentru că nu toți utilizatorii știu să facă căutări în motoarele de căutare, iar rețeaua socială este un instrument simplu care nu necesită cunoștințe speciale. Acest chatbot urmează să le răspundă victimelor referitor la ce este violența, ce tipuri de violență există, de ce servicii poate beneficia ca și victimă a violenței domestice, dar și istorii asemănătoare. 

Hackathonul pentru societatea civilă este la a treia ediție. Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic este un proiect finanțat de UE pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Are scopul de a promova rolul actorilor societății civile în reformele care se implementează în țările lor. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu condus de GDSI Limited (Irlanda). Câștigătorul va beneficia de implementare în totalitate a instrumentului IT în sumă de 10 mii de dolari.

Economie

Coronavirusul seacă industria vinului

Publicat

pe

PE SCURT

Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova a exportat 15,67 milioane decalitri de vin, iar valoarea totală a exportului a depășit trei miliarde de lei. Cel mai mult vin moldovenesc a ajuns în China, România și Federația Rusă. 

În țara în care viticultura reprezintă 7% din totalul de exporturi și 3% din PIB-ul țării, pandemia de coronavirus a lovit dur în micii producători, dând peste cap și planurile marilor jucători din industrie.

Dar cum se descurcă alte țări la capitolul vin în pandemie? Ca să înțelegem asta, am tras cu ochiul la sectorul vitivinicol din Ungaria. La ei, chiar dacă sectorul HoReCa e în blocaj, vinăriile mici stau mai bine la vânzări decât vinificatorii noștri.

PE LUNG

Aproape cinci întreprinderi vinicole au fost nevoite să-și suspende temporar activitatea, întrucât angajații au fost infectați în număr mare cu COVID-19. 

Pe 25 aprilie, satele Etulia și Cișmichioi din raionul Vulcănești au fost plasate în carantină, după ce patru locuitori, angajați la Vinăria Etulia, parte a grupului de vinării Bostavan, au fost depistați pozitiv la COVID-19. După asta, s-a decis testarea tuturor angajaților și rudelor angajaților la COVID-19 – 174 de persoane, dintre care 77 erau infectate.

Enlarge

IMG_6349
Foto: Wine of Moldova

„Produsele vitivinicole nu sunt de primă necesitate

83% din vinul produs anul trecut în Republica Moldova a fost exportat. Datele pentru luna martie arată că exporturile au scăzut cu 9% după volum și cu 11% în ce privește valoarea, față de aceeași perioadă a anului 2019. 

Potrivit estimărilor Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) în acest an exportul produselor vitivinicole poate scădea cu 30% sau chiar 50% comparativ cu 2019. 

Șefa Serviciului politici și reglementări în domeniul produselor sectorul vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, Liliana Dascaliuc, spune că în primele trei luni ale anului 2020 exportul s-a redus cu 20%, însă datele sunt preliminare. Viticultura va fi afectată așa cum o să fie afectată toată agricultura. Și nu doar agricultura, dar toată industria. Vinul, produsele vitivinicole nu sunt de primă necesitate”, comentează specialista.

Zero venituri

Vlada Vutcarău este co-fondatoare a vinăriei urbane ATU, o afacere de familie, care produce până la 40 de mii de sticle pe an. Pandemia de coronavirus și starea de urgență a redus vânzările în proporție de 90%, iar turismul înregistrează zero venituri. Vorbim de foarte mari pierderi. Noi continuăm să producem, dar încasările vin din vânzări și nu din producere”, explică Vlada.

Enlarge

foto-ATU-winery-facebook
Foto: Facebook/ ATU Winery

Totuși, un aspect pozitiv pe care-l vede tânăra este că business-ul s-a mutat online și „că ne-am întors cu fața spre producătorul local. Cumpărând de pe piața locală, investim în oamenii noștri și banii rămân aici pe loc, în țară”.  

88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un studiu al Camerei de Comerț Americane.  

Așa că, autoritățile au creat niște măsuri de susținere a agenților economici, inclusiv a vinăriilor. Printre acestea se numără reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa. 

Co-fondatoarea vinăriei ATU, Vlada Vutcarău, spune că măsurile statului de a-i susține, nu-i prea ajută pe ei.

„Noi nu primim vizitatori, respectiv nu generăm TVA. Scutirea asta, acum, nu ne dă nimic, pentru că noi oricum încasări nu avem, nu avem din ce economisi acele 5% ca să le distribuim la salarii.”

Ea mai crede că măsurile anunțate de autorități „sunt jocuri politice și statul se eschivează să-și asume o răspundere. Poate nu își permite financiar”.

O problemă nu vine niciodată de una singură, crede co-fondatoarea vinăriei. Seceta din anul acesta o îngrijorează la fel de mult. „Vom vedea la toamnă ce o să culegem, pentru că acolo va fi criza și mai mare.”

Enlarge

vinurile-ATU-foto-facebook-ATU-winery
Foto: Facebook/ ATU Winery

Porumb în loc de struguri

Pe 10 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a emis Dispoziția Nr. 16. Unul dintre puncte reglementează mecanismul de subvenție a agenților economici. Întreprinderile care şi-au sistat total sau parţial activitatea vor ar urma o subvenţie în mărimea sumei achitate a impozitului pe venit dar și alte contribuții sociale.

Directorul Combinatului de vinuri „Mileștii Mici”, Viorel Garaz, se întreabă dacă statul va avea resurse financiare ca să subvenționeze întreprinzătorii. „Atât timp cât agenții economici nu funcționează sau funcționează într-o măsură foarte redusă, contribuțiile lor la buget vor fi foarte mici. Dacă subvențiile nu vor fi achitate imediat, ulterior companiile se vor închide și nu vor mai avea nevoie de ele”, explică specialistul. 

Combinatul de vinuri „Mileștii Mici” a produs în 2019 aproape 1,2 milioane de sticle de vin, dintre care aproape 60% au fost exportate. În urma loviturii date de pandemie, compania a înregistrat o scădere de 60% din vânzări pe piața locală. Exporturile au scăzut cu 40%, iar de pe 8 martie, vinăria nu a fost vizitată de niciun turist.

„Planurile noastre pentru următorul an sau pentru următorii doi ani au fost date peste cap: de a extinde restaurantul, de a procura transport electric, de a sădi viță de vie, de a deschide o rețea de magazine. Banii au mers la achitări de chirie, salarii, dar și alte plăți.”

Și pentru că COVID-ul ne-a mâncat bugetul pentru vița-de-vie, semănăm 36 ha de porumb în loc de Fetească

Geplaatst door „Mileștii Mici” op Maandag 11 mei 2020

De asemenea, vinăria a fost nevoită să întrerupă contractele cu mai mulți angajați pensionari, numărul lucrătorilor s-a redus de la 206 la 142. „Nu avem posibilitatea să achităm pensionarilor șomajul tehnic, ei măcar au pensie, dar tinerii care nu au pensie și stau acasă cu copiii… Am decis să le achităm lor măcar ceva”, explică Viorel Garaz.

Galeriile subterane „Mileștii Mici” sunt situate la o adâncime de 85 m și au o lungime totală de 200 km. Ele adăpostesc aproape 2 milioane de sticle, motiv pentru care a ajuns în Cartea Recordurilor Guinness, drept cea mai mare colecție de vinuri din lume după numărul de sticle

Provocări de-a lungul timpului

Dar starea de urgență din Republica Moldova nu e prima lovitură asupra vinificatorilor. În 2006, Rusia a interzis importul de vinuri, întrucât nu ar fi făcut față normelor sanitare. Pe atunci, aproape 80% din totalul producției de vin era exportat în Rusia. Estimările au arătat că pierderile în urma embargoului au depășit 100 de milioane de dolari.

Apoi, în 2013, cu trei luni înainte de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Rusia a instituit embargo asupra vinurilor moldovenești.

Criza lovește în toți, inclusiv în producătorii de vinuri. Un sector cu 150 mii de locuri de muncă, cu exporturi de 3…

Geplaatst door Andrei Cibotaru op Zondag 5 april 2020

Este o criză care ne afectează pe toți și trebuie să ne punem umărul, să consumăm un pic mai mult vin local. În spatele unei sticle de vin stă o industrie întreagă: stau viticultorii care au crescut strugurii, stau oamenii care lucrează la producție, vinificatorii, oamenii din laborator, stă o industrie a sticlei, industria ambalajului de carton, stau oameni care se ocupă de designul etichetelor și așa mai departe. Cumpărând o sticlă de vin, de fapt, se susține acest lanț pentru mai multe subsectoare”, a comentat autorul blogului finewine.md și expert în vinuri, Andrei Cibotaru.

Cum se descurcă Ungaria?

În timp ce consumul de alcool pe cap de locuitor a crescut în Ungaria în timpul pandemiei coronavirusului, măsurile restrictive care afectează sectorul ospitalității au pus vinăriile maghiare într-o situație financiară dificilă. Cu toate acestea, vinăriile mici, de familie, care de obicei își vând produsele direct clienților din beciurile lor, au reușit să-și crească veniturile.

Guvernul maghiar a anunțat stare de urgență la jumătatea lunii martie și la scurt timp au fost impuse restricții la programul de lucru al magazinelor mici și al unităților de catering. Cu toate acestea, mulți proprietari au ales să își suspende complet activitatea, ceea ce a afectat indirect mulți furnizori, cum ar fi comercianții de alimente și băuturi. Acest lucru a avut un impact și asupra vinăriilor, care joacă, adesea, un dublu rol, deoarece operează săli de degustare, pe lângă vânzarea produselor pe piață. Astfel, acestea au fost lovite de criză de două ori.

Organizația profesională care-i reprezintă pe vinificatori și pe viticultori, Consiliul Național al Comunităților de Vinuri (HNT), a reacționat rapid la situație: într-o săptămână, a inițiat o campanie online și un serviciu numit „Palackposta2020”, care în traducere înseamnă „sticlă prin poștă”. Consiliul a încurajat vinăriile să se înregistreze în mod voluntar pe această platformă care permitea cumpărăturile online și livrarea la domiciliu. Pentru vinificatori, a fost cumva dificil să utilizeze platforma și chiar din primele momente părerile au fost împărțite. Mulți au considerat această mișcare un spectacol, în timp ce alții au considerat că este o lovitură pentru comercianți. Alții cred că nu există o publicitate mai proastă pentru vinul maghiar în această situație de criză.

Compania Pannon Borbolt și-a început activitatea cu comercializarea de vin online, dar în ultimii ani, aproape 80% din veniturile sale provin din intermedierea relațiilor dintre unitățile de catering și vinării. Odată cu sistarea temporară a serviciului de catering, restul de 20 la sută din activități se pare că au reușit să salveze compania, care a început să se concentreze din nou pe vânzarea de vinuri online.

„Vindem pachete, ceea ce înseamnă că consumatorii pot alege între ofertele mai multor crame. În plus, infrastructura noastră logistică a fost deja dezvoltată, astfel încât prețurile noastre sunt mult mai prietenoase”, a declarat Dusán Filákovity, administratorul companiei. Nu consideră că inițiativa PalackPosta este o concurentă, a adăugat el.

Criza nu afectează în mod egal fiecare vinificator, afirmă József Schunk, viticultor și președintele Regiunii viticole Pécs și membru al Consiliul Național al Comunităților de Vinuri (HNT). Vinăriile mici care și-au vândut produsele direct au reușit să-și crească vânzările. Totuși, veniturile din industria ospitalității (hoteluri, restaurante și cafenele) au ajuns practic la un blocaj, ceea ce afectează în mod natural vinăriile mai mari. O altă dificultate este că festivalurile și evenimentele mari, care au devenit surse de venit foarte importante și pentru vinăriile mai mici, au fost anulate. Pierderile de venituri și dezvoltarea stocurilor vor trebui remediate în acest sector, iar Consiliul le monitorizează pe ambele, a spus el. Promovarea vinului poate ajuta pe ambele fronturi.

Zoltán Győrffy, redactorul-șef al revistei de gastronomie și vin Pécsi Borozó, a trebuit să ia o decizie dificilă la jumătatea lunii martie. Revista este publicată în fiecare trimestru în ultimii zece ani, însă din cauza pandemiei, ediția de vară nu va fi tipărită. Agenții de publicitate și-au scos reclamele, iar piața de vinuri, de care depinde editorul, s-a oprit.

„Anul acesta, care promitea că să fie cu multe evenimente, s-a schimbat într-o clipă”, a spus jurnalistul. El și echipa sa au mutat degustările de vin online. Acum, au degustări tematice pe Zoom în fiecare săptămână, iar prezența online a revistei a crescut. Deși, evident, aceste soluții nu sunt perfecte, este încă prea devreme pentru a spune cum pandemia va schimba piața de vinuri și modul în care funcționa aceasta până acum.


Acest articol face parte din proiectul media crossbroder „Off the beaten track” lansat de n-ostHlidaci PesSzabadpecsKrytyka Polityczna și Moldova.org. Proiectul este finanțat de fondul internațional Visegrad.
Citește mai departe

Lifestyle

Scandalul violenței domestice în Rusia: cum o influenceră care a ofensat victimele se transformă în avocata lor

Publicat

pe

De către

Până acum câteva săptămâni, nu știam cine este Reghina Todorenko. Astăzi, nu doar că știu cine e, ci am petrecut câteva ore bune uitându-mă la un video documentar pe care l-a făcut recent, citind articole și opinii despre scandalul care a reușit să devină mai popular decât coronavirusul în Rusia. 

Reghina Todorenko este prezentatoare TV, cântăreață și vedetă pe social media. Este originară din Ucraina, dar locuiește împreună cu soțul ei, interpretul Vlad Topalov în Rusia. Reghina are peste 8 milioane de urmăritori pe Instagram și avea venituri de aproape un milion de dolari americani anual. 

Pe 23 aprilie, în cadrul unui interviu online, Reghina a declarat că femeile care se plâng pe internet că sunt abuzate sunt „psihic bolnave”. „Dar ce-ai făcut tu, ca el să nu te bată?”, a mai adăugat ea la final. Deși comentariile negative au apărut imediat, peste câteva zile, Reghina Todorenko mai apare într-un interviu Live pe Instagram pentru revista Glamour din Russia, în care își confirmă atitudinea spunând că „bărbații care își bat soțiile sunt rezultatul educației femeilor”.

Dacă la început Reghina și soțul ei au încercat să se apere de valul de comentarii negative apărute online, la câteva zile după declarațiile ei, o parte din brand-urile care au susținut-o până atunci au declarat că își vor întrerupe colaborarea. Revista Glamour i-a retras titlul de „femeia anului”, pe care Todorenko l-a obținut în 2017, companii mari ca Pampers, PepsiCo și altele au declarat public că întrerup contractele cu ea, iar o parte din banii predestinați publicității prin intermediul Reghinei Todorenko vor fi donați asociațiilor care luptă împotriva violenței domestice. 

View this post on Instagram

Я ПРОТИВ ДОМАШНЕГО НАСИЛИЯ! Простите за некорректные формулировки! Благодарю каждого и ценю ваше мнение🙏🏻 #регинатодоренко #домашнеенасилие ЕЩЁ РАЗ СПАСИБО ВАМ ЗА ВСЕ ВАШИ ОТКРОВЕНИЯ 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 ДОРОГИЕ МОИ, закрываю комментарии, чтобы не накалять ситуацию между вами. Вижу, что между собой многие начинают скандалить, оскорблять и унижать друг друга, поэтому прошу писать ваши истории мне лично в Директ.

A post shared by regina todorenko (@reginatodorenko) on

Atunci, internetul rusesc s-a împărțit în două tabere: cei care încă mai continuau să o acuze pe Reghina, chiar dacă aceasta și-a cerut între timp scuze publice „pentru formularea incorectă”, și cei care i-au luat apărarea, spunând că vedeta și-a recunoscut greșeala. 

Pe data de 4 mai Reghina Todorenko lansează un video documentar, de o oră și 12 minute, în care vorbește cu avocate, psihologe și alte femei care luptă organizat împotriva violenței domestice în Rusia. Filmul e diferit de tot ce ai văzut până acum pe contul de instagram al Reghinei. Glamourul este înlocuit de fața ei tristă, haine simple, lipsa machiajului: Reghina merge pe drum și se întreabă „dar ce-am făcut eu ca să ajut?”. Cel mai important mesaj al filmului este că în Rusia violența domestică este ascunsă sub covor: nu există statistici, nu există mecanisme și cunoștințe instituționale care să apere victimele și, mai ales, nu există o lege care să protejeze femeile în aceste situații, iar politicienii se fac că plouă.

Filmul este impresionant, pentru un material făcut în 5 zile. Dar este impresionant nu neapărat prin calitate sau creativitate, ci prin subiect. Subiectul care era deja acolo, de mult timp și avea nevoie doar ca cineva să-l pună în lumina reflectoarelor. 

Chiar dacă pe alocuri filmul pare simpluț și grăbit, iar prestația Reghinei e un pic stângace, probabil cel mai mare merit al filmului este acela că a readus subiectul în arena discuțiilor publice. Iar acum, spun experții, legea împotriva violenței domestice are mai multe șanse să fie votată de duma rusească. Mai mult, poate de un exact astfel de film, simplu și nepretențios, care pune subiectul pe masă direct și pe înțelesul tuturor, aveau nevoie cele 8 milioane de oameni care o urmăreau pe Reghina pentru cu totul alte motive până acum?

După lansarea videoului, chiar și mulți dintre cei care au criticat-o au declarat că Reghina este un exemplu despre cum să-ți corectezi greșeala, mai ales că toți banii câștigați din monetizarea videoului, pe care l-au văzut peste 3,5 milioane de oameni deja, vor fi donați celor care luptă împotriva violenței domestice. 

În același timp, după oprobriul public căruia a fost supusă Todorenko, foarte mulți au comparat situația cu altele similare, dar în care bărbații au fost cei care au avut un limbaj sexist sau chiar au fost agresori în cazuri de violență domestică. Cel mai cunoscut exemplu este actorul Marat Basharov, care a recunoscut public că și-a bătut fostele partenerele, iar cariera lui nu a avut de suferit. 

View this post on Instagram

Марат Башаров, Леонид Слуцкий, Регина Тодоренко, Александр Домогаров — попробуйте вычеркнуть лишнее имя. ⠀ После публичной казни Регины, на которой ее разве что… да нет, и четвертовали тоже 🤦🏻‍♀️ я искренне хочу знать, кого Тодоренко избила до полусмерти, изнасиловала или публично унижала, доводя до истерики? Если такие факты есть, то почему не доложили?!) ⠀ Я не буду сейчас писать вневременные банальности, вроде евангельской истории Христа и грешницы. Давайте вернемся к моему перечислению: все в этом списке, за исключением Регины, сохранили работу, положение, да и уважаемы частью аудитории. Вы не видите абсурда в этой картине? ⠀ А еще мне интересно, кто в эти дни протянул Тодоренко руку помощи (здравые люди есть, но их совсем мало)? Скрытая до времени ненависть к успеху — пусть, по мнению многих, и незаслуженному — несчастной девочки просто взорвалась в Сети потоками грязи, замаскированной под праведный гнев. Ну да, давайте отнимем у нее все, уничтожим морально, а еще лучше — побьем камнями! ⠀ Человек, по моему мнению, может тысячу раз быть неправ, но никому нельзя отказать в праве на перемену своей точки зрения и в праве на искупление своей вины. Тем, кто написал Регине в эти дни вариант фразы «гори в аду, тварь», я хочу сказать следующее: вы не замечаете, но это дело ваших рук — создание ада и всяческих тварей. И вы ставите себя в тот самый бесконечный ряд абьюзеров, хейтеров и насильников, которые пренебрегли самым главным, что есть в человеке: его умением прощать и сострадать тому, кто попал в беду. Но это ваш выбор, и за него у вас звание «Женщины года» не отберут)

A post shared by Тина Канделаки (@tina_kandelaki) on

Concluzia? De cele mai multe ori acești bărbați, nu numai că nu și-au cerut scuze publice, dar au rămas pe poziții și și-au păstrat și poziția socială, și privilegiile economice de care se bucurau până atunci. Astfel, cazul Reghinei demonstrează încă o dată cât de sexistă este lumea în care trăim, în care femeile și bărbații sunt tratați diferit chiar și atunci când își exprimă opiniile sexiste. 

În același timp, soțul vedetei, Vlad Topalov, care se afla în același interviu atunci când Reghina a făcut declarațiile, și nu a reacționat nicicum la cuvintele soției, a fost cruțat de opinia publică. El nu a fost nevoit să dea explicații, de ce tolerează un astfel de comportament, dacă este de acord cu el și nici nu a pierdut bani sau contracte. 

***

Cazul Reghinei Todorenko este, probabil, unul dintre puținele în care o influenceră nu doar reușește să treacă peste un scandal monstruos, ci se reinventează, aduce în atenția publică un subiect social extrem de important și se transformă într-un nou personaj numai bun de urmărit pe rețelele de socializare. Dacă toată această istorie nu a fost un plan de PR bine pus la punct sau dacă Reghina este sinceră în pornirea ei de a-și schimba părerea, probabil doar timpul ne va arăta. 

 

Deocamdată, Reghina Todorenko este studiul de caz perfect despre ce trebuie să faci atunci când ai o criză de imagine, iar rețeta e simplă: să vezi unde ai greșit, să-ți recunoști greșeala și să faci tot ce-ți stă în puteri ca să o îndrepți. Lucru pe care foarte mulți încă rezistă sa-l învețe de bună voie. 

Aici puteți vedea documentarul lansat de Reghina Todorenko: 

Citește mai departe

Social

Violența domestică pe timp de pandemie de COVID-19. Ce faci și unde te adresezi

Publicat

pe

PE SCURT

Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, rețeaua comună a 21 de organizații din domeniu, vine cu 15 recomandări despre ce să faci și unde să te adresezi dacă ești victima violenței domestice.

Specialiștii spun că în contextul pandemiei de COVID-19, autoizolarea este un factor care supune femeile și copiii lor unui risc mai mare de violență din partea partenerilor agresivi. În aceste condiții, posibilitățile victimelor de a raporta cazurile de violență, de a sesiza poliția, de a se adresa serviciilor de suport sunt mult mai limitate, pe alocuri chiar imposibile. 

PE LUNG

Pentru a diminua riscurile contaminării în masă, în Republica Moldova, prin Hotărârea Parlamentului a fost declarată stare de urgență pe perioada 17 martie – 15 mai 2020. În acest context, autoizolarea persoanelor revenite din străinătate și recomandarea pentru populația Republicii Moldova de a evita deplasările în afara domiciliului, sunt factori care supun femeile și copiii lor unui risc mai mare de violență din partea partenerilor agresivi. În aceste condiții, posibilitățile victimelor de a raporta cazurile de violență, de a sesiza poliția, de a se adresa serviciilor de suport sunt mult mai limitate, pe alocuri chiar imposibile.

Prezentele recomandări sunt destinate specialiștilor/elor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, precum și victimelor și potențialelor victime ale violenței, inclusiv violenței în familie pentru a asigura intervenții eficiente în cazurile de violență în contextul COVID-19.

Recomandări:

1. În cazurile de violență în familie și față de femei, în perioada stării de urgență, interesul superior al victimei, prevăzut în actele internaţionale și naționale fundamentale în domeniul drepturilor omului, va constitui principiul de bază în asigurarea intervenției organelor competente;

2. Telefonul de încredere pentru femei și fete 0 800 8008 va funcționa în regim de 24/24, 7 zile din 7, gratuit și confidențial.

3. Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 va recepționa și redirecționa apelurile privind necesitatea intervenției în cazurile de violență în familie în regim obișnuit;.

4. Angajații Poliției, asistenții sociali și personalul medical care se deplasează la fața locului pentru a interveni și a oferi asistență în cazuri de violență în familie și față de femei și a oferi asistență victimelor, vor fi asigurați cu și vor purta în mod obligatoriu mijloace individuale de protecție (mască pentru față, mănuși, dezinfectant pentru mâini, protecție oculară, halate/salopete impermeabile).

5. Angajații Poliției vor acționa în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 360 din 08.08.2018 cu privire la aprobarea Instrucţiunii metodice privind intervenţia Poliției în prevenirea şi combaterea cazurilor de violenţă în familie și măsurile instituite în contextul stării de urgență.

6. Excepție de la regula 5) vor face cazurile când persoanele care raportează cazuri de violență în familie sau agresorii familiali se află în regim de autoizolare obligatorie. În aceste situații, angajații Poliției vor asigura măsuri alternative de izolare a agresorului de victimă, fără a fi expusă riscului de infectare populația din imediata apropiere a agresorului (preluarea agresorilor familiali de hoteluri/unitățile de asistență medicală primară/secundară, etc.).

7. Asistenții sociali vor acționa în conformitate cu prevederile Ordinului MSMPS nr. 903 din 29 iulie 2019 cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind intervenția structurilor teritoriale de asistență socială în cazurile de violență în familie și măsurile instituite în contextul stării de urgență.

8. Excepție de la regula 7) vor face cazurile când interacțiunea asistentului social urmează a fi realizată cu o victimă a violenței în familie/agresor familial care se află în autoizolare obligatorie după revenirea din zone de risc. În asemenea cazuri, contactul urmează a fi realizat prin telefon/mijloace electronice și, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (4) al Legii nr. 45 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie și a p. 36 din Instrucțiune, cazul va fi raportat în mod obligatoriu, fără acordul victimei, organelor de Poliție și, după caz, instituției medico-sanitare.

9. Personalul medical va acționa în conformitate cu prevederile Ordinului MSMPS nr. 1167 din 15 octombrie 2019 cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind intervenția instituțiilor medico-sanitare în cazurile de violență în familie și măsurile instituite în contextul stării de urgență.

10. Excepție de la regula 9) vor face cazurile când interacțiunea personalului medical urmează a fi realizată cu o victimă a violenței în familie/agresor familial care se află în autoizolare obligatorie după revenirea din zone de risc. În asemenea cazuri, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (4) al Legii nr. 45 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie și a p. 49 din Instrucțiune, cazul va fi raportat în mod obligatoriu, fără acordul victimei, organelor de Poliție.

11. Echipele multidisciplinare și organizația care reprezintă victima violenței vor întreprinde toate măsurile pentru a asigura plasamentul de urgență al acestora prin identificarea unei locuințe de temporare;

12. În caz de necesitate, victimele vor fi plasate pe un termen de 30 de zile de către organizațiile de suport în apartamente de urgență asigurate de Coaliția Națională Viața fără violență în familie”;

13. Fiecare femeie și fată va avea acces la informație accesibilă și ușor de asimilat cu privire la formele de violență în familie și acțiunile pe care le poate întreprinde pentru a preveni/opri violența.

14. Sprijinul psihosocial și juridic online trebuie să fie disponibil și accesibil pentru femeile și fetele care ar putea fi afectate de COVID-19 și sunt, concomitent, victime ale violenței în familie, inclusiv internate în instituțiile medico-sanitare.

15. Informarea copiilor despre virusul COVID-19 la Telefonul Copilului 116111 în cadrul consilierii și informării copiilor.

Lista centrelor și serviciilor din cadrul Coaliției Naționale, disponibile în perioada COVID-19:

Organizația

Date de contact

Servicii oferite

Servicii pentru victime

Centrul Internațional „La Strada Moldova”

CONTACTE:

Telefonul de Încredere pentru femei și fete 0 8008 8008, 24/24 7 zile din 7-  oferă consiliere psihologică, consultație juridică și mediere socială, acolo unde este necesar.

Linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777, de la 8:00 până la 20:00, 7 zile din 7.

Toate cazurile care vizează siguranța online a copiilor sunt consiliate online prin intermediul portalului www.siguronline.md

Activează în regim online/telefon:  consultație juridică, psihologică, pe cazurile de violență în familie;

În cazurile de violență sexuală, la necesitate, fiind evaluat fiecare caz individual, se merge în teren.

Centrul de Drept al Femeilor / Women’s Law Center

CONTACTE:

Linia gratuită: 0 800 80 000;

Tel: 0 (22) 811 999; +37368 855 050 (inclusiv Viber);

Email: [email protected];

Web: www.cdf.md

Activează în regim online și la telefon, oferă următoarele servicii: asistența juridică primară, consiliere juridică,  asistență socială, referire la servicii de consiliere psihologică/Luni-vineri 9:00-18:00

Promo-LEX

CONTACTE:

Tel: +373 69 439 446, jurista Lilia Potâng

Email: [email protected]

/Web: www.promolex.md

Activează în regim online și la telefon, servicii oferite:asistență juridică primară, Luni-vineri 9:00-18:00

Asociatia Impotriva Violentei “Casa Marioarei”

CONTACTE:

Tel: +373 9333260; +373 69333261

Email: [email protected]

FB/Asociatia Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”

Activează în regim online și la telefon: oferă asistență socială, psihologică, juridică, plasament în apartamente sociale. /Luni-vineri 9:00-17:00

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC)

CONTACTE:

Tel: +373 79880211, Diana Teberneac

Email:[email protected]/ Web:http://cnpac.org.md/

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consiliere juridică, asistență psihologică în cazurile în care e posibil – se face online./Luni-vineri 9:00-17:00/

Centrul pentru Reabilitarea Victimelor ” Memoria”

CONTACTE:

Telefon de serviciu: +373 79 704 809;

Telefon directoare/psihologă /Ludmila Popovici,  +373 79504809

Telefon asistenta de proiect/Andriana Zaslaveț, +373 69512855/

Web: www.memoria.md

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consiliere psihologică, consultație medicală cu prescrierea medicamentelor online, psihoterapie (individuală și de grup) online, consultații juridice, oferirea pachetelor alimentare/a unui suport financiar pentru chirie/servici comunale inclusiv pentru  femeile cu copii care recent au părăsit locuința agresorului sau nu au un venit lunar stabil./Luni-vineri 09:00-18:00

Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor, Chișinău (CAP)

CON

TACTE:

Tel: 022927194; +373 69 053817 Email:

[email protected] / Web:www.cap.md

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite:consiliere psihologică, consultații juridice, asistență socială, asistență medical, referire la alte servicii în funcție de necesitate. /24/24, zilnic.

Instituția Publică Centrul Maternal “Pro Familia” din Căuşeni

CONTACTE:

Tel: 0 243 26835,

Directoare, Cristina Didilica: +373 68552458;

Email: [email protected]

Activează în regim online/la telefon, serviciile oferite sunt: consiliere psihologică, consultații juridice, asistență socială, asistență medicală, referire la alte servicii în funcție de necesitate./Orar: 8.00-18.00, zilnic sunt câte 3 specialiști la centru.

Instituția Publică Centrul Maternal ”Pro-Femina” din Hîncești

CONTACTE:

Tel: +373 79488130 Liliana Buza

Email: [email protected]

Centrul se află în carantină.

Specialiștii centrului referă victimele către alte servicii de suport

Instituția Publică Centrul Maternal Cahul

CONTACTE: Tel: 0299 44080

Email: [email protected]

Centrul activează doar pentru femeile cazate, serviciile oferite sunt: consiliere psihologică, asistență socială, asistență medicală, asistență profesională./Luni-vineri 8:00- 17:00/

Asociația obștească Centrul de ajutor social al femeii și familiei „Stimul”, Ocnița

CONTACTE:

Telefon: asistenta socială: +373 60165416, 069538496/

Email: [email protected]

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consiliere, asistenta psihologică și socială, consiliere juridică, comunicare pe grupuri închise pe FB și OK.

Luni-vineri 9:00- 17:00/

Instituția publică Centrul de Criză Familială „SOTIS”, Bălți

CONTACTE:

Telefon: 023192541 – linia fierbinte; 079992541

Email: [email protected]

Centrul oferă servicii în regim online și la telefon: asistență juridică, psihologică, asistență socială.

În perioada carantinei Centrul nu plasează victime.

Luni-vineri 08:00-20:00.

Asociația obștească „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane”, Bălți

CONTACTE:

Tel: +373 79055616 Olga Patlati

Email: [email protected]

Centrul de zi oferă asistență la telefon și online: consiliere psihologică, consultații juridice, asistență socială, referire la alte servicii, consultații economice.

Luni – vineri 9.00-18.00 zilnic este o persoană de serviciu

Asociația obștească Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, Soroca

CONTACTE: Tel: 0230 23619/Email: [email protected]/Web: www.dacia.org.md

Centrul de zi oferă asistență la telefon și online.

Luni-vineri 10:00-14:00 zilnic este o persoană de serviciu la birou.

Instituţia Publică Centrul pentru Reabilitarea vicimelor violenței „Ariadna” Drochia

CONTACTE:Tel:079000118

Web:www.artemida.md

Centrul oferă servicii: plasament în apartamente/case în colaborare cu echipa multidisciplinară, servicii de asistenta psihologică, asistență socială, lucrul cu echipele multidisciplinare.

Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii, Drochia

CONTACTE:

Email:[email protected]

Web: www.artemida.md

Centrul oferă servicii la telefon/online: servicii sociale, psihologice, juridice, referire de la poliție.

Luni-vineri 8:00-17:00/

Asociația Obștească „Centrul psiho-social” din Vulcănești

CONTACTE:

Tel: 068238386

Email: [email protected]

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consiliere psihologică, asistenta juridică primară, ajutor sub formă de produse alimentare, cantină socială.

Luni-vineri 8:00-18:00/

Asociația obștească ”Vesta” Comrat și Vulcanesti

CONTACTE:

Comrat: asistenta socială – +373 60122508/

Vulcănești: coordonatoare proiect -+373 69 866 411

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: informare, consiliere juridică, asistență socială, în funcție de caz, vizite personale, produse alimentare.

Luni-vineri 8:00-18:00/

Asociația obștească Institutul pentru Familie si Initiative Sociale/

CONTACTE:

Tel: +373 68271444, psiholog Sergiu Toma

Email: [email protected]

Web: www.ifis.md

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consultație psihologică la telefon sau online. Totodată, pe timp de criză pandemică, centrul oferă consultații gratuite pentru oricine.

Luni-vineri 9.00- 18.00/

Asociația Obștească Gender-Centru

CONTACTE:

Tel: +373 69182020

Web:www.gender-centru.md

Organizatia oferă informație  în regim online/telefonic.

Asociația obștească ”Interaction”, Tiraspol

CONTACTE:

Linia fierbinte privind violența în familie: 080099800

Linia fierbinte pentru traficul de ființe umane: 0800888888

Linia fierbinte pentru persoanele social vulnerabile: 053386030

Email:[email protected]

Web: www.ngointeraction.org

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: informare, consiliere juridică, psihologică, produse alimentare, medicamente.

Livrare medicamente și produse alimentare (cu ajutorul voluntarilor) – se face personal.

Pentru orice întrebare legată de COVID-19 apelați la Linia Verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică:  0 800 12300

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930