Cetatea ţărănească cu alură de aristocraţie

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Prima impresie pe care ţi-o lasă cetatea Râşnov, privită de la distanţă, este una distinsă, măreaţă, aristocratică, veche, medievală şi enigmatică. Apoi afli istoria cetăţii, care te surprinde şi te fascinează. Hai să o aflăm.

Cetatea Râşnov este o cetatea ţărănească veche din oraşul Râşnov, judeţul Braşov, România. Da, da, ţărănească, fiindcă a fost construită de locuitorii cetăţii care erau, în general, ţărani, ridicată în scopul apărării de atacurile tătarilor. Privind grandoarea cetăţii, îţi imaginezi deja arhitecţi de vază care stau la proiectarea cetăţii, dar iată că şi simpli ţărani pot construi cetăţi care rămân peste veacuri să impresioneze privitorii.

Construită în secolele XIII-XIV, este una dintre cele mai bine păstrate cetăţi transilvănene. Prima menţiune documentară datează din anul 1335, când după o năvălire a tătarilor în Ţara Bârsei a fost pustiit tot ţinutul în afară de cetatea de pe dealul Tâmpa, Braşov şi cetatea Râşnov, care având zidurile puternice au rezistat atacului, salvând viaţa locuitorilor refugiaţi între zidurile lor.

Cetatea are un stil arhitectonic simplu, apropiat de construcţia caselor simple. Înălţimea zidurilor este de 5 metri, iar lăţimea cea mai mare este a zidului sudic care este de un metru şi jumătate. Din trei părţi sud, vest şi nord, zidurile sunt mărginite de pante abrupte de circa 150 metri, care în trecut era foarte greu de urcat de invadatori, iar astăzi amplifică frumuseţea cetăţii.

În incinta cetăţii se păstrează astăzi ruinele a 30 de case, unde se adăposteau locuitorii cetăţii. Curtea interioară a cetăţii este brăzdată de cărări înguste din piatră, ce şerpuiesc printre casele acoperite cu ţiglă.
Cetatea a „găzduit” în anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu şi pe soţia acestuia Doamna Stanca după înfrângerea de la Mirăslău.

În interiorul cetăţii turiştii pot vizita muzeul de artă feudal în care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epocă, porturi specifice secolului, dar şi un jug pentru transportarea prizonierilor cât şi o mască de tortură.
Impresiile mele referitor la cetatea Râşnov eu mi le-am expus, rămâne să vă faceţi impresiile dvs. personale, vizitând cetatea.

Distanţa de la Chişinău până la Râşnov este de 421 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.