Centrul pentru Politici și Reforme: CEC refuză cetățenilor dreptul la inițierea referendumului legislativ

Centrul pentru Politici și Reforme susține că refuzul Comisiei Electorale Centrale, pentru a doua oară de a înregistra grupul de inițiativă pentru revenirea la sistemul proporțional înseamnă că un mecanism democratic – cel al exercitării de către cetățeni, în mod direct, a suveranității populare – a fost declarat inexistent.

Pe 12 martie 2018, cu votul a șase din nouă membri, Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat o hotărâre prin care a refuzat repetat înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ de abrogare a sistemului electoral mixt.

Anterior, Centrul pentru Politici și Reforme a publicat o analiză în care a constatat degradarea mecanismelor democratice în Moldova, contrar angajamentelor asumate de statul nostru, printre altele, prin Memorandumul de înțelegere privind asistența macro-financiară cu Uniunea Europeană de 100 milioane euro.

“Hotărârea de luni a CEC se înscrie în lista deciziilor și eforturilor făcute de guvernare în ultimul timp ce au un impact negativ direct asupra democrației și drepturilor civile și politice ale cetățenilor”, se arată într-un comunicat al CPR.

Potrivit sursei citate, CEC a făcut o proprie interpretare a prevederilor Codului Electoral și a Constituției, interpretare care are ca efect lipsirea cetățenilor Republicii Moldova de dreptul de a iniția referendumuri legislative.

Printre argumentele menționate de CEC se numără faptul că inițiativa vine ”cu mai puțin de un an de zile până la termenul de organizare a alegerilor parlamentare ordinare”, ceea ce potrivit CEC, ”duce la neglijarea prevederilor internaționale în domeniu”.

În special, se citează prevederea care nu recomandă modificarea sistemului electoral frecvent sau cu un an înainte de organizarea alegerilor.

”Comisia a ignorat faptul că prin referendum se vrea renunțarea la noul sistem electoral mixt, care încă nu a fost aplicat și să se revină la cel vechi proporțional, care a fost aplicat până acum, sau că citită în context prevederea Codului nu se referă la exercitarea directă prin referendum a suveranității populare, ci la eliminarea oricăror suspiciuni că guvernanții ar manipula regulile electorale în propria favoare”, se mai arată în în comunicat.

Este de remarcat și faptul că trei dintre membrii CEC au semnat o opinie separată în care își exprimă dezacordul cu decizia Comisiei de a refuza înregistrarea grupului de inițiativă.

Centrul pentru Politici și Reforme este o platformă independentă, care are drept scop îmbunătățirea politicilor publice în Republica Moldova și promovarea reformelor structurale conforme principiilor europene, în beneficiul societății.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.