Cele mai importante evenimente in 2009 in Republica Moldova

Agenţia de presă INFOTAG, împreună cu revista financiar-economică PROFIT, au adunat pe parcursul anului curent cele mai importante evenimente pentru ca în ajunul Revelionului 2010 să facă Topul evenimentelor anului 2009. În lista „Nominalizărilor anului 2009” jurnaliştii celor două surse de informare în masă au inclus cele mai importante evenimente ale anului, care vor rămîine în memorie pentru mult timp înainte.

PODUL ANULUI 2009

În luna iulie în raionul Teleneşti a fost dat în exploatare podul peste rîul Răut, ampalsat între satele Negureni şi Chiţcanii Vechi. Acest eveniment nu poate fi considerat unul epocal pentru Moldova, însă pentru sătenii acestor localităţi este unul extrem de important. Anterior, locuitorii din cele două sate, aflate pe diferite maluri, erau nevoiţi fie să treacă rîul cu barca, fie să facă un înconjur de 30 km. Cel mai interesant este că construcţia podului a început încă în 1991, dar în 1997 a fost întreruptă din lipsa surselor financiare. Abia în 2009, după 18 ani de la demararea lucrărilor de construcţii, cele două sate au fost unite printr-un pod care suportă greutatea de 80 tone. Acest lucru permite şi transportarea încărcăturilor de tonaj mare peste pod. În 2009 pentru construcţia podului, din Fondul Rutier au fost alocate 13 mil. lei.

ÎNŞELAREA ANULUI 2009

În anul curent se pare că în Moldova combaterea corupţiei s-a îmbunătăţit esenţial. În ratingul organizaţiei internaţionale „Transparency International”, după „Indicele Perceperii Corupţiei” Molodva a urcat 20 de poziţii şi s-a plasat pe locul 92 din 180 de ţări cu 3,3 puncte. Ţara noastră are cel mai bun indice din ţările CSI, iar dintre ţările fostei URSS este depăşită de Estonia, Lituania, Letonia şi Georgia. În opinia experţilor, acest succes este datorat suportului internaţional acordat Moldovei în valoare de $24 mil. în cadrul programului „Provocările Mileniului”, 3,5 euro din partea Consiliului Europei şi $400 mii din partea UNDP. Tot un rol important în acest sens l-a jucat şi schimbarea puterii, iar odată cu aceasta se aşteaptă că lupta cu corupţia va avea un caracter mai eficient. Experţii, însă, au ignorat o asemenea metodă reală de evaluare a situaţiei ca sondajul opiniei publice şi frecventarea cabinetelor funcţionarilor. Dacă ar fi încercat să obţină vreun certificat de la primărie, vreo autorizaţie pentru demolarea sau construcţia unei clădiri, o licenţă sau autorizaţie, să vîndă sau să cumpere un lot de pămînt, să dea copilul la grădiniţă, credem că acest optimism s-ar fi diminuat considerabil, iar indicele percepţiei corupţiei ar fi fost evaluat mai aproape de realitate.

STANDARDUL ANULUI 2009

BC Moldova Agroindbank SA (MAIB) a fost certificată cu cel mai recunoscut standard de management al securităţii informaţiei la nivel mondial – ISO 27001:2005, devenind astfel prima bancă din Moldova care obţine această certificare. Implementarea unui SMSI conform ISO presupune trecerea la o structură calitativ nouă de organizare a securităţii informaţiei în bancă. Astfel se asigură securitatea la toate nivelele organizaţionale ale instituţiei, se reduce semnificativ numărul breşelor de securitate, riscurile care ar putea afecta continuitatea afacerii în situaţii excepţionale.

TRAFICUL ANULUI 2009

Moldova şi România au încheiat Acordul privind micul trafic la frontieră, care prevede dreptul cetăţenilor moldoveni care locuiesc la 30 km de frontieră să circule fără vize pe o distanţă similară în România. În total, de prevederile Acordului vor beneficia circa 1,2 mil. de cetăţeni, ceea ce reprezintă circa 1/3 din locuitorii R.Moldova. O altă problemă este dacă cetăţenii au nevoie de acest lucru. Evenimentul în cauză, mediatizat extrem de mult de autorităţi, nu a apropiat R.Moldova de UE. În condiţiile în care vor fi depăşiţi cei 30 de km în interiorul României, cetăţenii vor fi lipsiţi de permisul special de traversare a hotarului, cu riscul de a le fi interzis pe viitor accesul în România. Permiterea traficului la frontieră, în condiţiile în care între România şi Moldova nu a fost semnat Acordul de frontieră, multora le trezeşte nedumerire şi le aminteşte de o obişnuită promoţie PR.

PROMISIUNEA ANULUI 2009

În anul 2009 Moldova a primit promisiunea că va primi două mari credite. La începutul anului Corporaţia chineză de stat „China National Overseas Engineering Corporation” (COVEС) a anunţat despre disponibilitatea de a oferi R.Moldova $1 mlrd. în condiţii preferenţiale. În acest sens, în luna iulie ministrul construcţiei şi dezvoltării teritoriului, Vladimir Baldovici, şi preşedintele Corporaţiei COVEC, Fang Yuanming, au semnat la Chişinău un Memorandum de intenţie. Ulterior însă lucrurile nu au mers în direcţia dorită. O situaţie similară a fost înregistrată şi cu creditul în sumă de $500 mil. din partea Federaţiei Ruse. Acordarea creditului a fost aprobată de Guvern, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei. Cu toate acestea, condiţiile de oferire a creditului nu au fost negociate deocamdată, iar în cadrul summit-ului CSI de la Chişinău din această toamnă s-a anunţat că în cel mai bun caz în 2009 Rusia va putea oferi nu mai mult de $150 mil.

URCUŞUL ANULUI 2009 г.

Cel mai înalt vîrf din lume, muntele Everest (8 848 m), a fost pentru prima dată cucerit de un moldovean, Andrei Carpenco. În componenţa echipei ruseşti formată din 16 alpinişti, acesta a urmat expediţia pe traseul clasic din direcţia Nepalului şi la finele lunii mai a arborat în vîrful muntelui Everest drapelul R.Moldova.

LEGENDA ANULUI 2009 – În luna februarie Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” a micşorat preţurile la pîinea „Chişinău”, batoanele „Codru” şi „Albă”. După reducerea preţurilor pînă la 1,5 lei pentru primele două feluri de pîine şi pînă la 1,3 lei pentru pîinea „Albă”, aceste produse de panificaţie, care nici anterior practic nu ajungeau pe rafturile magazinelor, în general au devenit raritate. În prezent, pentru a cumpăra aceste tipuri de pîine, care sînt cele mai ieftine de pe piaţă, bătrînii şi persoanele cu venituri reduse sînt nevoiţi să vină la magazinele „Franzeluţa” dis-de-dimineaţă. De regulă, „Franzeluţa” furnizează cea mai mare cantitate de pîine ieftină instituţiilor bugetare – internate, aziluri de bătrîni, închisori.

TERMINALUL ANULUI 2009

Portul internaţional Giurgiuleşti, care pînă la începutul anului 2009 se numea aşa doar convenţional, deoarece includea numai un terminal petrolier, a devenit port în sensul adevărat al cuvîntului după deschiderea terminalului de pasageri, de unde în prezent pleacă regulat spre Istanbul vaporul „Pincipesa Elena”. Conducerea portului promite să stabilească în 2010 legături cu staţiunile de odihnă din Bulgaria pentru a transporta acolo turiştii moldoveni pe cale maritimă. Construcţia terminalului a fost finanţată din bugetul de stat, cheltuielile ridicîndu-se la 100 mil. lei. În luna iulie în cadrul portului a început să activeze şi terminalul de cereale, construit de compania Trans Cargo Terminal. Investiţiile în construcţia terminalului de cereale sînt estimate la $17 mil.

ÎNFRÎNGEREA ANULUI 2009

Partidul Comuniştilor din R.Moldova (PCRM) a suferit în acest an nu una, ci mai multe înfrîngeri consecutiv. Formal, acest lucru poate fi considerat drept un paradox, deoarece atît la alegerile parlamentare din 5 aprilie, cît şi la cele anticipate din 29 iulie, PCRM a acumulat cel mai mare număr de voturi. Cu toate acestea, în primul caz PCRM-ului nu i-a ajuns un vot pentru a alege preşedintele, iar în al doilea caz concurenţii politici PLDM, PL, AMN şi PD s-au aliat şi au format o majoritate parlamentară. Acest lucru le-a permis să formeze Guvernul şi să pună pe seama fostelor autorităţi toate greşelile.

REALIZAREA ANULUI 2009

Noul Guvern a reuşit să reia negocierile cu Fondul Monetar Internaţional în vederea finanţării R.Moldova. Deşi Consiliul Directorilor FMI va examina şi va aproba programul de finanţate pentru trei ani abia la începutul anului 2010, Guvernul a discutat deja cu Fondul principalele condiţii ale noului Memorandum. Acesta prevede acordarea Republicii Moldova a unui credit în valoare de 369,6 mil. drepturi speciale de tragere ($588 mil.). Jumătate din această sumă va fi direcţionată pentru acoperirea deficitului bugetar, iar jumătate pentru completarea rezervelor valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei. Banii pentru susţinerea capacităţii de plată se oferă Guvernului pentru o perioadă de 10 ani, cu o dobîndă de 0,25% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Sursele financiare pentru BNM se oferă pentru cinci ani cu o dobîndă de 1,3% şi o perioadă de graţie de trei ani. În scopul reducerii deficitului bugetar Guvernul a majorat accizele la benzină şi motorină cu 7,5%, la ţigări cu 10%, băuturi spirtoase cu 4%, cosmetică cu 14%, automobilele de lux cu 20%. De asemenea, Guvernul a redus cu 4000 locurile vacante din sfera bugetară.

INTERDICŢIA ANULUI 2009

Preşedintele autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, a interzis intrarea în regiune a Reprezentantului Special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, ambasadorului SUA la Chişinău, Asif Chaudry, ambasadorului Cehiei în Moldova, Petr Kipr, precum şi altor 10 reprezentanţi ai UE, ale căror nume nu au fost făcute publice. Pentru conducerea R.Moldova interdicţia de a intra în regiune activează din 2003. Smirnov a luat această hotărîre drept răspuns la decizia UE şi a SUA de a prelungi, pînă în februarie 2010, măsurile de restricţie impuse liderilor transnistreni la intrarea în ţările UE şi în SUA cu începere din 2003. UE şi-a motivat decizia prin „nedorinţa regimului de la Tiraspol de a susţine eforturile comunităţii internaţionale privind soluţionarea diferendului transnistrean”.

EŞECUL ANULUI 2009

Promisiunile Ucrainei de a majora din anul 2009 preţurile pentru energia electrică livrată Moldovei pînă la nivelul preţurilor europene – în jur de $0,07 cenţi pentru 1 kw/oră – au determinat Chişinăul să renunţe la serviciile Kievului. Politica este politică, dar în aceste condiţii a fost mai bine să revenim la furnizorul tradiţional – Centrala de la Kuciurgan, care, chiar dacă se află sub controlul Transnistriei, oferă preţuri cu doi cenţi mai mici şi promite că nu le va schimba încă cel puţin doi ani. În aceste condiţii putem spune că Chişinăul a cîştigat. Însă acelaşi lucru nu poate fi spus şi despre Kiev, care a pierdut Moldova în calitate de consumator. Numai în perioada ianuarie-octombrie 2009 exportul ucrainean de energie electrică s-a diminuat cu 51,8% în comparaţie cu perioada similară a anului 2008.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.