Cele două autospeciale TOMA, donate de președintele turc Erdogan, vor avea altă destinație. Năstase: Nu împotriva oamenilor, ci pentru oameni

PE SCURT

Cele două autospeciale de intervenție în timpul protestelor marca TOMA, oferite Republicii Moldova de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan, au fost astăzi realocate din gestiunea Departamentului Trupelor Carabinieri către Inspectoratul General Situații de Urgență.

Vehiculele TOMA, după reutilarea necesară, vor fi utilizate la lichidarea consecințelor unor calamități naturale sau a unor accidente ce pun în pericol viața oamenilor. Ministrul de Interne Andrei Năstase a spus că în acest mod autospecialele vor avea o altă destinație: nu împotriva oamenilor, ci pentru oameni.

PE LUNG

La ceremonia de transmitere a vehiculelor, Andrei Năstase a spus că are loc o reconversie a destinației celor două austospeciale TOMA, precizând că aceste autospeciale nu mai sunt necesare carabinierilor, întrucât statul nu dorește să intervină cu ele în timpul protestelor

Potrivit lui, riscul unor dezordini în masă este practic zero.

„Din fericire situația politică în R.Moldova este una alta, este una stabilă, pașnică, iar riscul unor dezordini în masă este practic la zero. Acest risc niciodată nu a existat din partea oamenilor, acest risc a existat dintotdeauna din partea unei guvernări oligarhice”, a menționat Andrei Năstase.

Șeful Inspectoratului General pentru Servicii de Urgență, Mihail Harabagiu, a  spus că vehiculele TOMA vor fi îndreptate la Căușeni și Soroca și vor fi utilizate în special pe timp de iarnă, la deszăpezirea traseelor.

Reamintim că în timpul vizitei de anul trecut în Republica Moldova, președintele turc Recep Erdogan a anunțat că a oferit Republicii Moldova două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă.  Este vorba despre două vehicule de intervenție TOMA, folosite în timpul protestelor în masă, care ajută la dispersarea manifestanților.

Imediat după anunțul președintelui turc, internauții au constatat că vehiculele blindate denumite TOMA sunt construite special în Turcia pentru a dispersa protestele. Acestea sunt dotate cu tunuri de apă pentru a controla revoltele în masă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.