CEDO va examina in proces deschis dosarul ziaristilor de la TVM

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a stabilit, pentru luna decembrie curent, audierea in proces deschis a dosarului “Larisa Manole si altii versus Republica Moldova”. Avocatii petitionarilor si reprezentantii Guvernului moldovean vor discuta la Strasbourg admisibilitatea si fondul cererii.

Avocatul petitionarilor (membri ai Comitetului de greva de la TVM), Vitalie Nagacevschi a declarat pentru REPORTER.MD ca cererea “Larisa Manole si altii contra Republicii Moldova” este alt treilea caz inregistrat in tara noastra, care se discuta la Curtea de la Strasbourg in proces deschis. Primele doua au fost “Mitropolia Basarabiei vr.Moldova” si “Ilie Ilacu si altii contra RM”.

“Cererea Comitetului de greva de la TVM face parte din categoria dosarelor importante pentru Republica Moldova, care ridica multe intrebari in privinta aplicarii Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale in Moldova. Finisarea acestui dosar va servi drept generator pentru o jurisprudenta noua in tara noastra”, a mentionat Nagacevschi.

Cererea, semnata de Larisa Manole, Viorica Bogatu-Cucereanu, Corina Fusu, Angela Arama, Mircea Surdu, Diana Donica, Ludmila Vasilache, Dinu Rusnac si Leonid Melnic, angajati ai Televiziunii Nationale, a fost depusa la CEDO in anul 2002. Semnatarii solicita recunoasterea violarii de catre Republica Moldova a dreptului la libera exprimare prin impunerea cenzurii la Televiziunea Nationala.

Solicitat de REPORTER.MD, Mircea Surdu, presedintele Comitetului de greva, a declarat ca asteapta de la finisarea procesului la CEDO “argumentari materializate ale faptului ca lucrurile nu se intampla in zadar. Cazul nostru va servi un exemplu pentru alte institutii media, care vor dori sa lupte pentru apararea dreptului la exprimare libera”.

Mentionam ca, pana in prezent, Republica Moldova a fost invinuita in peste 20 de cazuri examinate la CEDO. Cele mai importante dintre acestea au fost cazul lui Ilie Ilascu si al Mitropolitiei Basarabiei. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.