Connect with us
"
"

Social

CEDO a comunicat Guvernului cauza Petrenco și alții versus Republica Moldova

Publicat

pe

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza Petrenco și alți 6 reclamanți versus Republica Moldova, anunță Promo-LEX.

Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015.

Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în penitenciarul nr. 13 și aproximativ pentru aceeași perioadă de timp s-au aflat în arest la domiciliu.

În perioada în care aceștia se aflau în arest la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, „Această cauză scoate în evidență probleme sistemice legate de condițiile de detenție în penitenciarul nr. 13, legalitatea și temeinicia aplicării și prelungirii măsurilor preventive de arest, precum și limitarea dreptului la libertatea de întrunire prin aplicarea în calitate de măsură provizorie a interdicției de a merge în locuri unde se petrec acțiuni de proteste în masă. În premieră, în cazurile cu privire la Republica Moldova, Curtea formulează întrebări părților cu privire la legalitatea aplicării brățărilor electronice în contextul circumstanțelor acestui caz, în particular”.

Potrivit noii practici a CEDO,președintele Secției a acordat părților un termen până la 30 mai 2019, pentru a decide dacă părțile reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Promo-LEX a precizat că reclamanții s-au plâns CEDO cu privire la următoarele violări ale Convenției:

Primul reclamant s-a plâns cu referire la condițiile detenției sale în penitenciarul nr. 13. Detenția reclamantului în Penitenciarul nr. 13 a reprezentat un tratament inuman și degradant, încălcându-se Articolul 3 al Convenției și Articolul 8 din Convenție.

Toți reclamanții se plâng, în temeiul articolului 5 § 1 al Convenției, că privarea de libertate nu se baza pe o suspiciune rezonabilă că aceștia au comis o infracțiune și că detenția acestora a fost arbitrară și ilegală. Ei, de asemenea se plâng în temeiul articolului 5 §§ 3 și 4 că privarea lor de libertate nu a fost bazată pe motive relevante și suficiente și că instanțele naționale nu și-au motivat suficient hotărârile judecătorești cu privire la aplicarea și prelungirea măsurilor preventive.

Toți reclamanții, cu excepția primului reclamant, s-au plâns în temeiul articolului 8 al Convenției că forțarea lor de a purta brățări electronice a constituit o acțiune ilegală și a reprezentat o intervenția disproporționată în dreptul lor la respectarea vieții private.

Toți, cu excepția primului reclamant, s-au plâns în temeiul articolului 11 al Convenției că dreptul reclamanților la întrunire pașnică a fost încălcat prin aplicarea în calitate de măsură preventivă a interdicțiilor de a merge în locuri unde se petrec acțiuni de proteste în masă.

Primul reclamant se plânge, în temeiul articolului 13 din Convenție, că el nu a avut o cale de atac eficientă împotriva încălcării drepturilor sale garantate de articolul 3 al Convenției.

Cu excepția primului și a celui de-al patrulea reclamant, reclamanții se plâng conform articolului 13, că aceștia nu a avut o cale de atac eficientă împotriva încălcării articolului 11 din Convenție (cu privire la interdicția stabilită de instanța de judecată de a participa la întruniri publice).

CtEDO a adresat părților întrebări legate de existența sau inexistența violărilor sub aspectele descrise mai sus, după cum urmează:

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

LIVE TEXT/ 80 de persoane infectate cu coronavirus, în total. Încă o persoană vindecată

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 18:00

– Femeia de pe ruta Milano-Chișnău, prima pacientă testată pozitiv la coronavirus, a fost declarată vindecată de Covid-19. Este vorba de prima pacientă depistată.

– Studenții de la UTM au fost testați negativ.

Ora 17:20

Încă 14 cazuri noi de infecție cu coronavirus.

Ora 16:19

Satul Păulești din raionul Călărași a intrat de astă noapte în carantină. Decizia a fost luată după ce ieri  medicii au confirmat un caz de infectare cu COVID-19 la un locuitor al satului. 

Ora 15:36

22 de studenți care învață la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) au fost transportați la spital cu febră. 

Ora 14:50

Compania rusă „Aeroflot” organizează azi două curse Chișinău- Moscova pentru a evacua cetățenii ruși aflați în R. Moldova.

Ora 13:30

Poliția de Frontieră a anunțat că persoanele care vor intra în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și suplimentar vor scrie o declarație pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare.

Ora 12:30

Republica Moldova a activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea Convenției în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului de tip nou pe 17 marte.

Ora 9:30

De vineri seara până astăzi dimineța numărul persoanele infectate cu COVID-19 a rămas nemodificat – 66. Dintre acestea 27 au fost înregistrate în Chișinău, 15 – în raionul Hâncești, 4 – în Soroca, câte trei cazuri au fost depistate – în Sângerei. Ialoveni și Ștefan Vodă, în Cantemir, Anenii Noi, Căușeni  – două, în Florești,  Cahul, Leova, Călărași și Basarabeasca câte un caz. Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat în această dimineață că din cazurile confirmate 31 sunt de import (Italia, Franța, Cehia, Marea Britanie, Ucraina, Elveția și Federația Rusă), iar 35 de transmitere locală. În baza testelor de laborator au fost investigate 559 de persoane.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale 21 180 de persoane sunt supravegheate, iar 11 202 persoane sunt în carantină. Totodată, sunt înregistrate 83 de persoane suspecte cu COVID-19.

PE LUNG

UPDATE. 17:20

Astăzi au fost procesate 111 testa la laboratorul ANSP. Dintre care, 14 au fost pozitive. 11 dintre ele sunt cu transmitere locală. Celelalte cazuri sunt de import din Ucraina (încă două femei care au fost în excursie la mănăstire în Ucraina).

De asemenea, s-au confirmat primele două cazuri de infecții cu coronavirus din Transnistria.

Două persoane s-au infectat la o înmormântare. Doi dintre cei testați pozitiv sunt adolescenți.

Ministra a confirmat internarea a 22 de persoane din căminul UTM, dar nimeni nu a fost testat pozitiv. Persoanele urmează să meargă direct la domiciliu, fără să mai revină la cămin.

Primarul orașului Sângerei a luat o decizie care nu are nicio acoperire legală și nici un temei”, a declarat premierul Chicu.

Mâine polițiștii vor supraveghea slujbele la biserică care vor avea loc mâine. Potrivit regulilor autorităților, ele trebuie să fie organizate afară, cu respectarea normelor de igienă.

UPDATE. 16:19

Satul Păulești din raionul Călărași a intrat de astă noapte în carantină. Decizia a fost luată după ce ieri medicii au confirmat un caz de infectare cu COVID-19 la un locuitor al satului, scrie expresul.md. Autoritățile au instituit starea de carantină până la data de 5 aprilie, iar printre măsurile ce urmează a fi întreprinse se includ: determinarea cercului de persoane care au fost în contact cu cetățeanul infectat, izolarea acestora la domiciliu și asigurarea lor cu alimente.

Până astăzi, regimul de carantină a fost instituit în localitățile Bălceana și Sofia din raionul Hâncești. Ieri presa a scris că și orașul Sângerei a intrat în carantină, după ce o femeie reîntoarsă de peste hotare și la care a fost confirmat COVID-19, a organizat o sărbătoare de ziua sa de naștere, la care au participat 27 de persoane.

UPDATEOra 15:36

20 de studenți care învață la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) au fost transportați la spital cu febră. Informația a fost confirmată de către rectorul UTM Viorel Bostan, scrie TV8.

Rectorul UTM Viorel Bostan a spus că nu cunoaște exact în care instituție medicală au fost internați studenții, dar a precizat pentru tv8.md că: „toți au fost transportați cu febră în jur de 37 de grade Celsius și că nu sunt cazuri grave”. În același timp, PublikaTV anunță că ieri seara au fost internați 20 de tineri, iar astăzi alți doi. Studenții erau cazați în unul dintre căminele plasate în carantină.

UPDATE. 14:50

Compania rusă „Aeroflot” organizează azi două curse Chișinău- Moscova pentru a evacua cetățenii ruși aflați în R. Moldova. Biletele se vând începând de dimineață. Ambasada Federației Ruse la Chișinău anunță că prima cursă este preconizată pentru ora 18:00, cea de-a doua 21:00. Cetățenii ruși care dispun de bilete ale companiei „Aeroflot” sau „S7”, cu termenul între 16 și 31 martie, pot zbura astăzi gratuit în baza acestora. Ambasada a precizat că informațiile apărute pe rețelele de socializare, precum că biletele s-au terminat, sunt false. 

UPDATE. Ora 13:30

Poliția de Frontieră a informat că persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și suplimentar, vor scrie pe partea verso a acesteia Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. 

Declarația are următorul conținut: „Eu subsemnatul _____ declar pe proprie răspundere că următoarele 14 zile mă voi afla la autoizolarea pe adresa indicată în fișa epidemiologică. Am fost informat despre răspunderea contravențională sau penală pentru nerespectarea regimului de autoizolare. ______ semnătura”.

Totodată, la ieșire din țară toate persoanele vor fi supuse controlului amănunțit, pentru a fi stabilită data intrării în Republica Moldova și dacă se respectă restricțiile impuse la trecerea frontierei de stat. 

În cazul identificării persoanelor cu șederea mai mică de 14 zile, acestora nu li se va autoriza ieșirea din țară cu pornirea procesului contravențional conform prevederilor art.761 alin.(1) și (2) din Codul Contravențional al Republicii Moldova (Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică). Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă. 

Totodată, Poliția de Frontieră a informat că pe perioada Stării de Urgență a fost sistat procesul de eliberare a permiselor de acces în zona de frontieră și a autorizațiilor de activitate în unele sectoare ale frontierei, excepții vor fi doar pentru activitățile ce nu suportă amânare.  Suplimentar, va fi limitat accesul persoanelor și desfășurarea unor activități în zona de frontieră, în limitele fâșie de protecție a frontierei de stat.    

Toate persoanele care vor fi depistate în limitele zonei menționate, urmează a fi identificate sub aspect de subiect al regimului de autoizolare, iar în cazul constatării acestor încălcări persoanele în cauză devin pasibile de răspundere contravențională.

UPDATE. Ora 12:30

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că, în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni, un stat membru poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional. Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia, transmite IPN.

Cineva se intreba de ce guvernarea a decis sa introduca o stare de urgenta de 2 luni:1. Sunt suspendate obligatiile…

Geplaatst door Dionis Cenusa op Donderdag 19 maart 2020

UPDATE. Ora 9:30

Opt pacienți în stare gravă

Ministra Virica Dumbrăveanu a precizat că la momentul actual opt pacienți sunt în stare gravă.

Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”–   58 de bolnavi. Dintre aceștia șapte pacienți se află în stare gravă. Alte patru persoane sunt în stare satisfăcătoare. Majoritatea celor internați- 47 de bolnavi prezintă stare medie de sănătate.

La Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați patru minori. Starea de sănătate a copiilor este medie.

La Spitalul Republican sunt internate două persoane. Unul dintre bolnavi este în stare gravă, iar cea de-a douapersoană  urmează să fie externată.

Viorica Dumbrăveanu a mai relatat și despre ultimele cazuri de infecție cu COVID-19.  Astfel, în cazul de la Sângerei, o femeie cu COVID 19 reîntoarsă recent în RM, și-a organizat ziua de naștere, „într-un cerc de 27 de persoane”. Acum aceste persoane sunt identificate și monitorizate, aplicându-se regimul de auto-izolare.„ Cu regret toate apelurile noastre din ultima perioadă rămân fără răspuns de responsabilitate”, a menționat ministra.

Cât privește căminul de la UTM, plasat în carantină după ce o studentă a fost confirmată cu COVID-19, Dumbrăveanu afirmă că aceasta a dus la crearea unui focar local de infecție cu COVID-19 și a generat „efectul croazierei japoneze”. „În baza unor cereri s-a generat concentrarea acestor tineri și tinere în cadrul căminului. Avem, de fapt, efectul croazierei japoneze… Această situație a generat contaminarea mai multor persoane, a generat un focar local”, a declarat Dumbrăveanu.

Într-un alt caz, o femeie a tăinuit că a intrat în contactat cu persoane venite din țări în care sunt înregistrate cazuri de COVID-19, iar drept urmare  copilul acesteia a ajuns în secția reanimare

„Cunoașteți deja că a fost organizată o excursie în Ucraina, la un lăcaș. Este vorba despre două autocare – 35 de persoane. Dintre aceste persoane, avem deja șase confirmate ca fiind purtătoare de COVID-19. Am inițiat procesul de anchetă epidiomiologică și am depistat o mamă cu un copilaș mic, internată într-o instituție medico-sanitară. Aceasta se afla de câteva zile în secția de reanimare, dar nu a informat medicii că a fost în contact cu o persoană bolnavă, și nici că s-a întors dintr-o zonă de risc”, a relatat ministra Dumbrăveanu.

Mai târziu, s-a constatat că și soțul, împreună cu cel de-al doilea copil, sunt plasați într-o instituție medicală, deși ei la fel au fost în contact cu bolnavi. Aseară minorul și a mama au fost transpotați la un spital specializat.

                                   Ce declară Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a declarat vineri seara la postul de televiziune NTV Moldova că în această perioadă în RM au fost făcute peste 600 de teste. În 10-12% cazuri dintre acestea cazurile de îmbolnăvire s-au confirmat. Totodată, potrivit prognozelor autorităților, în următoarele două săptămâni vom avea câteva sute de cetățeni ai RM infectați cu coronavirus.

Specialiștii OMS prognozează că în RM ar putea fi 300-400 de cazuri de infectări. „Noi am elaborat câteva scenarii și eu am dat indicația ca să ne orientăm pe scenariul care ar include 1.500-2.000 de bolnavi. Noi ne pregătim pentru acest scenariu și pentru asta noi avem pregătite spitale. În Chișinău avem 1.000 de paturi. Totul este pregătit”, a menționat oficialul.

În ceea ce testele, președintele afirmă că nu există probleme la acest capitol. „ Avem un import suplimentar din China. Am vorbit cu Federația Rusă și cel mai probabil și de acolo vom avea teste. Și OMS la fel ne livrează aceste teste. La moment am procurat câteva zeci de mii de teste care sunt acum aduse în Moldova. Probleme cu medicamentele, din care fac parte testele și alte medicamente, noi nu avem”, a spus șeful statului.

Întrebat de ce mai zboară avioane dacă traficul aerian a fost suspendat, președintele a precizat că au fost câteva curse charter. „Mâine probabil vor fi două avioane din Rusia. Am vorbit cu ambasadorul nostru de la Moscova și cu ambasadorul Rusiei. În Moldova sunt câteva sute de cetățeni ruși. Federația Rusă a decis să îi evacueze. Am rugat partea rusă ca avionul care va veni după cetățenii ruși să aducă cetățenii noștri din Rusia. Astfel de situații nu se întâmplă în fiecare zi”, a răspuns Igor Dodon.

El a relatat despre o familie de moldoveni din Vietnam care nu se poate întoarce în Moldova. „În astfel de cazuri noi găsim posibilitatea de a ne înțelege asupra tranzitului prin anumite țări. Acestea sunt situații excepționale. Este imposibil să evacuăm 1 milion de cetățeni moldoveni care se află în diferite țări. Noi nu ne putem asuma riscul să aducem acum 200 de mii de cetățeni moldoveni din Italia. În așa caz sistemul de aici va ceda. Cetățenii trebuie să se abțină de la călătorii”, a declarat președintele Dodon.

Ce acțiuni se întreprind 

  • În Chișinău, transportul public din capitală parțial restricționat

De notat că potrivit unei  decizii a Primăriei Chișinău, în zilele de sâmbătă și duminică (21-22 martie 2020), transportul public din capitală va fi parțial restricționat. Astfel, dimineața autobuzele și troleibuzele vor ieși la linie de la ora 07:00 până la 10:00, iar seara, între orele 16:00 – 19:30. Restricțiile de circulație anunțate de autoritățile municipale sunt luate în contextul preveniri infecției cu COVID-19. De luni, activitatea transportului public municipal va fi reluată în regim obișnuit.

  • Orașul Sângerei, satele Bălceana și Sofia, r-l Hâncești, în carantină

Orașul Sângerei a intrat în carantină, anunță Nordnews.md. Aceasta după ce pe 19 martie, o femeie de 59 de ani din orașul Sângerei a fost diagnosticată cu COVID-19 Potrivit sursei citate, asta după ce o femeie recent revenită din Marea Britanie, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Până a fi diagnosticată, aceasta a reușit să intre în contact cu aproape 30 de persoane. Decizia de a institui carantină în oraș a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Sângerei.

Anterior, localitățile Bălcean și Sofia din raionul Hâncești au intrat în carantină, după ce după ce au fost depistate mai multe persoane infectate cu COVID 19. La intrările și ieșirile din satele Bălceana și Sofia se află patrule ale poliției care verifică respectarea de către locuitori a regimului de carantină.

  • Amenzi pentru nerespectarea cerințelor  de prevenire a coronavirusului de tip nou

După ce Poliția a anunțat că a amendat 33 de agenți economici și cinci persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a coronavirusului de tip nou ( amenzile aplicate au constituit  circa 800 mii lei), au apărut informații noi din teritoriu privind acțiunile oamenilor legii. 

Astfel, poliția din Ialoveni  a anunțat că întocmit 4 procese-verbale și a aplicat amenzi în sumă de 92 500 de lei, cetățenilor ce nu s-au conformat recomandărilor autorităților. Astfel, patru persoane, domiciliate în raionului Ialoveni, care recent au revenit de peste hotarele țării, au fost sancționate pentru că nu au respectat măsurile de profilaxie, fiindu-le întocmite procese-verbale. De asemenea, a fost sancționat un agent economic, care își desfășura activitatea cu încălcarea măsurilor instituite de către autorități. De asemenea, în com.Țipala , a fost amendată o persoană pentru încălcarea regimului de autoizolare la domiciliu. Persoana amendată a revenit de peste hotare. A fost avertizată să se autoizoleze însă nu s-a conformat. A mers  la magazin să își cumpere bere, apoi a mers într-o gospodărie, unde se află o doamnă în vârstă la pat, să consume berea.

  • Școlile și grădinițele închise până pe 31 martie 

Vineri, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin privind prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, până la 31 martie 2020. Totodată, în conformitate cu ordinul menționat, conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile vor organiza procesul educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale.

Citește mai departe

Reintegrare

CtEDO a obligat Rusia la plata a 126 000 de euro pentru patru şcoli din stânga Nistrului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Rusia să achite 126 000 de euro de euro ca prejudicii morale pentru îngrădirea dreptului la educație în regiunea transnistreană. Reclamanții au fost profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari.

PE LUNG

Asociația Promo-LEX a precizat că astăzi CtEDO a făcut publice 8 hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Prima hotărâre se referă la cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse.

Înalta Curte a constatat violarea articolelor: art. 2 al Protocolului 1, dreptul la instruire; art. 8 al Convenției, dreptul la respectarea vieții private și de familie, art. 5 alin. 1 dreptul la libertate și siguranță, de către Guvernul Federației Ruse.

Astfel, Curtea a dispus spre încasare, suma de 126 000 euro cu titlul de prejudicii morale și 5 000 euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Promo-LEX a precizat că, după hotărârea CtEDO din octombrie 2012, când Rusia a fost condamnată pentru violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit.

Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

În februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Citește mai departe

Social

În 22 de ani,  R. Moldova a fost obligată să achite compensații de peste 16 milioane euro în baza deciziilor CtEDO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cu 22 de ani în urmă, la 12 septembrie 1997, Republica Moldova a devenit parte la Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Republica Moldova s-a angajat să respecte drepturile garantate de aceasta şi a recunoscut jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Din 1997 până la 31 decembrie 2018, CtEDO a înregistrat peste 14 200 de cereri îndreptate împotriva Moldovei. Dintre acestea 1,204 încă aşteptau să fie examinate. În ceea ce priveşte numărul cererilor pendinte, Moldova este pe locul 11 din cele 47 de ţări membre ale CEDO, a precizat Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

PE LUNG

Până în prezent, CtEDO a pronunţat 420 hotărâri în cauzele moldovenești, dintre care 33 în primele 9 luni ale anului 2019.

Cele mai frecvente tipuri de violări constatate de CtEDO în cauzele moldoveneşti sunt neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor, detenţia în condiţii proaste, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile.

În baza hotărârilor şi deciziilor CtEDO pronunţate până la 31 decembrie 2018, Republica Moldova a fost obligată să achite compensații de peste 16 600 000 euro.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle2 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social4 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social24 de ore în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie24 de ore în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031