Ce vreme ne așteaptă în săptămâna care vine

Astăzi și mâine, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță vreme liniștită și geroasă. Astfel, meteorologii au prognozat cer variabil, izolat însorit, cu valori termice încadrate, pe întreg teritoriul țării, între minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua, şi 6-13 grade sub zero, noaptea. Cel mai frig va fi în nordul ţării, iar de marţi se aşteaptă precipitaţii sub formă de ninsori şi lapoviţă, doar că nu atât de intense cum au fost în ultimele zile, când a fost emis şi un Cod Galben de condiţii complicate ale vremii.

Conform specialiştilor SHS, suma precipitațiilor căzute în luna ianuarie pe teritoriul țării constituie 22-41 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii – de la 10 până la 15. Cea mai mare cantitate de precipitații în luna ianuarie pentru întreaga perioadă de observaţii instrumentale a atins în teritoriu nivelul de 216 mm (Cărpineni,1966), iar cea zilnică – 55 mm (Cahul, 1966).

Precipitaţiile cad preponderent în fază mixtă (circa 35% din normă) şi sub formă de zăpadă (circa 40% din normă). Grosimea medie decadică a stratului de zăpadă în teritoriu variază între 2 şi 10 cm. Grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice în unele zile a atins 63 cm (6.01.1966, Cahul). Învelişul de zăpadă stabil se formează în raioanele din nordul şi nord-estul ţării în medie în prima decadă a lunii ianuarie (care se menţine cel puţin 30 de zile).

„Stratul de zăpadă depus în ultimele zile este deosebit de benefic pentru agricultură, deoarece apără culturile de îngheț și va asigura solul cu umiditatea necesară”, susțin specialiști de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale ș  i Mediului.

Totodată, pentru perioada 10-18 ianuarie, rămâne valabil Codul Galben de gheață instabilă. Potrivit hidrologilor, în legătură cu zăpada căzută, în râurile mici și bazinele acvatice din țară, gheața va fi instabilă și camuflată de zăpadă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. SHS atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii.

„Este o perioadă mai complicată, când gheaţa nu este sigură şi ieşirile la patinat sau la pescuitul de iarnă pot avea consecinţe tragice, de aceea este bine de evitat aceste activităţi, cel puţin pe perioada avertizării hidrologice”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la Serviciul Hidrometeorologic.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.