Connect with us
"
"

Social

Ce trebuie să știi despre divorțurile în Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Raionul Anenii Noi a înregistrat cele mai multe divorțuri în anul 2018: 446. În timp ce în același an au fost înregistrate 710 căsătorii. Totuși, cea mai mare rată a divorțului din țară o are raionul Rezina: 5,45%, în timp ce rata pentru țară este de 4,0%. Cea mai mică rată de divorț o are raionul Leova: 1,4%.

De asemenea, în ultimii doi ani, au fost făcute modificări în legislație, astfel încât acum poți să divorțezi prin trei căi, chiar dacă ai copii și avere de împărțit. De asemenea, după divorț ai putea să rămâi fie cu jumătate de avere, fie doar cu casa moștenită de la străbunica, de exemplu în s. Trebisăuți, Briceni.

Mai mult, există o serie de circumstanțe în care, după divorț, unul dintre foștii soți trebuie să aibă grijă de fostul partener.

PE LUNG

Potrivit Biroului Național de Statistică, rata de divorţialitate a fost instabilă în ultimii ani, înregistrând valori care au fluctuat între 3,4 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2017 și 4,0 divorţuri la 1000 locuitori în anii 2015 și 2018.

12 601 divorțuri în anul 2008

10 721 divorțuri în anul 2018

Biroul Național de Statistică scoate la iveală o tendință în rândul căsătoriilor și divorțurilor: trecerea treptată de la căsătoriile timpurii la cele târzii (amânate) a determinat şi o creștere a vârstei medii la divorţ. Astfel, vârsta medie la persoanele care au decis să divorțeze a crescut, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Vârsta medie a soților, pentru anului 2018:

39,9 ani vârsta medie a bărbaților divorțați

36,8 ani vârsta medie a femeilor divorțate

Raionul Anenii Noi și-a păstrat în ultimii zece ani rata înaltă de divorțuri. La 83 100 de oameni din raion au divorțat 455 de cupluri (2008). Și raionul Rezina prezintă aceeași tendință: în ultimii zece ani rata divorțurilor a crescut cu 0,2% și s-a menținut la un nivel de peste 5,2% de divorțuri. A crescut rata divorțurilor considerabil în raionul Căușeni. Zece ani în urmă au fost 284 divorțuri la 92 900 de oameni, iar în 2018 au fost 409 la 89 900 de oameni.

Raionul Leova a micșorat considerabil rata de divorț. Dacă în anul 2008 s-au despărțit 122 de cupluri, în 2018 s-au despărțit doar 22. De asemenea, Găgăuzia a demonstrat o micșorare a ratei de divorț de la 5,58% (2008) la 2,09% (2018).

Vreau să divorțez. Unde mă adresez și ce documente sunt necesare

În ultimii doi ani au fost făcute modificări în Codul Familiei Republicii Moldova. Acum, există în total trei căi de a divorța de partener:

 1.  La organul de stare civilă, în baza acordului comun al soţilor, în cazurile în care între aceștia nu există neînțelegeri referitoare la partajul proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educația și domiciliul copiilor minori comuni sau la întreținerea unuia dintre soți. Soții participă la desfacerea căsătoriei în condiţiile Legii nr. 100/2001 privind actele de stare civilă. Documentele de care ai nevoie ca să depui o cerere de divorț la Agenția Servicii Publice.
 2. La notar, conform acelorași principii de desfacere a căsătoriilor la oficiul de stare civilă.
 3. Pe cale judecătorească, dacă soţii au copii minori comuni și nu au ajuns la un acord privind întreținerea, educația și domiciliul acestora. Pe aceeași cale se face divorțul dacă unul dintre soț nu-și dă acordul.

Ce poate să se întâmple după divorț

Trebuie să știți că, conform Codului Familiei Republicii Moldova, averea acumulată de către cei doi soți se împarte egal între ei în cazul unui divorț. Bunurile care au aparținut fiecăruia dintre soți până la încheierea căsătoriei și bunurile primite în dar, obținute prin moștenire sau în baza altor convenții gratuite de către unul dintre soți în timpul căsătoriei, sunt proprietate personală a fiecăruia dintre soți.

Este important de știut că, în lipsa acordului soției, soțul nu poate cere desfacerea căsătoriei în timpul gravidității acesteia și timp de un an după nașterea copilului dacă acesta s-a născut viu și trăiește.

De asemenea, Codul Familiei spune că fostul soț are dreptul la întreținere după divorț în următoarele cazuri:

 1. fosta soţie în timpul gravidităţii;
 2. fostul soţ, care necesită sprijin material, ocupat cu îngrijirea copilului comun timp de 3 ani după nașterea acestuia;
 3. fostul soţ, care necesită sprijin material, ocupat cu îngrijirea copilului comun cu destabilizată până la vârsta de 18 ani sau a copilului comun cu divizibilități severe din copilărie;
 4. fostul soţ, care necesită sprijin material, devenit inapt de muncă în timpul căsătoriei sau timp de un an după desfacerea acesteia;
 5. fostul soţ care necesită sprijin material şi a atins vârsta de pensionare, în termen de cel mult 5 ani din momentul desfacerii căsătoriei, dacă soţii au fost căsătoriţi cel puţin 15 ani.

În momentul înregistrării divorțului, soții pot păstra numele de familie ales la încheierea căsătoriei sau pot reveni la numele de familie purtat până la încheierea acestei căsătorii.

Social

LIVE TEXT/ 86 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 18:17

În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 noi cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri confirmate au fost în mun. Chișinău – 33, în raionul Ștefan Vodă – 26 și în Fălești – 4. În raioanele din partea stângă a Nistrului au fost confirmate 4 cazuri de infecție. Printre cazurile confirmate sunt 17 lucrători medicali, 7 dintre care sunt din spitalul raional din Ștefan Vodă. Totodată, astăzi au fost înregistrate și două decese din cauza noului coronavirus – doctora de 65 de ani de la Soroca și o persoană de 67 de ani, care a fost internată în stare foarte gravă la Institul de Medicină Urgentă. În total, din cauza COVID-19 până acum și-au pierdut viața opt persoane.

Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu la ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență. Până în prezent, în total au fost depistate 591 de cazuri de infecție după investigarea a 3376 probe.

Ora 17:30

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Edineț a decis să instituie de astăzi regim de autoizolare a orașului Edineț, satelor Alexăndreni și Gordineștii Noi. Decizia survine după ce acum câteva zile un bărbat din alt raion a decedat din cauza COVID-19 la spitalul din Edineț.

Ora 17:00

Începând cu 6 aprilie, în Republica Moldova va fi reluat procesul educațional la distanță.

Ora 16:35

Ministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Railean face apel către întreprinderile mici și mijlocii să nu-și sisteze vânzările din cauza restricțiilor impuse de Situația de Urgență, dar să le redirecționeze pe online și pe livrarea la domiciliu. În același timp, Sergiu Railean îndeamnă companiile IT din țară să ajute producătorii autohtoni cu platforme de comerț electronic.

Ora 15:35

O doctoră din Soroca a decedat astăzi din cauza COVID-19. Ea lucra la Substația Medicală Urgentă din Soroca, fiind testată cu COVID-19 printre primii colaboratori ai instituției, scrie Observatorul de Nord. Acum două zile, premierul Ion Chicu anunța că în Republica Moldova erau infectaţi cu noul coronavirus 84 de persoane angajate în sistemul medical. Este vorba nu doar de medici, ci şi de asistente, infirmiere, şoferi, tehnicieni.

Ora 15:00

Începând de astăzi, 3 aprilie orice persoană poate semnala despre diverse probleme, încălcări ce au legătură cu instituirea stării de urgență ca urmare a pandemiei de COVID-19. Asociația Promo-LEX lansează platforma www.monitor.md

Ora 14:45

Spitalul Ministerului Afacerilor Interne va prelua și trata angajații ministerului infectați cu virusul COVID-19. MAI a precizat că Ministerul Sănătății a semnat un ordin în acest sens. În prezent 13 angajați MAI sunt infectați cu noul coronavirus.

Ora 14:25

Centrul COVID-19 Chişinău (organizat la Moldexpo) va deveni funcţional în următoarele zile. Acesta va fi organizat în trei zone de triaj -roșie, galbenă și verde.

Ora 14:04

Chișinăul solicită convocarea de urgență a grupului de experți în sănătate pentru a discuta colaborarea cu reprezentanții Tiraspolului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

Ora 13:40

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a declarat astăzi la o conferință de presă că graficul celor 14 curse charter ce vor fi operate în perioada 6-19 aprilie va fi precizat ulterior pe zile, iar listele celor care se vor întoarce acasă sunt formate de către ambasadele R. Moldova. „Orice alte liste nu sunt relevante”, a menționat ministrul. Cetățenii selectați vor fi contactați personal pentru a primi detalii despre modalitatea de cumpărare a biletelor avia.

Ora 13:10

Militarii Armatei Naționale au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID-19. A fost colectată suma de circa 700 000 lei.

Ora 12:50

Presa de la Tiraspol a anunțat astăzi despre confirmarea a patru noi cazuri cu COVID-19 în stânga Nistrului. Este vorba despre patru locuitori ai orașului Tiraspol. Probele acestora au fost trimise în ajun la laboratorul specializat de la Chișinău, iar astăzi au fost anunțate rezultatele.

Ora 11:50

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că în perioada 6-19 aprilie urmează a fi oeganizate 14 curse charter pentru repatrierea cetățenilor RM. În anunțul privind operarea curselor charter se arată că în prețul biletului intră costul transportului, hrana pasagerilor și costul pentru efectuarea testului la noul coronavirus.

Ora 10:50

1173 de cetățeni, care au intrat în R.Moldova în ultimele 24 de ore, au semnat declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Ora 10:35

Centrele relații cu consumatorii ale SA „Moldovagaz” vor fi sistate pentru încă o săptămâna, până luni, 13 aprilie. Toate întrebările apărute pot fi adresate la numărul 1304 în cazul locuitorilor municipiului Chișinău sau la subdiviziunile teritoriale, contactele cărora pot fi găsite pe site-ul întreprinderii.

Ora 10:13

Consiliul Concurenței a monitorizat evoluția prețurilor la produsele alimentare, odată cu declararea stării de urgență și extinderea COVID-19. Analiza a arătat că în luna martie s-au scumpit lactatele, carnea de pasăre. De asemenea, se atestă majorări la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară – crupe și și legume.

Ora 9:50

Până la ziua de azi, 3 aprilie, în Republica Moldova au fost confirmate 505 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus, dintre care  425 sunt cazuri de transmitere locală, iar 80 – de import. Din numărul total de pacienți, la moment, 62 de persoane cu COVID-19 se află în stare gravă, 221 de persoane sunt în stare de gravitate medie, iar 158 în stare satisfăcătoare.

La briefingul de dimineață, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre tratarea a încă două persoane cu COVID-19, astfel încât numărul persoanelor vindecate a ajuns la 26.

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:17

La ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență, mnistrul de Interne Pavel Voicu a comunicat că MAI a concentrat cca 9000 de angajați din toate structurile pentru menținerea ordinii publice, verificare a persoanelor aflate sub supraveghere și pentru asigurarea misiunilor de carantină a localităților.

Polițiștii au verificat 5632 de persoane aflate sub supraveghere.  Au fost identificate 46 de persoane ce au încălcat regimul de izolare și 5 agenți economici care au încălcat restricțiile impuse de CSE.

Pe durata ultimelor 24 de ore în țară au revenit 1972 de persoane, dintre care 222 au intrat prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a comunicat că 100 de militari sunt antrenați în amenajarea Centrului de triere COVID-19, care este practic pregătit pentru realizarea procedurilor medicale. În următoarele ore vor fi realizate procesele de testare a echipamentelor de încălzire și ventilare a spațiilor.

Ministrul Dumbrăveanu a comunicat că în ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală.

UPDATE. Ora 17:30

De astăzi se instituie regim de autoizolare a orașului Edineț, satelor Alexăndreni și Gordineștii Noi. Decizia aparține comisiei pentru situațiii excepționale Edineț. Astfel, potrivit acestei decizii, se va restricționa accesul în aria Municipiului Edineț a persoanelor care intră în localități fără un motiv bine întemeiat. De asemenea, se interzice accesul în aria Municipiului Edineț a transportului public tranzit de pasageri și de mărfuri. Toate aceste mijloace de transport vor fi redirecționate pe traseul de ocolire. Locuitorii municipiului Edineț sunt obligați să evite părăsirea gospodăriei proprii fără motiv întemeiat.

UPDATE. Ora 17:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat despre reluarea procesului educațional la distanță, începând cu data de 6 aprilie.

Conducătoriii instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, publice și private urmează să respecte metodologiile și regulamentele aprobate penntru organizarea la distanță a procesului educațional în condiții de carantină.

UPDATE. Ora 16:35

„Închiderea piețelor și magazinelor non alimentare în această perioadă afectează dramatic comerțul cu bunuri și servicii. Acest fapt, însă, nu înseamnă, că întreprinderile nu au soluții pentru a-și vinde produsele”, se arată în apelul ministrului Economiei către întreprinderile mici și mijlocii. Ministrul încurajează antreprenorii să-și identifice partenerii tehnologici, să-și mobilizeze resursele și echipele, pentru a ajunge la clienți prin intermediul magazinelor on-line, paginilor web și rețelelor de comunicații electronice. Vă îndemn să vindeți și să cumpărați online! Comerțul online are foarte multe avantaje pentru toți!, a menționat ministrul.

UPDATEOra 15:35

Astăzi a decedat o doctoră ce activa la Substația Medicală Urgentă din Soroca. Ea a fost testată cu COVID-19 printre primii colaboratori ai instituției. Aceasta a muncit în domeniu toată viață, dintre care ultimii 10 ani la Soroca. Soțul ei lucrează la fel medic la „salvare”. Femeia în vârstă de 65 de ani este prima victimă COVID 19 de la Soroca, anunță Observatorul de Nord.

UPDATE. Ora 15:00

Asociația Promo-LEX lansează platforma www.monitor.md în contextul declarării stării de urgență. Asociați a precizat că această platformă oferă posibilitatea plasării unei semnalizări cu o scurtă descriere și localizarea acesteia pe o hartă interactivă on-line.

Mai mult, platforma conține formulare tipizate gratuite care oferă o ghidare juridică pentru acele persoane care ar dori să sesizeze autoritățile competente cu privire la comiterea anumitor abuzuri.

Asociația Promo-LEX consideră că această platformă ar putea fi în mod special utilă pe durata stării de urgență.

UPDATEOra 14:45

Spitalul MAI va prelua și trata angajații Ministerului infectați cu virusul COVID-19, pentru a reduce volumul mare de lucru a spitalelor Ministerului Sănătății. Asociația veteranilor MAI și Serviciul Pază sunt gata să ofere sprijin financiarinstituției medicale pentru procurarea unor utilaje necesare în procesul de tratare a bolnavilor de coronavirus.

În prezent MAI are 13 angajați infectați, internați pentru tratament în diferite instituții medicale specializate.

UPDATE. Ora 14:25

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că Centrul Covid-19 Chişinău (de la Moldexpo) va deveni funcţional în următoarele zile. În cadrul instituţiei medicale vor fi internate persoanele suspecte cu virusul COVID-19. Centrul va fi organizat în trei zone de triaj. La etapa actuală, zona roșie dispune de 40 de paturi (deschise la moment 10 paturi), zona galbenă de 80 de paturi, iar în zona verde, sunt amplasate 100 de paturi. Pentru instruirea personalului medical, va fi efectuat trainingul epidemiologic şi simularea traseului pacienţilor.

UPDATE.Ora 14:04

Reprezentantul politic din partea Chișinăului pentru problema transnistreană, Cristina Lesnic, a invitat reprezentanții Tiraspolului în grupul de lucru la nivel de experți pentru ocrotirea sănătății la o reuniune în format videoconferință în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19. O scrisoare în acest sens a fost expediată astăzi atât Tiraspolului, cât și Misiunii OSCE în Moldova și reprezentanților mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”.

La ședința din 9 aprilie e planifică discutarea modului de colaborare cu reprezentanții Tiraspolului în contextul situației epidemiologice actuale.

Probele biologice de la persoanele suspecte a fi infectate cu COVID-19 sunt preluate de pe malul stâng al Nistrului și procesate în laboratorul acreditat al Agenției Naționale Sănătate Publică (ANSP). La data de 2 aprilie, experții ANSP au oferit instruiri suplimentare pentru 7 persoane responsabile din partea transnistreană în gestionarea situației.

UPDATE. Ora 13:40

Ministrul Oleg Țulea a precizat că prioritate la includerea pe listele de pasageri vor avea copiii, studenții, persoane aflate la tratament medical dar și cetățenii care se află în dificultate.

Secretarul de stat al MAEIE, Eugen Revenco, a precizat că listele întocmite la ambasadă vor fi transmite către operatorii aerieni și ei vor lua legătura cu fiecare pasager. Media curselor este una pe zi. Totodată, el a precizat că organizarea acestor curse charter nu înseamnă că după 19 aprilie vor fi zboruri care pe a duce cetățenii înapoi, menționând că este vorba despre curse charter pentru repatriere, și nu „pentru a reveni în scurte vacanțe la Chișinău”.

UPDATE. Ora 13:10

Ministerul Apărării a anunțat că militarii Armatei Naționale au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID-19. Astfel, fost colectată suma de circa 700 000 lei, militarii din toate unitățile, instituțiile și subdiviziunile Ministerului Apărării mobilizându-se în acest scop.

Suma adunată va fi transferată în contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru combaterea coronavirsului în Republica Moldova.

UPDATE. Ora 12:50

Potrivit presei de la Tiraspol, trei femei de 27, 60 și respectiv 69 de ani și un bărbat de 36 de ani din Tiraspol au fost diagnosticați cu COVID-19. Cei patru au fost internați în ajun la spitalul din Slobozia. Probele acestora au fost trimise la laboratorul specializat din Chișinău, iar rezultatele testelor au confirmat diagnoza. Aceeași sursă mai scrie că medicii de la Tiraspol așteaptă rezultatele probelor ale altor trei persoane, care în ajun de asemenea au fost internate în spital cu suspecție la COVID-19.

UPDATE. Ora 11:50

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că urmează a fi efectuate 14 curse aeriene charter pentru repatrierea cetățenilor RM. În acest context autoritatea a publicat un anunț privind cererea ofertelor pentru operarea curselor aeriene efectuate.

Potrivit acestuia, în perioada 06-12 aprilie urmează a fi efecuate cursele aeriene:

Frankfurt-Chișinău
Lisabona-Chișinău
Madris-Chișinău
Bruxelles-Chișinău
Varșovia-Chișinău
Dublin-Chișinău
Londra-Chișinău

În perioada 13-19 aprilie:

Amsterdam-Chișinău
Veneția-Chișinău
Paris-Chișinău
Berlin-Chișinău
Roma-Chișinău
Londra-Chișinău
Praga-Chișinău

Data exactă a fiecărui zbor nu a fost anunțată.

„Prețul final pentru operarea cursei aeriene va include: prețul transportului, costul pentru efectuarea testului COVID-19, hrana pasagerilor”, se arată în anului autorității aeronautice.

UPDATE. Ora 10:50

Poliția de Frontieră a anunțat că în ultimele 24 de ore în toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 901 persoane și completate 2 097 de fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 173 de Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctele de trecere Otaci și Criva, s-au înregistrat 202 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă și Polonia. În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Franța, fiind înregistrați 222 de pasageri moldoveni. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19.

UPDATE. Ora 10:35

SA„Moldovagaz” a precizat că facturile pentru gazele naturale consumate pot fi achitate și prin intermediul site-ului www.moldovagaz.md. Mai mult, comisionul în mărime de 2 procente nu se va percepe.

Introducând într-o căsuța dedicată numărul contului său personal indicat în factura pentru consumul de gaze naturale (nu cel IDNP), consumatorii vor avea opțiunea să achite ușor, sigur și fără să iasă din casă consumul curent sau datoria existentă.

Tranzacția poate fi efectuată prin intermediul sistemelor de plăți sau a cardurilor bancare utilizate atât în Republica Moldova, cât și din afara țării. Interfața programului oferă consumatorului și opțiunea de a plasa de sine stătător indicatorii actuali ai contorului personal de gaze naturale.

În perioadă de valabilitate a codurilor epidemiologice nu se va purcede la deconectări.

UPDATE. Ora 10:13

Consiliul Concurenței a precizat că în luna martie comparativ cu februarie, s-au majorat prețurile după cum urmează: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%,  brânza de vaci  ~2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și majorat la carnea de pasăre ~2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în  sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.

Informațiile disponibile indică la menținerea prețurilor medii de raft pe parcursul ultimelor  luni la produse precum: pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui.

„Este de menționat că „panica pandemică” de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori, a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft (cca 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuându-se esențial (cca 19,20 lei /kg în magazinele de cartier)”, a precizat instituția.

Ora 9:50

Viorica Dumbrăveanu a mai menționat că spitalul raional din Ștefan Vodă (oraș unde a ost instituit regim de carantină )a intrat în regim de carantină, iar toți pacienții diagnosticați cu virusul COVID-19, care se aflau acolo, au fost transferați în capitală. Spitalul raional din Soroca, (o altă localitate care a intrat în carantină) rămâne funcțional. Acesta este dotat corespunzător și dispune de resurse umane.

Precizăm că ieri au fost anunțate 82 de cazuri noi de COVID -19, iar bilanțul a ajuns la 505 de oameni infectați.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îndeamnă cetăţenii să fie responsabili şi să respecte recomandările autorităţilor, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus:

-Stați acasă! Evitați la maxim posibil locurile publice;

-Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 1 m;

-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112.

Citește mai departe

Social

Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

Publicat

pe

PE SCURT

Au trecut 15 zile de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova (17 martie) și 25 – de la primul om infectat cu COVID_19 depistat în Moldova. De două săptămâni, Guvernul Republicii Moldova coordonează curse charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni. Până ieri, revenirea acestora acasă era organizată de stat fără un mecanism bine formulat și oficializat.

Oficial, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a început să coordoneze procesul repatrierii cetățenilor Republicii Moldova cu rutele aeriene charter abia pe 26 martie. Peste două zile, cetățenilor RM aflați peste hotare li s-a creat posibilitatea de a se înregistra online pe un formular online, pentru a putea beneficia de o cursă charter. Mecanismul prin care vor putea fi evacuați acești oameni a fost aprobat abia ieri, 31 martie. Tot ieri, premierul a anunțat că aproape 6 mii de oameni așteaptă să fie întorși acasă.

Autoritățile nu au anunțat dacă aceste curse vor fi achitate din bugetul de stat, de ce resurse financiare este nevoie. Au declarat, însă, că Autoritatea Aeronautică Civilă va coordona cu operatorii avia prețul minim al biletelor avia.

Un lucru este cert, cei care au fost blocați pe un aeroport din Franța au plătit 300 de euro pentru un bilet spre Chișinău. Asta în timp ce aceeași operatori avia cereau aproximativ 200 de euro pentru un zbor din Paris spre Chișinău la mijlocul lunii aprilie.

În același timp, Uniunea Europeană alocă 75 de milioane de euro pentru repatrierea cetățenilor europeni, iar Olanda compensează o parte a costului biletului.

PE LUNG

MOLDOVA

În ultimele două săptămâni, au fost organizate câte o cursă dus-întors din Tel Aviv, Nice, Berlin, Praga și câte două din Verona, Istanbul, trei din Londra și patru din Paris. De asemenea, spre Federația Rusă au avut loc cel puțin șapte curse charter Chișinău-Moscova-Chișinău. Cele spre Federația Rusă au avut loc datorită solicitărilor Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova pentru a-și repatria cetățenii.

Totuși, în ultimele zile, cetățenii blocați peste hotare au fost bulversați, pentru că nu au știu și nu știu în continuare cum să achiziționeze biletele de avion pentru cursele charter. De exemplu, cei de la Diez.md, au încercat să vadă cum poate fi cumpărat un bilet pentru zborul Nisa (Franța) spre Chișinău. Au fost contactate toate instituțiile publice responsabile: Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, și verificate paginile acestor instituții și a Ambasadei Republicii Moldova în Franța, dar nu a primit niciun răspuns.

Reporterul a aflat ora zborului, terminalul, contul bancar, prețul, contacte pentru rezervări dintr-un grup de pe Facebook destinat moldovenilor în Franța – „absolut toată informația care trebuia publicată pe site-urile instituțiilor publice: MAEIE, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză”, comentează reporterul. 

Responsabilă de aceste zboruri este compania Trans Eric Tur, care, de asemenea, a blocat 220 de cetățeni ai Republicii Moldova pe un aeroport din Franța. Asta s-a întâmplat, pentru că zborul de pe 30 martie solicitat și pentru care a vândut bilete nu a fost aprobat de către CSE. Zborul a fost amânat pentru 31 martie.

220 de pasageri blocați la Paris Aéroport – Charles de Gaulle (CDG), zborul care urma sa fie pentru azi 30.03.2020 nu…

Geplaatst door Viorica Timbalari op Maandag 30 maart 2020

Moldovenii blocați la Paris au bătut alarma și au cerut autorităților mâncare, apă și un loc de cazare. S-au arătat indignați că, pe lângă faptul că au plătit câte 300 de euro pentru bilet, li s-au cerut diferite taxe exact în ziua când era amânat zborul, fără să-i anunțe despre asta. Pasagerii spun că au aflat că zborul nu va avea loc cu o oră înainte de zbor.

Domnule Chicu rușine să vă fie !Uitați-vă cît de rapid sau organizat francezii să ajute oamenii care nu au avut unde se…

Geplaatst door Dorina Macarici Chirilov op Maandag 30 maart 2020

Totuși, autoritățile abia ieri, 31 martie, a aprobat mecanismul prin care vor putea fi evacuați cetățenii RM din țările unde sunt blocați. Iar înregistrarea cetățenilor de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a început câteva zile în urmă.

Prin urmare, Dispoziția nr. 10 aprobată de către Comisia Situații Excepționale pe 31 martie include Anexa nr. 3 care reglementează mecanismul de evacuare a cetățenilor Republicii Moldova blocați peste hotare.

Procedura de organizare a curselor aeriene
de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova

1. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene:

 • 1.1.va întocmi listele solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova, care intenționează să revină în Republica Moldova, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice și domiciliului/reședinței în Republica Moldova;
 • 1.2. va întocmi listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, altor cetățeni aflați în dificultate;
 • 1.3. va transmite, săptămânal, Autorității Aeronautice Civile listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova.

2. Autoritatea Aeronautică Civilă:

 • 2.1. va elabora propuneri pentru graficul săptămânal al curselor aeriene și le va înainta Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova spre aprobare;
 • 2.2. va selecta, în mod transparent și deschis, operatorii aerieni autorizați pentru efectuarea curselor;
 • 2.3 va informa MAEIE privind operatorii aerieni selectați.

3. MAEIE va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul selectat, datele de contact ale operatorului, orarul zborului și despre obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, prin intermediul sistemului guvernamental https://mpay.gov.md/.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a declarat că autoritatea Aeronautică Civilă va selecta operatorii avia într-un regim transparent, agreând cu ei un cost minim al biletului avia pentru transportarea cetățenilor în Republica Moldova. 

„Responsabilitatea operatorilor aerieni selectați este să publice transparent informația despre costul și condițiile de călătorie, să coordoneze cu CNAM statul de asigurat medical al persoanei incluse în listă.”

4. Operatorii aerieni selectați:

 • 4.1. vor publica pe pagina web informația despre costul și condițiile de călătorie;
 • 4.2. vor coordona cu CNAM statutul de asigurat medical al persoanei incluse în listă;
 • 4.3. vor admite la bordul aeronavei doar persoanele care au statut de asigurat.

Măsura cu privire la prima de asigurare medicală a fost comentată de către expertul politic Dionis Cenușă. Specialistul spune că are loc încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.

Restrictionarea accesului moldovenilor in tara daca acestia nu achita obligatoriu a asistentei medicale poate avea…

Geplaatst door Dionis Cenusa op Woensdag 1 april 2020

Și Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o declarație. PAS condamnă această măsură.

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit polița de asigurare medicală reprezintă o sfidare a bunului simț și o limitare abuzivă a drepturilor fundamentale ale acestora.

În această perioadă dificilă, când mii de cetățeni și-au pierdut locurile de muncă în străinătate și nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, Guvernul avea obligația să găsească soluțiile optime pentru a-i proteja și a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranță acasă.

Condamnăm dur această abordare cinică a unui Guvern care a uitat de contribuția semnificativă pe care o are diaspora la economia Republicii Moldova”, se arată în comunicat. 

În ultimele două săptămâni au fost repatriați peste 4 000 cetățeni ai RM din mai multe țări.

Astfel, pe parcursul ultimelor 10 zile, potrivit informațiilor parvenite de la Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale Republicii Moldova în străinătate, le-a fost facilitată trecerea frontierelor străine și revenirea în țară a mai multor persoane, inclusiv din:

Franța – 660, Rusia – 840, Marea Britanie – 398, Turcia – 155, Italia – 180, Israel – 159, prin România – 115, prin Ucraina – 355, din Germania/Polonia/Ucraina – 195, din Estonia/Letonia/Lituania – 68, ș.a.

În cadrul unei emisiuni televizate de la postul public de televiziune, premierul Ion Chicu a declarat că, până acum, „companiile de turism vindeau bilete și organizau curse charter așa cum organizau vara în Turcia la odihnă. Nu este acceptabil acest mecanism, pentru că noi nu putem primi mai mult de 2-3 rute pe zi. Sunt proceduri absolut necesare dacă vrem să ne protejăm. Acesta este motivul pentru care Ministerul Afacerilor Externe selectează cetățenii”.

Potrivit lui Chicu, sunt în jur de 6 mii de solicitări înregistrate din 23 de țări. În Marea Britanie sunt 2 447 cetățeni care vor să revină acasă, dintre care 420 îndeplinesc criteriile pentru care pot fi evacuați în mod prioritar. Premierul promite că în următoarea săptămână vor fi organizate curse charter pentru aceste persoane. În Franța sunt 1 772 persoane, dintre care 173 au prioritate, în Rusia sunt 1 256 persoane, dintre care 400 sunt prioritare, la Roma sunt 779 de persoane, dintre care 217 sunt prioritare.

Potrivit premierului, în cazul în care Ambasada Republicii Moldova într-o țară completează o listă de 200 de persoane, Ministerul de Externe sesizează Autoritatea Aeronautică Civilă pentru a organiza o cursă charter.

Citește și cum a repatriat Federația Rusă cetățenii ruși și
locuitori ai Transnistriei din Republica Moldova.

UNIUNEA EUROPEANĂ

Cetățenii UE se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari de a reveni în bloc din cauza numărului tot mai mare de restricții de călătorie anunțate pe tot globul ca urmare a focarului de coronavirus, scrie euroactiv.com

Șeful diplomat al UE Borell a spus că încercările de repatriere ale UE până în prezent ar viza doar călătorii și nu cetățenii UE care locuiesc definitiv în străinătate, întrucât Mecanismul de protecție civilă al UE „nu este conceput pentru a face față sutelor de mii de oameni”.

Un număr estimat de 300.000 de cetățeni ai UE caută în prezent repatrierea din cauza focarului de coronavirus, America Latină și Asia de Sud-Est două regiuni în care se dovedește dificil să ajungă oamenii acasă, a declarat liderul diplomatic al UE, Joseph Borrell, vineri (20 martie).

Mecanismul de protecție civilă al UE a facilitat până acum repatrierea cetățenilor UE aflați în China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Germania, Cehia, Polonia, Lituania, Belgia, Regatul Unit, Portugalia, Austria, Spania, Olanda, Franța și Irlanda. Potrivit Comisiei Europene, până în prezent, mecanismul a cofinanțat mai mult de 80 de zboruri organizate.

În același timp, Comisia a propus alocarea a 75 de milioane EUR din bugetul UE pentru a ajuta statele membre să repatrieze cetățenii UE și pentru a majora bugetul rezervei de echipamente medicale.

SUEDIA

Săptămâna aceasta, mass-media suedeză a raportat despre cetățenii suedezi disperați care au implorat Ministerul de Afaceri Externe suedez să-i aducă acasă. Brusselstimes.com scrie că Suedia are o lege dezastruoasă privind ajutorul consular în situații precum actuala criză de coronavirus, dar se aplică numai atunci când cetățenii au viața în pericol. Aparent, ministerul crede că nu este cazul acum, transmite publicația.

Doar 31 de cetățeni suedezi au fost repatriați sub Mecanismul de protecție civilă al UE. „Nu avem o cifră exactă a numărului suedezilor repatriați”, spune Comisia.

Un ofițer de presă al Ministerului de Afaceri Externe suedez a declarat că aproximativ 15.000 – 25.000 de suedezi sunt în străinătate și așteaptă zboruri charter. Numărul de persoane care au călătorit singuri este aproximativ același.

Ministerul solicită tuturor suedezilor din străinătate să se înregistreze la ambasade și să descarce aplicația Resklar, pentru a primi cele mai recente informații despre situația din țară și posibilitatea de a părăsi aceasta.

„Suedia colaborează strâns cu alte țări ale UE pentru a facilita repatrierea, de exemplu, contactând autoritățile locale și asistând operatorii de turism pentru a primi permisele de zbor”, a declarat ofițerul de presă.

În Suedia sunt 16 186 cazuri de coronavirus și 395 decese (31 martie).

POLONIA

Pentru a ajunge acasă, cetățenii polonezi au folosit zboruri speciale de repatriere operate de transportatorul național LOT.

În doar primele cinci zile ale acestui serviciu, în jur de 12.000 de polonezi au părăsit Marea Britanie, potrivit ambasadei poloneze la Londra. LOT a spus că în primele 11 zile ale programului, au făcut 266 astfel de zboruri din întreaga lume – mai mult de o treime dintre ele din Londra, pe lângă unele care au părăsit Marea Britanie din Edinburgh. 

Polonezii au zburat din diferite locuri ale lumii, inclusiv Chicago, Atena, Londra, Istanbul, București, Singapore, Seul, Buenos Aires și altele.

Se preconizează că zborurile de repatriere vor continua până pe 5 aprilie, însă, după această dată, polonezii vor putea să se întoarcă acasă cu mașina sau cu autobuzul.

În Polonia sunt înregistrate 2 215 cazuri și 32 decese (31 martie).

GERMANIA

Autoritățile germane au anunțat că s-au alocat 50 de milioane de euro pentru a repatria cetățenii germani. La mijlocul lunii martie, Germania a început procesul de a aduce acasă zeci de mii de cetățeni blocați peste hotare, scrie DW.com.

Guvernul german a „planificat cartea companiilor aeriene – în special Lufthansa – cu care să-i readucă pe germani din străinătate”.

Potrivit autorităților, la 17 martie, existau aproximativ 35.000 de turiști germani în Egipt, 4.000-5.000 în Maroc și alte mii în țări precum Argentina, Filipine și Maldive. 

Ministrul de Externe, Heiko Maas, a spus că guvernul nu este în măsură să „ofere o soluție de 24 de ore pentru toată lumea”, dar că va strădui să ajute „cât mai mulți care se află în străinătate și au probleme de întoarcere în Germania”.

În Germania sunt înregistrate 68 180 cazuri și 682 decese (31 martie).

OLANDA

Călătorii blocați în afara Olandei au o nouă opțiune pentru a primi ajutor pentru a se întoarce acasă. Un fond de zece milioane de euro a fost lansat luni, 23 martie, pentru a oferi asistență, scrie Nltimes.nl.

În esență, pasagerii vor contribui cu 300 de euro pentru repatriere în cazul în care se întorc din Uniunea Europeană sau din 20 de țări din apropierea UE. Contribuția personală se ridică la 900 de euro pentru țările aflate mai departe de lista țărilor adiacente UE.

Pasagerilor care au nevoie de ajutor au fost sfătuiți să se înregistreze pe un site web, creat special pentru a rezolva această problemă.

Efortul național de repatriere anunțat se adresează numai persoanelor cu domiciliul în Olanda care încearcă să se întoarcă din călătoriile sale din străinătate. Repatrierea nu se referă la olandezii stabiliți cu domiciliul în alte țări.

Programul a fost creat ca parteneriat între Minister, Asociația olandeză a asigurătorilor și Asociația olandeză a agențiilor de turism și operatorilor de turism (ANVR). Sunt implicați și Ministerul Infrastructurii, Fondul pentru dezastre, Fondul de garantare a călătoriilor și operatori de turism.

În Olanda sunt înregistrate 12 595 cazuri și 1 039 decese (31 martie).

SUA

Din 19 martie 2020, Corpul Păcii a evacuat temporar Voluntarii Corpului Păcii care își făceau serviciul în Republica Moldova.

Decizia promptă a Corpului Pacii a fost condiționată de numărul în creștere al restricțiilor de călătorie din întreaga lume, care afectează grav capacitatea noastră de a transfera voluntarii în locurile de evacuare medicală. Sănătatea și siguranța voluntarilor noștri sunt esențiale pentru Corpul Păcii. Această evacuare este temporară.

Corpul Păcii se angajează să readucă cât de curând voluntarii care își fac serviciul în Moldova. Personalul Corpului Pacii va continua să colaboreze cu partenerii și comunitățile moldovenești pentru a se pregăti de revenirea voluntarilor cât mai curând posibil.

Guvernul SUA a coordonat repatrierea a 25 181 de americani din 52 de țări din 29 ianuarie 2020.

Începând de sâmbătă 21 martie, am primit aproape 17.000 de apeluri la centrul de apel al Departamentului de Stat.

De asemenea, autoritățile au o pagină web unde scrie despre numărul cetățenilor repatriați și locul de unde au fost aduși. Pagina poate fi văzută aici: https://www.state.gov/coronavirus/repatriation/

În SUA sunt înregistrate 165 482 cauzuri și 3 186 decese (31 martie).

ARGENTINA

Argentina suspendă repatrierile de teama infecțiilor masive. Măsura afectează aproximativ 10.000 de cetățeni, care au fost în străinătate când a început pandemia de coronavirus, scrie elpais.com. Temerile sunt că Aeroportul Internațional Ezeiza, din Buenos Aires, va deveni un focar masiv de contagiune cu coronavirusul.

Aerolineas Argentinas, Latam și alte companii au efectuat mai mult de o sută de zboruri începând cu 13 martie, când a intrat în vigoare carantina obligatorie pentru pasagerii din zonele de risc. În țară au intrat aproximativ 85.000 de argentinieni.

Organizațiile profesionale pentru personalul aerian și terestru au denunțat în mod repetat riscul la care sunt expuși în timpul repatrierilor. Faptul că printre cetățenii care reintră în țară sunt pacienți care își ascund statutul și că cel puțin un angajat al companiei aeriene a fost contaminat a generat tensiune la aeroport.

Președintele Alberto Fernández a indicat că se vor face încercări de repatriere a unor cetățeni peste 65 de ani care sunt în pericol, cu zboruri militare, și că se va organiza un tip de ajutor pentru cei care trebuie să rămână în străinătate. Deputații din opoziție, precum radicalul Álvaro de Lamadrid, a respins măsura: „Rugăm președintele să nu abandoneze și să lase fără mijloace miile de argentinieni care nu s-au mai putut întoarce. Se pot îmbolnăvi și nu pot fi îngrijiți. Este o chestiune de solidaritate. Nu-i pedepsi”, spuse Lamadrid.

În Argentina sunt înregistrate 966 cazuri și 26 decese (31 martie).

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 70 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și un deces

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:38: Au fost înregistrate 70 de cazuri noi de COVID-19. Tot pe parcursul zilei de astăzi, o persoană din regiunea transnistreană a decedat.

Ora 17:02: Întreprinderile Mici și Mijlocii moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene.

Ora 16:50: Două blocuri spitalicești din Căușeni s-au umplut cu pacienți confirmați sau suspecți de infectare cu COVID-19. Cei care urmează să fie internați trebuie să aștepte să fie eliberate locurile. 

Ora 15:02: Au fost aprobate noi măsuri de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri în perioada stării de urgență.

Ora 14:21: Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat 845 707,04 mii de lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei”.

Ora 13:56: Străzile din mun. Bălți sunt dezinfectate dimineața și seara. Primăria mun. Bălți a aprobat modelul de legitimație pe care trebuie să-l completeze oamenii care trebuie să se deplaseze zilnic la serviciu. 

Ora 13:34: 15 puncte de trecere a frontierei de stat activează în regim normal. 

Ora 13:02: Industria transportului aerian suferă pierderi de până la 70% din cauza pandemiei și instalării stării de urgență.

Ora 12:45: Au fost înregistrate 23 de cazuri de mărire a prețurilor la hrișcă, lapte, ouă și la diferite produse farmaceutice. Agenții economici vor fi sancționați. 

Ora 12:09: A fost închisă secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă, după ce mai mulți medici au contactat cu persoane care erau infectate cu COVID-19. 

Ora 11:10: Au fost aprobate două curse charter speciale pentru astăzi și mâine, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. 

Ora 10:59: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță despre amânarea unor sesiuni de atestare. 

Ora 10:38: Comisia Situații Excepționale a decis instalarea regimului de carantină în orașul Ștefan Vodă, satul Carahasani, r. Ștefan-Vodă și în or. Soroca.

Ora 10:29: Un grup de moldoveni au pornit spre Moldova la ora 9:50 cu cursa charter Nice -Chișinău. 

Ora 10:21: Începând de astăzi, Spitalul raional Orhei va primi persoanele infectate cu COVID-19 care sunt în stare medie sau satisfăcătoare. Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul raional Orhei va deservi raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești.

Ora 10:01: O persoană infectată cu COVID-19 îndeamnă oamenii să stea acasă.

Ora 9:36: Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost ales să îndeplinească funcția de conducător al centrului de triere a celor suspecți de COVID-19, instalat la MoldExpo.

Termenul de dizabilitate care expiră în perioada stării de urgență, va fi prelungit automat, fără a fi nevoie ca persoanele să se adreseze personal instituțiilor responsabile.

PE LUNG

UPDATE 17:38: 70 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, după ce au fost procesate 329 de probe. O persoană din regiunea transnistreană a decedat. Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că în timpul apropiat vor fi procurate 100 de mii de teste, deși în acest moment, laboratoarele au rezervele necesare. 

Premierul Ion Chicu a declarat că începând cu săptămâna viitoare vor fi repatriați, în primul rând, cetățenii cei mai vulnerabili. Localnicii din regiunile unde a fost stabilit regimul de carantină sunt rugați să înțeleagă această decizie și să colaboreze cu forțele de ordine. De asemenea, premierul a făcut apel către preoți să nu facă slujbe bisericești, mai ales că mulți preoți deja sunt infectați. 

UPDATE 17:02: Întreprinderile Mici și Mijlocii moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene. Anunțul a fost făcut de către Sergiu Railean, ministrul Economiei şi Infrastructurii, după ce a avut o convorbire telefonică cu Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Pachetul de asistență UE pentru toate țările Parteneriatului Estic include finanțarea unor acțiuni imediate în valoare de 140 milioane de euro și cca 700 milioane de euro pentru atenuarea impactului socio-economic al pandemiei. De asemnea, oficialul european a menționat că finanțările pentru sectorul real, inclusiv pentru IMM-uri vor fi disponibile prin intermediul instituțiilor financiare europene, precum BEI, BERD, KFW.

UPDATE 16:50: Două blocuri spitalicești din Căușeni s-au umplut încă de ieri cu pacienți confirmați sau suspecți de infectare cu COVID-19. Este vorba de 40 de pacienți suspecți sau confirmați de infectare prin noul coronavirus, dintre care 39 sunt din Ștefan Vodă și unul din Căușeni. „Medicii din Căușeni afirmă că spitalul nu mai are locuri pentru pacienții suspecți de infectare, aceștia ajung în spital doar atunci când se eliberează patul, iar locul este luat de un alt suspect. Așa s-a întâmplat și astăzi, 1 aprilie, când trei pacienți din Ștefan Vodă au fost externați, iar în locul lor au fost aduși alți trei suspecți din același raion… Potrivit medicilor, în cele două secții ale spitalului raional care se ocupă nemijlocit cu pacienții suspecți de infectare prin COVID-19, activează 3 medici, 12 asistente medicale și mai multe inferimere, acestea nu au dreptul să părăsească spitalul și sunt la locul de muncă 24 din 24 de ore, începând cu data de 29 martie”, scrie Renata Lupacescu, jurnalistă din Căușeni. 

UPDATE 15:02: Au fost aprobate noi măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte legislative. Pentru implementarea acestor măsuri din bugetul de stat vor fi luate 816 mln de lei. Aceste acțiuni presupun:

 • Majorarea ajutorului de șomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei;
 • Acordarea ajutorului de șomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj (extinderea categoriilor de persoane beneficiare);
 • Susținerea familiilor defavorizate prin:

           (1) majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei pînă la 1300 lei, pe perioada stării de urgență
           (2) majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

 • Subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în dependență de motivul sistării activității;
 • Scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
 • Restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
 • Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA;
 • Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

UPDATE 14:21: Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat astăzi, 1 aprilie, 845 707,04 mii lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei”. Tot începând de astăzi, Î.S. „Poșta Moldovei” va asigura distribuirea la domiciliu, cu însoțirea unui angajat al structurilor Ministerului Afacerilor Interne, a pensiilor, alocațiilor sociale de stat și altor prestații sociale pentru beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă și alocații sociale de stat pentru personae vârstnice;  achitarea prin intermediul oficiilor poștale a plăților sociale beneficiarilor, indiferent de viza de reședință/domiciliu, asigurând regim fluidizat de acces al persoanelor șicu respectarea distanței sociale. Această măsură a fost luată în sprijinul și pentru sănătatea pensionarilor, categoria cea mai vulnerabilă la îmbolnăvire cu noul virus.

UPDATE 13:56: Dezinfecția stradală a fost extinsă la Bălți: străzile sunt prelucrate nu numai noaptea, ci și în timpul zilei. Drumurile sunt prelucrate cu o soluție specială inofensivă care este de obicei folosită pentru purificarea apei din bazine. Pe lângă dezinfectarea mașinilor, în oraș funcționează și un „aspirator”, care curăță drumurile de praf. Angajații întreprinderii nu uită să proceseze și să depoziteze gunoiul colectat. De asemenea, primăria mun. Bălți anunță că a fost aprobat modelul legitimațiilor pentru persoanele angajate din mun. Bălți în perioada stării de urgență. Această legitimație le va permite oamenilor să se deplaseze de acasă spre locul de muncă și vice-versa. Mai mult, oamenii nu trebuie să uite să ia cu ei și buletinul de identitate. 

UPDATE 13:34: În prezent, activează în regim normal doar 15 puncte de trecere a frontierei de stat. Aici poți consulta harta interactivă a punctelor de trecere a frontierei

UPDATE 13:02: Industria transportului aerian suferă pierderi foarte mari în această perioadă de pandemie. „Traficul aerian s-a redus cu până la 70%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Veaceslav Frunze, administratorul interimar al Î.S. „MOLDATSA”. Amintim că din 17 martie, în Republica Moldova au fost sistate toate zborurile regulate de pasageri, Aeroportul Internațional Chișinău trecând în regim de lucru la comandă, făcând posibilă deservirea curselor charter speciale de repatriere a cetățenilor și menținerea transportului aerian de mărfuri. În perioada situației excepționale, aprobarea curselor charter este atribuită exclusiv Comisiei pentru Situații Excepționale.

UPDATE 12:45: Au fost înregistrate 23 de cazuri când agenții economici au mărit prețurile la produsele social importante, anunță Serviciul Fiscal de Stat. „Astfel, au fost stabilite cazuri de majorare a adaosului comercial cu o depășire de la 0,6 % până la 8,36 % pentru produsele alimentare (hrișcă, lapte, unt, orez) și cu o depășire de la 9,76 % până la 25,12 % la produsele farmaceutice (mănuși medicinale, dezinfectanți). La cazurile depistate vor fi aplicate sancțiuni, conform legislației în vigoare”, anunță reprezentanții instituției.

UPDATE 12:09: Secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă și 14 cadre medicale au fost trimise în carantină. Asta, după ce aceștia au intrat în contact cu pacienți bolnavi de COVID-19, a căror statut a fost confirmat ulterior. Și secția pneumologie a Spitalului Raional Edineț este închisă și 14 cadre medicale trimise în carantină, scrie sanatateinfo.md. Menționăm că la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 5 pacienți cu COVID-19. Deși această instituție nu face parte din lista de spitale strategice care preiau persoanele infectate, totuși, acești pacienți au nevoie de urgențe medico-chirurgicale și de aceea au fost plasați acolo, a anunțat ministra Sănătății. 

UPDATE 11:10: Pentru 1 și 2 aprilie au fost aprobate două curse charter speciale:

Cursă charter operată de FLYONE:
1 aprilie 2020 – CHISINAU- PARIS –CHISINAU

Cursă charter operată de BlueAir:
2 aprilie 2020 – DUBAI – CHIȘINĂU- BUCUREȘTI (OTOPENI)

UPDATE 10:59: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că  vor fi amânate până la 15 mai sesiunile de atestare – 2020 a personalului de specialitate din biblioteci. 
UPDATE 10:38: Comisia Situații Excepționale a decis instalarea carantinei în orașul Ștefan Vodă (unde au fost înregistrate 11 cazuri), satul Carahasani, r-nul. Ștefan-Vodă (9 cazuri) și or. Soroca (22 de cazuri). Astfel, la intrarea și ieșirea din aceste localități va fi concentrat un număr mai mare de polițiști și militari care vor supraveghea circulația persoanelor. Tot astăzi, pompierii îmbrăcați în costume de protecție vor merge în aceste trei localități să difuzeze mesaje sonore către oameni, cu privire la felul în care se pot proteja și nu permite răspândirea virusului. 
UPDATE 10:29: Un grup de moldoveni stabiliți în Franța au pornit în această dimineață spre Moldova cu o cursă charter specială Nice – Chișinău. Când vor ajunge în Moldova, aceștia se vor autoizola pentru 14 zile, pentru a fi siguri că nu sunt infectați. 

În ultimele 24 de ore, în țară au intrat 1815 persoane și 1038 au ieșit. Totodată, pe 31 martie, la ora 21.30 la Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat o cursă din Paris cu 220 de cetățeni ai Republicii Moldova repatriați. 

UPDATE 10:21: Spitalul raional Orhei este gata să primească, începând cu ziua de astăzi, pacienți în contextul cazurilor de COVID-19. În acest sens, instituția are rezervate 40 de saloane în care pot fi spitalizate persoanele cu simptome ale infecției de COVID-19 și 2 saloane pentru proceduri. 25 de paturi au fost rezervate în Secția boli infecțioase unde vor fi internați pacienții confirmați pozitiv cu COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul raional Orhei va deservi raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești. Aici vor putea fi tratați de coronavirus pacienți confirmat pozitiv cu COVID-19 în formă ușoară și medie. Femeile însărcinate, copii și pacienții în formă gravă, depistați pozitiv cu COVID-19, vor fi transportați către instituțiile medicale din Chișinău.
UPDATE 10:01: O persoană infectată cu COVID-19, internată la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, îndeamnă oamenii să stea acasă, pentru nu a nu fi infectați. Pacienta a povestit că în timp ce starea ei este mai bună, starea mamei ei se află într-o stare gravă. „Stați acasă și nu riscați cu sănătatea voastră și a celor dragi”, a scris femeia.

UPDATE 9:36: În Republica Moldova sunt înregistrate 353 de infectări cu COVID-19 dintre care s-au tratat 22 de persoane, iar patru au decedat. 73 de cazuri sunt de import, iar 280 sunt cazuri secundare, cu transmitere locală.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că lucrările de amenajare a centrului de triere a celor suspecți de COVID-19 continuă, iar cel care va fi responsabil de funcționarea acestui centru este Oleg Crudu care ocupă funcția de director al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Guvernul a semnat decretul de creare a acestui centru. Totodată, potrivit documentului, conducătorii instituțiilor medico–sanitare publice republicane, municipale sau raionale, precum și ai instituțiilor private vor  fi obligați să detașeze angajați în cadrul Centrului COVID-19, la demersurile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, ministra a anunțat că persoanele la care le expiră termenul de dezabilitate în această perioadă a stării de urgență pot să nu-și facă griji și să nu se adreseze instituțiilor responsabile, pentru că toate gradele de dizabilitate care expiră în această perioadă vor fi prelungite, pentru a nu fi stopat dreptul la compensații sau pensii.

Peste nouă mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt implicați în acțiunile de prevenire a răspândirii virusului de tip nou COVID-19.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle11 ore în urmă

Ai bebeluș? Comandă online tot de ce ai nevoie și fii parte dintr-un program de loialitate avantajos!

Bebelușii sunt o constantă sursă de energie și de fericire, care solicită grijă și atenție continuă. În aceste condiții, grija...

Externe13 ore în urmă

Caz de succes / Cum controlează Singapore pandemia de coronavirus

PE SCURT Singapore este considerat un caz de succes în oprirea răspândirii de coronavirus. Aici, autoritățile luptă cu virusul fără...

Social14 ore în urmă

LIVE TEXT/ 86 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:17 În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 noi cazuri de...

PoliticăO zi în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Cultură2 zile în urmă

Ce spun politicienii și celebritățile care s-au infectat cu COVID-19

PE SCURT Peste 938 000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate până astăzi în 199 de țări...

Sănătate2 zile în urmă

LIVE TEXT / 82 de cazuri noi de infectare și un deces. Centrul de triere de la Moldexpo este gata. Poate primi 75 de pacienți infectați cu COVID-19

PE SCURT UPDATE ora 17:30 Astăzi au fost realizate 323 de teste pentru depistarea virusului. În urma acestora, au fost...

Social2 zile în urmă

Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

PE SCURT Au trecut 15 zile de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova (17 martie) și 25 –...

Advertisement

Politică

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică2 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică4 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930