Ce trebuie să știe migranții reîntorși în Republica Moldova care caută un loc de muncă/ INTERVIU

Interviu cu Raisa Dogaru, directorul-adjunct al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă

Cine este responsabil direct de soarta moldovenilor reveniți de peste hotare, mai ales în contextul în care asistăm acum la un val de întoarcere a moldovenilor din Federația Rusă?

În fiecare agenție teritorială există persoane responsabile de informarea cetățenilor rămași fără locuri de muncă peste hotare. Am instruit persoanele din agențiile teritoriale cum să lucreze cu lucrătorii migranți. Cea mai importantă informație este descrierea situației actuale și punerea la dispoziție a locurilor de muncă vacante pe care le avem în baza noastră de date.

Din informațiile pe care le aveți din teritoriu, a crescut fluxul persoanelor întoarse din Rusia care sunt în căutarea unui loc de muncă?

Încă nu se simte această creștere a fluxului, de la începutul anului au venit 178 de persoane reîntoarse de peste hotare, dintre care 144 din Rusia. Noua politică migraționistă din Rusia a intrat în vigoare abia la începutul anului, suntem siguri că fluxul va crește. Vom monitoriza situația, ținem evidența persoanelor reîntoarse. În cazul în care persoanele nu dispun de o calificare, le propunem cursuri speciale, așa încât orice dorește să muncească să poate alege o profesie solicitată acum pe piața muncii.

Ce fel de cursuri pot urma șomerii?

Cursurile sunt gratuite, toate cheltuielile sunt acoperite din banii noștri. Oganizăm cursuri pentru aproximativ 40 de meserii din diferite domenii. În unele cazuri, după absolvirea cursurilor, persoanele pot să-și deschidă afaceri. Persoana este consiliată, orientată profesional.

Are Agenția o campanie de informare a populației în acest sens?

O campanie specială nu avem, dar noi publicăm periodic în mass media locală, dar și națională, dar și pe site-ul nostru locurile de muncă disponibile. Avem  de asemenea pliante și afișe care sunt distribuite în centrele raionale, dar și în primării. În 21 de raioane au fost create birouri comune de servicii de informații.

În ce domenii există cele mai multe locuri vacante?

Cele mai multe locuri vacante sunt în industria textilă, circa 30% din totalul de locuri de muncă. Avem de asemenea multe locuri vacante în industria constructoare de mașini. În cazul în care persoanele nu sunt calificate, ele pot urma cursuri de instruire direct la întreprindere.

A încercat Agenția să ia legătura cu angajatorii privați, dar și de stat pentru a preveni creșterea masivă a șomerilor, în contextul în care regulile de muncă în Federația Rusă pentru migranți au fost schimbate?

Facem acest lucru în permanență. În cadrul agenției, avem o persoană responsabilă care comunică tot timpul cu angajatorii. Găsim parteneri, dar dacă nu există locuri de muncă, noi nu putem să realizăm imposibilul. Sper că odată cu deschiderea locurilor de muncă de sezon să apară mai multe locuri de muncă, atât în construcții, cât și agricultură. Am dialogat cu investitorii din domeniul construcțiilor și au promis că din primăvară vor avea nevoie de mai multe forțe de muncă.

Sunt dispuși cei care se întorc să urmeze cursuri de calificare?

Nu tot timpul, dar noi încercăm să le spunem: “locuri de muncă nu prea sunt, dar dacă ați urma un curs în domeniu, ați putea găsi unde să munciți”. Tinerii mai mult sunt disponibili, mai ușor acceptă în comparație cu persoanele în vârstă.

Cât durează un asemenea curs?

Fiecare doritorit de a urma un curs de instruire beneficiază de o bursă. Noi, de asemenea, le acoperim cheltuielile de drum, dar și de cazare. Cursurile dureză în funcție de profesie, de la 2 la 9 luni. Pentru cei care nu acceptă cursurile, sunt locuri de muncă necalificate, dar salariile sunt mult mai joase. Cetățenii care au plecat peste hotare și acum sunt nevoiți să revină doresc, binînțeles, salarii mari.

Totuși, cei reîntorși pot beneficia de o îndemnizație de șomaj în prima perioadă?

Îndemnizația de șomaj este diferită. Pot beneficia de ajutorul de șomaj persoane care au avut un stagiu de cotizare. Trebuie să ne confirme acest stagiu prin acte. Dacă într-o perioadă de 24 de luni au lucrat cel puțin 9 luni și au plătit impozite, pot obține acest ajutor. În baza impozitelor plătite stabilim statutul de șomer, dar și valoarea îndemnizației.

Cât timp o pot beneficia de acest ajutor?

Pentru persoanele care au lucrat și au un stagiu de cotizare de până la 5 ani se acordă ajutorul timp de 6 luni. Dacă au avut un stagiu de la 5 la 10 ani – 9 luni și mai mult de 10 ani – până la 12 luni. Persoanele au dreptul la acest ajutor, dacă dacă persoanei i s-a propus un loc de muncă și l-a refuzat, plata respectivă poate fi sistată. Mărimirea ajutorului de șomaj este, la fel, diferită, în funcție de salariul persoanei pe care l-a avut, dar nu poate fi mai mic decât salariul minim și nici mai mare ca salariul mediu pe economie din anul precedent.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.