Connect with us

Educație

Ce pot face copiii la biblioteca din Rezina: programare de roboți, cinematecă virtuală și cărți cu imagini 3D

Publicat

pe

De la ore de programare a roboților pentru copii și adolescenți, ateliere de dezvoltare comunitară, seminare de promovare a unui mod sănătos de viață la realitate virtuală, acestea sunt doar câteva dintre serviciile oferite de Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” din Rezina.

Programul Novateca, în parteneriat cu Consiliul raional Rezina și Primăria orașului Rezina a organizat pe 6 septembire un eveniment de prezentare a serviciilor moderne oferite de bibliotecă. În cadrul turului de bibliotecă, cei prezenți au luat parte în timp real la cursurile și serviciile moderne oferite de Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din Rezina. În special, pentru că instituția este unica bibliotecă din țară care are o cinematecă virtuală, participanții au avut șansa să testeze ochelarii virtuali, dar și să încerce să programeze roboți alături de copiii și adolescenții de la Clubul de robotică.

Prezent la eveniment, primarul orașului Rezina, Simion Tatarov a ținut să mulțumească partenerilor de dezvoltare pentru schimbările pozitive aduse bibliotecii și nu în utlimul rând întregii societăți, menționând că: „astfel de proiecte precum Novateca reprezintă un pas important pentru dezvoltarea comunității pentru că oferă vizitatorilor care vin la bibliotecă noi posibilități  de creștere atât personală, cât și profesională. Mă bucur enorm să văd că în era tehnologiilor bibliotecile noastre țin pasul cu inovațiile”.

Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” este una dintre cele peste 1000 de biblioteci publice care au fost modernizate prin intermediul programului Novateca, astfel pe lângă o cinematecă virtuală dotată cu ochelari virtuali și cărți cu imagini 3D, biblioteca găzduiește un club de robotică pentru copii și adolescenți și desfășoară ore de engleză, livrează ateliere și traininguri privind modul sănătos de viață, și incluziune digitală, dar și de suport pentru pregătirea temelor pentru acasă și alte servicii moderne care corespund necesităților comunității.

Serviciile moderne de bibliotecă sunt susținute și de noua Lege cu privire la biblioteci care a fost aprobată în anul 2017 de către Parlamentul Republicii Moldova. Legea face referire la aspecte importante legate de felul în care funcționează și se dezvoltă bibliotecile din țară. Acum, acestea nu mai sunt văzute ca depozite de carte, ci și ca spații în care utilizatorii pot primi acces la cele mai noi tehnologii informaționale, beneficia de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții, comunica cu semenii lor și alte activități de socializare și recreere.

„Astăzi când vorbim de biblioteci gândul trebuie să ne ducă imediat la servicii publice moderne și accesibile pentru fiecare. Aceasta încercăm să facem zi de zi, să aflăm care sunt necesitățile comunității și să depunem toate eforturile pentru a le corespunde. Biblioteca noastră și-a diversificat gama de servicii, fiind dotați cu seturi de robotică, ochelari virtuali, tablete, calculatoare și oferind acces gratuit la wi-fi, suntem tot mai atractivi pentru vizitatorii, care ne pășesc pragul”, menționează Galina Davîdic, directoarea Bibliotecii Publice „Mihai Eminescu” din Rezina.

Finanțat de Fundația Bill&Melinda Gates și implementat de IREX în cooperare cu USAID, pe parcursul ultimilor cinci ani, Programul Novateca a facilitat transformarea bibliotecilor publice din Moldova în centre comunitare prin echiparea cu tehnologii informaționale, instruirea bibliotecarilor, dezvoltarea serviciilor moderne conform necesităților membrilor comunității, parteneriate și advocacy.

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

Cinci inițiative ecologice în 2018

Publicat

pe

De către

Când vine vorba de mediul de trai sănătos, nu putem ignora impactul omenirii asupra naturii. Probabil nu este nevoie de prea multe cuvinte pentru a realiza volumurile de gunoi de plastic, generat de fiecare dintre noi în fiecare an. Doar o mică parte din acest plastic este reciclat.

Abundența de produse și servicii în care trăim, crează iluzia că această situație va fi tot timpul. Că vom avea resurse natural, alimente sănătoase, aer curat și apă potabilă.

În același timp, pe rețelele de socializare circulă mii de filmulețe despre dauna adusă de obiectele din plastic. Unele filmulețe încearcă într-un mod ironic să arate activitatea umană care distruge natura.

Să nu uităm despre pericolul pe care-l prezintă construcția hidrocentralelor de pe Nistru. Probabil, în anul care vine, ar trebui să-i acordăm atenție sporită, deoarece apa din Nistru este la propriu – apa noastră cea de toate zilele.

La 7 iulie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege cu privire la interzicerea pungilor din plastic. Potrivit acestuia, legea 231/2010 cu privire la comerțul interior a fost completată cu art. 20¹, restricții în domeniul comerțului cu amănuntul.

Restricțiile vor fi introduse treptat: din anul 2019 – pungile din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mare de 50 microni, din anul 2020 – cele de până la 50 de microni, iar din anul 2021 – și cele mai subțiri, până la 15 microni.

Pe lângă inițiativele legislative, în 2018 au fost vizibile mai multe inițiative ale societății civile și agenților economici de a diminua daunele produse de deșeurile din plastic și nu doar.

Proiectul social „Hai Moldova”

Un grup de tineri s-au alăturat Mișcării Internaționale de Curățenie Mondială Let’s Do It! World. Astfel, începând cu un proiect amplu de curățare a parcurilor, pădurilor și râurilor în mai 2011, Hai Moldova a încercat de mai multe ori să atragă atenția asupra faptului că locurile preferate de odihnă se transformă ușor și rapid în gunoiști. În 2018, tinerii activiști au efectuat numeroase activități de curățare cât și activități de instruire despre managementul deșeurilor.

Enlarge

MG_9811
Sursă haimoldova.md

Colectarea deșeurilor electrice și electronice

Unii agenți economici au plasat stații de colectare a deșeurilor electrice și electronice. Spre exemplu METRO a plasat primele 3 boxe de colectare  în magazinele companiei din orașul Chişinău şi Bălţi.

Pungile de hârtie și textile în prioritate

Tot în 2018 am aflat că unele rețele de magazine au introdus pungile de hârtie pentru transportarea produselor. Deasemenea, pe rețelele sociale au fost lansate mai multe campanii și chemări la folosirea pungilor de textile. Una din inițiativele de promovare a utilizării pungilor este pagina de Facebook Torbesc, care promovează evenimentele Eco, activități de pictură pe torbe din textile și producătorii de torbe textile. Tinerii din acest grup organizează ateliere de pictură pe pânză pentru copii, unde aceștia învață să creeze și să fie atenți la natura din jur.

Enlarge

torba
Torbă din pânză pictată manual

Plastic Free July (în iulie fără plastic) 

Mișcarea „Plastic Free” a început în Australia în 2011, fiind creată de un grup de oameni conștienți de daunele aduse de plastic. Acum Plastic Free Foundation lansează cu regularitate provocări și evenimente de sensibilizare a oamenilor cu privire la daunele aduse de utilizarea în exces a plasticului.

În Moldova, această provocare a fost susținută de mai mulți tineri, inclusiv Dina Zaiaț, jurnalistă, care a creat blogul No Plastic Moldova, unde postează deseori despre viața fără plastic, alegerile privind cumpărăturile și produsele casnice.

Am găsit pe diez cum că un moldovean folosește pe an în medie 140 de pungi. Mie mi-au ieșit minim 500 de pungi. Deși cred că se adună și la o mie, în medie. Tu câte pungi de plastic folosești? Din păcate statistici oficiale, în acest sens, se pare că nu sunt. Ori eu nu am găsit, chiar dacă am căutat.

Geplaatst door No Plastic Moldova op Dinsdag 7 augustus 2018

Orele Ecologice în instituțiile de învățământ

Inspectoratul Ecologic de Stat a lansat campania de informare „Stop poluării cu PLASTIC”, în cadrul căreia, pe data de 5 Iunie, Ziua Mondială a Mediului, în școli s-a vorbit despre daunele aduse de plastic.

Enlarge

3-2
Cum poate fi înlocuit plasticul în viața de zi cu zi

Pe scurt, în 2018 nu s-a întâmplat deosebit pentru a renunța la plastic și a avea mai multă grijă de natura, care are de suferit în urma fiecărei activități umane. În țară sunt activiști care luptă pentru a aduce la cunoștință oamenilor și autorităților publice despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită protecției mediului înconjurător.

Citește mai departe

Educație

De astăzi, elevii sunt în vacanță

Publicat

pe

Elevii claselor I-XII-a au ieși de astăzi în vacanța de iarnă, transmite MOLDPRES.

Elevii din clasele primare, gimnaziale şi liceale vor merge în vacanță concomitent și pentru aceeași perioadă.

În vacanța de iarnă vor ieși peste 330 mii de elevi. Aceasta va dura 18 zile, astfel că elevii vor reveni la școală la 9 ianuarie.

Perioada vacanţelor elevilor în anul de studii 2018-2019 a fost stabilită prin ordinul Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării.

Vacanţa următoare va fi cea de primăvară, care va fi între 7 și 10 martie, după care va urma vacanța de Paști – în perioada 27 aprilie – 6 mai și cea de vară – în perioada 1 iunie – 31 august.

Citește mai departe

Educație

Avem de la cine învăța: Țara cu cel mai gândit sistem de învățământ

Publicat

pe

De către

În timp ce sistemul de învățământ din Republica Moldova este unul defect, cu o serie de neajunsuri și abuzuri, când ai impresia că scopul de bază al fiecărui program de studiu este să impună copiii să învețe pe de rost sute de pagini, pentru a nu mai avea timp să gândească și să se dezvolte ca personalități, iar pe învățători să-i ocupe cu completarea a zeci de rapoarte, pentru a nu avea suficient timp ca să iasă și să protesteze în stradă, vedem că sunt țări de la care nu ne-ar fi greu să învățăm niște practici bune de educație, care au demonstrat că sunt eficiente.

Cel mai recent studiu realizat de Programul de Evaluare Internațională a Studenților (PISA) arată că sistemul de învățământ din Moldova ocupă locul 52 din cele 70 de țări.  În Europa, cel mai bun scor îl înregistrează Finlanda, ţara cunoscută pentru faptul că elevii nu au cărţi şi nu primesc aproape niciodată teme pentru acasă.

În Finlanda, şcoala e un teren de joacă pentru copii: elevii nu au uniforme, stau desculţi, învaţă în curte şi nu sună niciun clopoţel. Râd, vorbesc tare, neîntrebaţi şi nimeni nu îi ceartă. Profesorii sunt parteneri de joacă, care nu îi evaluează şi nu le pun note.

„În Finlanda, copiii merg la şcoală cu plăcere. În clasele primare ziua este scurtă, cu pauze la fiecare 45 de minute şi o pauză mai lungă sau siesta în care copilul primeşte o masă caldă. Sunt învățați să nu risipească mâncarea. Temele sunt puţine şi de multe ori sunt sub forma unor experimente pe care elevul le face acasă. La liceu se munceşte. În broşura fiecărui liceu scrie că liceul nu este obligatoriu, iar atunci când vii la liceu îţi iei responsabilitatea învăţării. Elevii de liceu au câteva materii obligatorii, iar restul le aleg în funcţie de interese”, afirmă Bianca Biro, profesoară în Finlanda, relatează digi24.ro.

În Finlanda, elevii pleacă toţi cu aceeaşi şansă la educaţie indiferent din ce familie provin. Primesc o masă caldă în fiecare zi, sunt încurajaţi, iar construirea sistemului de educație de acolo este de a stimula creativitatea copiilor. Profesorii din Finlanda refuză sistemul de învățământ învechit, bazat pe predare-memorare-testare. Elevii sunt încurajați să stea împreună după ore, să stea cu familia, să facă sport, să asculte muzică, să citească.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important59 de minute în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri2 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate2 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social3 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință5 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri7 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri11 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com