Ce politicieni l-au ajutat pe Patriciu sa devina miliardar

Vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz, care l-a facut pe Dinu Patriciu cel mai bogat roman – singurul din topul Forbes, nu ar fi fost posibila fara sprijinul unor importanti oameni politici care au fost la putere in ultimii 10 ani.

De la privatizarea rafinariei Petromidia, in 2000 – la sfarsitul guvernarii CDR, si transformarea datoriilor istorice in obligatiuni, in 2003 – in timpul guvernarii Nastase, si pana la scoaterea de sub monitorizare a Rompetrol Rafinare, la inceputul lui 2007 – in timpul guvernarii Tariceanu, semnaturile sau acordul tacit al unor inalti demnitari au avut o contributie semnificativa la crearea cele mai mari averi din Romania, informeaza Ziarul Financiar.

Istoria incepe in 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS), condus la acea vreme de Radu Sarbu, si Rompetrol Group (Olanda) au semnat contractul de privatizare a combinatului petrochimic Petromidia Navodari, care se afla atunci in faliment, dupa o tentativa de privatizare esuata cu grupul turc Akmaya.

Tranzactia s-a ridicat la 615 mil. $, insa pretul platit de Rompetrol pentru pachetul majoritar de actiuni al Petromidia a fost de 50,5 mil.

Datoriile istorice, de 571 mil. euro, au fost transformate in 2003 in obligatiuni, printr-o ordonanta de urgenta semnata de premierul Adrian Nastase si de ministrul finantelor Mihai Tanasescu, fiind modificat si contractul de privatizare cu APAPS, care era condus de Ovidiu Musetescu.

Conversia obligatiunilor a permis Rompetrol sa investeasca in modernizarea si majorarea capacitatii de productie a Petromidia.

Obligatiunile sunt scadente in 2010, insa grija achitarii datoriei a trecut acum la kazahii de la KazMunaiGaz, desi Patriciu a fost cel care a negociat imprumutul de la stat.

Fostul ministrul de finante Varujan Vosganian si fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, nu s-au opus vanzarii grupului Rompetrol, desi statul are de recuperat 571 mil.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare