Ce (nu)trebuie să facem când călătorim cu o mașină de ocazie

PE SCURT

Deplasarea cu mașina de ocazie implică anumite facilități, dar și riscuri majore pentru călători, atenționează Poliția. În acest sens, oamenii legii vin cu mai multe recomadări de care ar trebui să ținem cont în cazul în care alegem autostopul.

Aceste recomandări vin după cazul produs în Caracal, România, unde o tânără a fost ucisă de cel care i-a propus să o ducă cu mașina până în localitatea în care avea nevoie.

PE LUNG

Întotdeauna este de preferat un mijloc de transport în comun care, deși nu este la fel de comod, este mult mai sigur. Evitați să vă  urcați  într-o mașină de ocazie singur. Întotdeauna găsește un tovarăș de drum. Nu plecați de acasă fără să vă  anunți familia unde mergeți atunci când faceți autostopul.

În scopul anticipării unor incidente neplăcute, după ce v-ați  urcat în mașină, transmite-ți un mesaj cu atributele de identificare ale automobilului (numărul de înmatriculare, marca, culoarea) unei persoane  din familie sau care vă așteaptă la destinație. Menționați, de asemenea, locul de unde ați fost preluat și ora la care ați pornit la drum.

Optați  să vă așezați pe scaunul din dreapta din față a mașinii, dacă acest loc e liber! Deseori ușile din spate nu se pot deschide din interior, având încuietori speciale pentru a-i împiedica pe copii să le deschidă accidental.

Păstrați  dispozitivul mobil într-un loc accesibil, iar în cazurile de urgență să puteți  apela un contact de încredere predefinit sau tasta SOS care ar furniza locația exactă.

Nu oferiți informații personale șoferului care a binevoit să vă conducă până la destinație, cum ar fi: adresa domiciliului, numărul de telefon, etc. De asemenea, oamenii legii ne recomandă să purtăm cu noi inofensiv pentru viață și sănătate, dar care ar oferi un plus de siguranță în situațiile periculoase.

Evitați să urcați  într-un automobil în care se află o singură persoană. Cea mai sigură variantă ar fi ca în mașină să fie o familie cu copii sau un cuplu.

Atenție la traseul urmat de șofer. Dacă se abate de la cel inițial, indiferent de motiv, rugați-l să oprească și coborâți rapid din mașină. Nu vă urcați în mașină în cazul în care șoferul are o abordare nepotrivită. Evitați să vă  deplasați cu mașinile de ocazie pe durata nopții.

Inisistați pe faptul că sunteți  așteptați  de urgență la capătul traseului pentru a induce faptul că lipsa voastră se va observa imediat.

Dacă conducătorul auto nu-ți inspiră încredere pe perioada deplasării sau te simți în pericol, solicită respectuos un popas și cere ajutorul Poliției la 112 sau oamenilor din preajmă.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.