Ce melodii te fac să lucrezi mai bine?

PE SCURT

Ascultăm muzică atunci când ne este trist. Ascultăm muzică când suntem fericiți. Tot muzica e cea care ne este aproape când ne simțim singuratici și melancolici, dar cât de mult contează ce ascultăm atunci când lucrăm?

Fiecare din noi are un playlist pe care îl ascultă în repetate rânduri, dar oare muzica îți poate îmbunătățească performanța reală, precum și starea de spirit? Psihologii și oamenii de știință și-au pus aceleași întrebări, iar descoperirile lor ne-ar putea ajuta să creăm playlistul perfect pentru fiecare sezon și potrivit pentru ceea ce facem, scrie BBC.

PE LUNG

Costas Karageorghi de la Universitatea Brunel din Londra a fost printre primii care a cercetat acest domeniu. În cartea sa „Folosirea muzicii în sport”, el a identificat mai multe moduri în care muzica poate îmbunătăți performanța fizică.

Cel mai evident beneficiu este legătura emoțională intensă dintre tine cu anumite melodii. Ascultarea coloanelor sonore ale filmului Rocky, de exemplu, „poate contura imagini pozitive, sentimentul că cineva poate depăși obstacolele”. El le compară cu celebrele experimente de condiționare ale lui Ivan Pavlov – în care simplul sunet al unui clopoțel, care însoțea, de obicei, o masă, i-ar face pe câini să saliveze.

„Există și o disociere când muzica te ajută să îți îndrepți atenția spre exterior, mai degrabă decât spre interior și îți înnebunește sentimentele de oboseală din corp”, spune expertul. De asememea, Costas spune că muzica îți reduce cu 10% senzația de efort pe care-l depui. Astfel, atunci când asculți muzică, reduce din intensitatea efortului, ceea ce te face să te simți mai odihnit. Acest lucru ar trebui să îți crească rezistența generală, ajutându-te să lucrezi mai eficient, mai mult și mai repede.

Când ascultăm o piesă cu un ritm rapid, ritmul inimii noastre crește automat cu cinci până la 15 bătăi pe minut. De asemenea, declanșează eliberarea de adrenalină – de obicei implicate reacții de luptă sau de zbor – care ar putea antrena organismul pentru un efort mai mare. Combinat cu versuri motivaționale, acel răspuns fiziologic te poate pune în starea fizică și mentală perfectă pentru a lucra mai intens și eficient. „Te încurajează și te face să intri în acea stare de flux”, spune Matthew Stork, un coleg postdoctoral de la Școala de Științe a Sănătății și Exercițiului din Canada de la Universitatea din Columbia Britanică. Experimentele lui Stock au arătat că exercitarea în sincronizare cu un ritm muzical ne ajută să producem mișcări mai eficiente, cu mai puțină energie. Ideea este că o rețea a creierului tău acționează ca un „stimulator cardiac” central care stabilește ritmul semnalizării nervilor către mușchii tăi. Ascultarea muzicii ritmice pare să stimuleze activitatea stimulatorului cardiac, ceea ce duce la o coordonare musculară mai mare în corp, așa că ne îndreptăm mai mult cu mai puțină energie. „Dacă încercați să aliniați cadența cu un anumit ritm, muzica poate fi de mare ajutor”, spune Stork.

Cum acționează muzica cu tempou rapid asupra stării noastre este cel mai bine ilustrat de povestea legendarului alergător de lungă distanță etiopian, Haile Gebrselassie. El spunea că secretul succesului lui era Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop). Melodia acestui cântec stabilea ritmul perfect pentru alergare, recunoștea el. Haile Gebrselassie a câștigat două medalii de aur olimpice și a rupt numeroase recorduri mondiale. De asemenea, mișcarea în sincronizare cu muzica poate crește eliberarea de endorfine, ceea ce ar trebui să-ți crească pragul de durere. Acest lucru poate fi deosebit de pronunțat într-o clasă în care faceți exerciții cu ceilalți și ajunge împreună la un fel de euforie comunală.

Astfel, reiese că muzica te face mai rezistent și îți îmbunătățește performanțele. În 2012, Peter Terry de la Universitatea din sudul Queenslandului, Australia, a pus 11 sportivi să alerge pe banda de rulare, în timp ce ascultau diverse piese. El a descoperit că rezistența lor – măsurată în funcție de timpul necesar pentru a ajunge la epuizare – a crescut cu aproape 20% atunci când alergau în sincronizare cu ritmurile piesei, în comparație cu încercările când se antrenau în tăcere.

Dar un lucru este cert, trebuie să îți găsești melodiile care te caracterizează, pentru că anume ele vor fi cele care te vor inspira și-ți vor face inima să bată mai repede și să te simți fericit.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.