Connect with us
"
"

Social

Ce legătură au brutarii singalezi alungați din România cu Maia Sandu în 2016

Publicat

pe

PE SCURT

Doi bărbați singalezi, veniți din Sri Lanka să muncească într-o brutărie din comuna Ditrău, județul Harghita, România au ajuns săptămâna trecută în atenția presei după ce localnicii au protestat împotriva angajării celor doi. Ei se tem că imigranții le vor pune în pericol siguranța și tradițiile culturale ale comunității. 

Cazul a ajuns să fie numit „scandalul rasist din Ditrău”. Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a deschis dosar penal în rem pentru incitare la ură sau discriminare. Ulterior, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz.

PE LUNG

Proprietarul brutăriei a propus, inițial, să îi mute pe cei doi din procesul de producție. Dar localnicii nu s-au mulțumit și au cerut ca cei doi singalezi să fie dați afară. Totuși, proprietarul brutăriei a decis să îi lase la postul de muncă unde au fost angajați.

Bărbații din Sri Lanka au fost aduși în România după ce proprietarul brutăriei nu a reușit să găsească forță de muncă acasă. Înainte de scandal, planificau să mai ia cinci angajați, încă unul din Sri Lanka și patru din Nepal. Dar, acum ei și-au luat angajamentul să nu-i mai aducă în România dacă în următoarele șase luni vin șase brutari calificați din comună. 

Frica de „imigranții care vor pune în pericol siguranța și tradițiile culturale ale comunității” a influențat și rezultatele alegerilor prezidențiale din 2016, din Republica Moldova, când a fost răspândită minciuna despre „cei 30 de mii de sirieni pe care urma să-i aducă Maia Sandu dacă devenea președintă”. 

Ziarul de Gardă a scris despre cum a evoluat minciuna cu sirienii: de la un site de pamflete, la cea mai urmărită televiziune din țară. „Angela Merkel, cancelarul Germaniei, i-a promis Maiei Sandu sprijinul ei și al Partidului Popular European, iar Sandu, în schimb, dacă va ajunge președinte, ar urma să primească în Moldova 30 000 de refugiați sirieni”, tiraja atunci. 

De fapt, în acea campanie electorală s-a văzut cât de răspândite sunt prejudecățile în societatea moldovenească prin atitudinea sexistă a lui Igor Dodon față de Maia Sandu, declarația episcopului Marchel Episcopul Marchel că „Maia Sandu are peste 40 de ani și încă nu e căsătorită și nu are copii”. (Curtea Supremă de Justiție a pronunțat pe 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu împotriva Episcopului de Bălți, Marchel. Episcopul a admis discriminarea în bază de sex și statut marital al reclamantei Maia Sandu. El a fost obligat să plătească suma de 20 000 de lei” cu titlu de prejudiciu moral pentru admiterea discriminării”.)

Foto principală: Aktual24

Social

După Dodon, și Guvernul cere instituirea stării de urgență. Ce ar însemna asta pentru cetățenii RM

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul solicită Parlamentului declararea stării de urgență pe un termen de 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată în seara zilei de astăzi de Executiv. Aceasta după ce  președintele Igor Dodon a anunțat astăzi, într-o adresare către popor, că a luat decizia de a se adresa Guvernului cu solicitarea de a face demersurile necesare către Parlament pentru a fi instituită stare de urgență.

Decizia finală urmează să fie luată de Parlament.

„Sper foarte mult că astăzi Comisia pentru situații excepționale și Guvernul vor aproba aceste decizii și în orele următoare Parlamentul se va convoca în ședință pentru a lua o astfel de decizie”, a menționat șeful statului.

PE LUNG

Președintele a declarat că , o astfel de decizie este necesară pentru ca instituțiile statului să poată acționa cât mai rapid și să nu aibă impedimente birocratice, iar în cazul în care ne vom confrunta cu o creștere alarmantă de cazuri în anumite zone să poată lua decizii imediate privind izolarea focarelor. Igor Dodon a dat asigurări că măsurile adoptate vor fi imediat comunicate și explicate cetățenilor, astfel încât ei să se poată adapta cât mai bine la ele. 

Igor Dodon a venit cu mai multe apeluri în contextul prevenirii răspândirii virusului, dar și a evitării panicii care poate genera pagube uriașe.

Astfel, șeful statului s-a adresat comunității mediului de afaceri să acționeze în solidaritate cu cetățenii și să nu majoreze prețul la medicamente, produse alimentare și ale lucrurilor de strictă necesitate. „Astfel de scumpiri ar fi cinice și criminale”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, președintele a venit cu o rugăminte către bănci ca să examineze posibilitatea reeșalonării creditelor sau acordarea diferitor facilități care să ajute oamenii să facă față efectelor economice negative generate de situația actuală.

Igor Dodon s-a adresat și către pedagogi ca acești „să-și facă pe deplin datoria”, găsind soluții pentru a activa în regim online.

„Stimați cetățeni vă rog să asigurați măsuri sporite de igienă, regim de carantină, să stați acasă.  Statul vă va ajuta cu tot ce va putea. E timpul însă să ne aducem aminte de celebra frază a lui Kennedy: Nu întreabă ce a făcut țara pentru tine, întreabă-te ce ai făcut tu pentru țară”, a mai spus Igor Dodon. 

În plus, șeful statul a solicitat ca polițiștii și lucrătorii vamali să asigure regimul de carantină și să monitorizeze atent persoanele care revin din afara țării.

Cetățenilor noștri aflați peste hotare care trec prin momente complicate, președintele le-a recomandat să nu se pornească la drum, pentru ca să nu rămână blocați la hotare. „Sunteți mai în siguranță acolo unde sunteți acum, decât să vă porniți acum pe drum. Riscați să stați la frontieră”, a spus oficialul.

Igor Dodon a făcut apel și către confesiunile religioase. „Suntem gata să vă sprijinim pentru a avea acces larg în mass–media, în online, fără ca cetățenii să supună riscului de contaminare”, amenționat Igor Dodon.

În final, președintele Dodon a venit cu un mesaj către clasa politică, în care a îndemnat să  fie lăsată la o parte luptele și speculațiile. „Sunt și unii politicieni, care stau și așteaptă disperați să apară primele cazuri de deces, le anticipează chiar pe rețelele de socializare, în dorința de a profita cinic de această criză. Haideți măcar în fața acestei provocări pentru societatea noastră să încetăm luptele, speculațiile politice, criticile nefondate, răspândirea panicii și a dezinformării”, a spus președintele.

Igor Dodon a mai spus că urmează o perioadă foarte importantă, una critică, în care autoritățile sunt gata să intervină cu tot ce este necesar pentru a proteja la maximum sănătatea populației. „Vă îndemn să aveți încredere în autorități și să urmați întocmai recomandările lor”, a îndemnat președintele Dodon.

Ce presupune starea de urgență

Starea de urgență poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăși 60 de zile. Potrivit legislației Republicii Moldova, pe durata stării de urgență, în funcție de situația concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri:

 1. a) evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață și asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;
 2. b) instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
 3. c) dirijarea și limitarea achiziționării și consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate;
 4. d) introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
 5. e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență;
 6. f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenți economici și instituții publice, soluționarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfășurării lucrărilor de salvare-deblocare și a altor lucrări de neamânat;
 7. g) modificarea procedurii de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice;
 8. h) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
 9. i) chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condițiile legii;
 10. j) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații.

Starea de urgență reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social și de menținere a ordinii publice, care poate fi instituită în unele localități sau pe întreg teritoriul țării în caz de situații excepționale de caracter diferit, în cazul nostru biologico-social, pentru a preveni, diminua și lichida consecințelor acestora; sau în caz de pericol pentru securitatea națională sau ordinea constituțională.

Starea de urgență se declară prin hotărâre a Parlamentului, în urma unui raport a Comisiei pentru Situații Excepționale transmis Guvernului. Raportul Comisiei este examinat, în regim de urgență, la ședința Guvernului, la care se adoptă hotărârea de a înainta Parlamentului propunerea privind declararea stării de urgență. Prim-ministrul remite neîntârziat Parlamentului această propunere.

Citește mai departe

Social

Ultimele noutăți despre Covid-19 în Moldova. Starea pacientei nr. 1 se ameliorează

Publicat

pe

De către

PE SCURT

 • Guvernul va aproba miercuri un proiect de lege care va prevedea amendarea sau chiar tragerea la răspundere penală a persoanelor care vor oferi date eronate sau care în mod premeditat vor fi implicate în apariția focarelor și răspândirea coronavirusului în Republica Moldova. 
 • Dodon anunță că ar putea fi limitată tranzitarea teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta după ce România a interzis toate zborurile din și spre Italia, o țară afectată puternic de noul coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon, după ședința săptămânală cu premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. 
 • Starea sănătății femeii de 48 de ani, care s-a reîntors din Italia și a fost internată cu coronavirus la Spitalul Republican, s-a ameliorat ușor. Autoritățile declară că aceasta răspunde pozitiv la tratament. Ceilalți pasageri ai cursei Milano-Chișinău sunt monitorizați. 
 • Alte șase persoane sunt suspectate că ar fi infectate cu noul virus. Rezultatele acestora vor fi prezentate pe parcursul zilei de astăzi.

PE LUNG

Igor Dodon: „Situația extraordinară necesită soluții extraordinare”

Igor Dodon a declarat astăzi că toate persoane care, „prin comportamentul lor lipsit de responsabilitate”, pun în pericol sănătatea și viața altor cetățeni, vor răspunde răspunde conform legii. „Este vorba de un milion 350 mii de pensionari și copii, sănătatea cărora este pusă în pericol din cauza unei persoane sau a unui grup de persoane care mint la frontieră că nu vin din zonele afectate, care nu doresc să comunice cu medicii, care se ascund, fug din spitale. Situația extraordinară și necesită soluții extraordinare”, a spus Dodon.

O altă inițiativă lansată de acesta prevede limitarea tranzitării teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. „În cazul în care România a interzis zborurile din și spre Italia sau alte zone unde au fost depistate focare, nu putem permite ca Moldova să devină o zonă de tranzit”, a menționat Igor Dodon, precizând că este examinată oportunitatea ca să fie limitat sau permis accesul doar pentru cetățenii noștri.

În cadrul conferinței, șeful statului, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste, a pronunțat numele pacientei cu COVID-19. Întrebat dacă există cetățeni români infectați pe teritoriul Republicii Moldova, șeful statul a menționat numele femeii, spunând că  ar putea fi vorba de aceeași persoană, internată la Spitalul Clinic Republican, întrucât aceasta ar putea avea dublă cetățenie. Acțiunea a trezit nemulțumirea internauților. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat pe Facebook că este extrem de grav faptul că președintele a divulgat numele pacientei. „Este contrar legii și a drepturilor omului. În nicio țară până acum nu a fost divulgat vreun nume al persoanelor infectate cu coronavirus. Și nici presa nu a căutat să afle și să scrie, pentru ca asta vine în contradicție cu normele deontologice”, a menționat ea. 

Tot astăzi, Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mesajele de ură și instigare la discriminare în raport cu femeia diagnosticată pe teritoriul Republicii Moldova. „În conformitate cu Constituția RM, cetățenii, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie etc. sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”, se arată în mesajul asociației.

Starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă

Tot astăzi, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și directorul Spitalului Clinic Republican Anatol Ciubotaru au declarat presei că starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă. Aceasta se află în Secția de Terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, într-o boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. La ea au acces doar două asistente și un medic, care sunt echipați conform recomandărilor OMS.

„Starea ei este ușor pozitivă, semnele de inflamație s-au redus.Parametrii biochimici s-au îmbunătățit, rămâne micșorată concentrația de oxigen în artere ceea ce ne vorbește despre o pneumonie banală”, a spus directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

Potrivit lui, medicii sunt optimiști că totul va fi bine, precizând însă că femeia rămâne a fi în pericol, întrucât are patologii foarte grave. 

În după amiaza zilei, ministra Dumbrăveanu a anunțat că pacienta nu mai are nevoie de respirație asistată, înregistrând o ușoară dinamică pozitivă. Totodată, Dumbrăveanu a anunțat că autoritățile de la Chișinău au făcut o solicitare către autoritățile italiene detalii despre pacienta de la Spitalul Clinic Republican „pentru a vedea dacă au fost prelevate anumite teste, dacă au fost rezultatele acestor teste de laborator, care a fost tratamentul”. 

Pasagera care a stat alături de femeia infectată cu noul tip de coronavirus în avionul de pe cursa Milano-Chișinău nu a fost infectată. Totuși, femeia va fi monitorizată în continuare, la fel ca ceilalți pasageri de pe cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău. Ministra Viorica Dumbrăveanu a menționat că s-au identificat 14 persoane care au completat date eronate în fișele epidemiologice și pe parcursul zilei se va lucra în comun cu Ministerul a Afacerilor Interne, pentru a identifica aceste persoane

„În aeronavă se aflau 145 de pasageri, printre care și zece cetățeni ucraineni. Autoritățile din Ucraina au fost anunțate. Acum sunt 136 de persoane monitorizate de autoritățile din Republica Moldova. Azi vor fi prelevate probele pentru patru cetățeni din regiunea transnistreană”, a mai menționat ministra.

Alte 6 persoane suspecte de infectare 

Ministra Dumbrăveanu a precizat că astăzi au fost înregistrate patru cazuri suspecte de coronavirus, în cazul a doi copii și doi adulți. Au fost efectuate testele de laborator, iar rezultatele sunt negative. 

Totodată, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate șase persoane adulte, care au fost aduse de la punctele de trecere a frontierii. „Sunt tratate de medici drept cazuri suspecte. Toate persoanele au revenit din zonele de risc”, a spus ministra. Persoanele au fost testate, iar rezultatele urmează a fi aflate mai târziu.

Întrebată de ce Republica Moldova nu dispune de izolete, ministra Sănătății, Viorica Dumbraveanu a declarat că, potrivit OMS, acestea sunt utilizate în cazul unor infecții foarte grave, cum ar fi Ebola. „În cazul virusului cu care luptăm acum, izoletele nu sunt recomandate ca măsuri de precauție, în special pentru pacienți. Transportarea se face cu ambulanța. Nu sunt cerințe speciale pentru această ambulanță, dar vorbim despre echipamente de protecție individuală care trebuie folosite de personalul medical”, a menționat ministra.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că instituțiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte și infectate cu Covid-19 sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma  Ciorbă”, Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave sunt Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului pentru copii. De asemenea, au fost desemnate alte instituții spitalicești de rezervă, precum Spitalul Clinic al MSMPS și Maternitatea Nr. 2 pentru gravide.

La momentul actual, în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane. Deocamdată, concediu medical a fost acordat pentru 50 de persoane încadrate în câmpul muncii.

 În total, în ultimele 24 ore, pe teritoriu țării au intrat 22 444 persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Citește mai departe

Social

Pe lung despre situația coronavirusului în lume și-n Republica Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Luni dimineața a fost confirmat al patrulea deces cauzat de coronavirus în Italia. Este vorba de un italian de 84 de ani. În urma infectării, guvernul Italiei a decretat stare de urgență în țară, după ce 11 orașe sunt în carantină.

În Europa se vorbește despre controlul la frontiere, pentru prima dată în ultimii 25 de ani. Germania și Italia au înregistrat lipsa sau scumpirea măștilor medicinale, iar economia Franței poate fi afectată în urma coronavirusului.

În România încă nu a fost înregistrat nicio persoană infectată cu coronavirus. Mai mulți cetățeni români au fost plasați în carantină.

În Republica Moldova, autoritățile abia astăzi instalează cel de-al doilea termoscaner la aeroport.

Mai mult, vă spunem despre cinci mituri legate de coronavirus.

PE LUNG

Europa

Bruxelles-ul se teme de prima închidere a frontierelor din motive de sănătate din cauza răspândirii coronavirusului. De când a fost instituită zona Schengen în 1995, niciodată nu au fost închise frontierele.

Potrivit comisarei pentru sănătate Stella Kyriakides, până în prezent, nicio țară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul frontierelor în cadrul Uniunii Europene. Potrivit surselor El Pais din cadrul Comisiei Europene, există probabilitatea că ar putea fi instituite controale la frontiere.

Conform normelor Schengen, guvernele pot reintroduce contralele la frontieră în condiții de amenințare imediată, pentru 10 zile până la maximum de două luni.

În afară de acestea, farmaciile din Germania și-au stocurile de măști medicinale și nu au primit deocamdată altele.

Sectorul turismului în Franța a înregistrat o scădere considerabilă a turiștilor (cu 30-40%), ceea ce ar putea afecta economia statului.

Italia

Potrivit autorităților, cele patru persoane care au decedat din cauza virusului aveau și alte probleme de sănătate.

Epidemia s-a extins în cinci regiuni din nordul Italiei, iar 149 de persoane sunt internate, fiind infectate cu coronavirus. Totuși, numărul persoanelor infectate în toată țara trece de 200. În așa mod, Italia a ajuns cel mai mare focar din Europa.

Pentru a nu răspândi virusul, autoritățile au declarat că 11 orașe sunt în carantină, au închis catedrala din Milano, iar carnavalul de la Veneția s-a încheiat mai devreme.

Până pe 1 martie, şcolile şi universităţile vor fi închise, iar toate manifestaţiile vor fi anulate în regiunea Veneto. Măsura vizează muzeele şi târgurile.

Anterior, primarul oraşului Milano a luat şi el decizia de închidere a cursurilor în şcoli şi universităţi pentru o săptămână.

Măsurile suplimentare pe care le-au luat autoritățile din Italia sunt: interdicția de a părăsi sau de a intra în zonele în care au fost înregistrate majoritatea cazurilor de infecție, închiderea localurilor publice, suspendarea cursurilor școlare, anularea activităților sportive și recreative, dar și emiterea alertelor pentru urgență sanitară în care autoritățile sfătuiesc oamenii să rămână acasă.

În multe supermarketuri din Italia au fost golite rafturile de produse.

„Starea de spirit este doar aparent liniștitoare. La supermarketuri s-au golit rafturile, toată lumea cumpără în disperare cumpărături de orice, ca și cum ar fi război”, a povestit Sorin Nedea, un român stabilit în Bologna, la Digi24.

Infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic, a afirmat, duminică seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, el arătând că acest tip de virus poate suferi mutații, informează Mediafax.

„Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”.

România

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România, niciun român din Italia nu a cerut deocamdată ajutorul autorităților române. Nu se știe dacă vreunul dintre românii din Italia s-ar afla printre cei infectați cu coronavirus.

Mai multe școli din România au fost închise. Elevii și profesorii unui liceu din Alba Iulia, care s-au întors din Veneția în această noapte, au fost plasați în carantină acasă. Cursurile Universității Vasile Goldiș din Arad vor fi suspendate, pentru că acolo învață mulți studenți italieni.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată într-un comunicat.

Într-un editorial de pe Adevărul, guvernul român este criticat. Aproape că nici nu-ţi mai vine să te miri că în România nu există, furnizate oficial, niciun fel de informaţii clare legate de coronavirus. Am intrat luni, 24 februarie, pe portalurile oficiale importante. Ar fi trebuit, dată fiind gravitatea situaţiei, să avem încă de pe prima pagină a acestora avertismente serioase, precise. Descrierea simptomelor, lista măsurilor urgente pe care trebuie să le ia populaţia în caz de suspiciune de infectare, măsurile preventive. Nu există nimic! Găseşti tot fel de informaţii bâjbâite pe tot felul de site-uri private. Oficial, autorităţile au altă treabă.

Mai mulți localnici au protestat, duminică seara, la Bechet, Dolj, România, după ce autorităţile au anunţat că toate persoanele care vin din zonele de carantină din Italia vor fi izolate într-un campus şcolar din Bechet, scrie Mediafax. Localnicii sunt speriaţi şi spun că locul de carantină ales de autorităţi este la câteva zeci de metri de şcoală unde elevii învaţă zilnic.

Republica Moldova

Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu spune, într-o postare pe FB, că premierul Chicu trebuia să convoace ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică cel târziu sâmbătă după amiază. În acea ședință, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale trebuia să prezinte un plan de măsuri concrete de prevenire a răspândirii coronavirusului, în legătură cu starea de urgență din Italia.

Interesant, se aplică pasagerilor de pe zborurile din Italia la intrarea în aeroportul Chișinău scanarea termometrică pentru depistarea temperaturii febrile? Dar la punctele terestre de trecere Albița/Sculeni/Oancea și tren Ungheni? Până în prezent, nimeni nu îndeplinește, la intrarea în țară anchetă în care ar declara țara/localitatea de unde călătorește. Asta ar fi trebuit s-o facă ai noștri deja de ieri. În afară de toate măsurile care se cer organizate în așa situații conform ghidurilor, e necesară crearea unei Celule de criza (de tip Task Force) la Ambasada Republicii Moldova în Italia, căreia ministerul de resort împreuna cu cel de Externe îi va delega sarcini concrete. Ministerul sau Agenția de Sănătate Publică trebuie să intre urgent în contact cu autoritățile sanitare italiene pentru schimb de informații care ar ajuta la măsurile de stopare a răspândirii coronavirusului. […] Chiar și din motivul că dacă contactează boala, în Italia șansele de însănătoșire sunt mult mai mari.

2 decese (cu vârsta de 75 și 78 ani) și 60 infectați cu coronavirus au fost înregistrați la sfârșitul zilei de ieri în…

Geplaatst door Ala Nemerenco op Zaterdag 22 februari 2020

Și fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, vorbește despre acțiunile autorităților moldovenești. Recomand „tehnocraților” să elaboreze, să lanseze (dacă au aceasta capacitate) o strategie de comunicare în situație de criză. Aici panica nu trebuie să prevaleze, or asta se întamplă acum. Oamenii sunt panicați. Plus la toate, cooperarea cu colegii de pe malul drept al Prutului. V-ați concentrat pe aeroport, dar cea mai mare parte a cetățenilor noștri revin acasă prin cele opt puncte de trecere a frontiere de stat, de la Lipcani până la Giurgiulești, spune Vasiloi.

Strigator la cer…..vom lasa la o parte tot ce tine de panica, sau ce fac alte state? intrebarea e, ce fac "…

Geplaatst door Rosian Vasiloi op Maandag 24 februari 2020

Activistul civic și jurnalistul Sergiu Bejenari a publicat pe Facebook o fotografie cu măștile de protecție. Acesta spune că prețul lor a crescut de la 67 de bani la 4,20 lei. Același lucru se întâmplă și în Italia unde prețul dezinfectantului a crescut de trei ori (de la 2 la 6 euro).

Măștile care costau 67 bănuți, astăzi costă 4,20 lei. 😒Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii…

Geplaatst door Sergiu Bejenari op Maandag 24 februari 2020

Astăzi, luni 24 februarie, a avut loc Ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică, după ce prim-ministrul Chicu a avut o ședință cu președintele RM, Igor Dodon. La acea întâlnire, cei doi au discutat despre nivelul de pregătire al autorităților naționale în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus.

Premierul a a confirmat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Departamentul Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, realizează un plan de acțiuni în acest sens.

La Ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat că pe aeroportul Internațional de la Chișinău a fost instalat un scaner, iar fiecare pasager care va ajunge pe aeroport va fi supus verificărilor, iar astăzi va fi instalat cel de-al doilea termoscaner.

***

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova aflați în Italia să respecte cu strictețe indicațiile autorităților italiene referitoare la situația epidemiologică de moment.

Ministerul italian al Sănătății a pus la dispoziție, pe portalul dedicat (salute.gov.it/nuovocoronavirus), lista de întrebări și răspunsuri, sfaturi pentru călători și recomandări pentru a diminua riscul de expunere sau de transmitere a virusului. De asemenea, cetățenii pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se comunică informații în limbile italiană, engleză și chineză.

Prin urmare, persoanele sunt rugate să se abțină de la călătorii, frecventarea locurilor publice, să iasă din casă doar în cazurile de strictă necesitate, precum şi să întreprindă acțiunile necesare referitoare la igienă şi dezinfecție. La fel, întru evitarea aglomerațiilor şi expunerii la riscurile de infecții, pe perioadă respectivă, conaționalii sunt rugați să se adreseze pentru servicii consulare, doar în cazuri de urgență şi situații excepționale, la Consulatele Republicii Moldova din Milano și Padova.

În acest sens, MAEIE reiterează că cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistență consulară de urgență la următoarele numere de urgență:

Ambasada Republicii Moldova la Roma: +39 3294421091;

Consulatul General de la Milano: +393206108989

Consulatul din or. Padova: +393805905331

Centrul de Apel al MAEIE: 0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova)

sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate),

***

China a raportat, luni dimineaţă, 409 noi cazuri de coronavirus confirmate. Dar numărul deceselor a crescut, în cursul zilei de duminică pierzându-şi viaţa 150 de pacienţi.

La nivel global, bilanţul deceselor a ajuns la 2.620, dintre care 28 de persoane au murit în afara Chinei continentale:

Iran – 8 decese

Coreea de Sud – 7 decese

Japonia – 4 decese

Italia – 4 decese

Hong Kong -2 decese

Filipine – 1 decese

Franța – 1 decese

Taiwan – 1 decese

Cinci mituri despre coronavirus

Vă prezentăm cinci mituri legate de coronavirus, conform DW.com.

Mit 1:

Primirea coletelor din China nu este sigură

Adevăr: 

Coronavirusul nu trăiește foarte mult pe obiecte și suprafețe, prin urmare, oamenii nu sunt supuși riscului de a fi infectați.

Mit 2:

Animalele de companie răspândesc noul coronavirus

Adevăr:

Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există dovezi care să sugereze că animalele de casă, cum ar fi pisicile și câinii, pot fi infectate cu noul coronavirus. Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun după atingerea animalului va ajuta la oprirea răspândirii bacteriilor pe care le transportă în mod obișnuit, precum E. coli și salmonella. Cercetătorii consideră că noul coronavirus provine de la animale sălbatice dintr-o piață de animale vii din Wuhan, China. Animalele, în general, nu răspândesc virusul.

Mit 3:

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva coronavirusului

Adevăr: 

Noul coronavirus are nevoie de propriul său vaccin. Vaccinurile contra pneumoniei, precum vaccinul pneumococic și Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu vă vor proteja împotriva coronavirusului. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus sau 2019-nCoV.

Mit 4: 

Spălarea nasului cu apă salină previne infectarea

Adevăr:

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există dovezi care să susțină afirmațiile conform cărora o soluție salină va „ucide” virusul și vă va proteja.

Mit 5: 

Consumul de usturoi previne infecția cu coronavirus

Adevăr: 

Deși este posibil ca usturoiul să aibă unele proprietăți antimicrobiene, nu există dovezi că el protejează de coronavirus.

Aici poți citi mai multă informație despre coronavirus, oferită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate17 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment18 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social19 ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031