Connect with us
"
"

Divertisment

Ce este TikTok? Explicăm pentru părinți

Publicat

pe

PE SCURT

Această aplicație de socializare populară poate favoriza creativitatea și socializarea, însă părinții și copiii trebuie să știe care sunt riscurile. TikTok este cea mai dowloadată aplicație de pe iOS app store, în primul trimestru al anului 2019, cu mai mult de 3 milioane de descărcări. 41% dintre utilizatori au vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani. Un utilizator mediu de TikTok petrece 52 de minute pe aplicație. Deocamdată nu se știe câți cetățeni ai Republicii Moldova petrec timp pe TikTok.

TikTok este o aplicație de social media pe care o poți utiliza pentru a crea videoclipuri, de obicei prin sincronizarea buzelor sau dansului împreună cu melodiile de top. Poți partaja videoclipurile pe care le creezi cu prietenii sau cu un cerc mai larg de utilizatori TikTok, explică nbcnews.com.

PE LUNG

Aici poți urmări alți utilizatori fără a posta propriul conținut. Oamenii pot deveni renumiți pe TikTok. Multe vedete minore au peste o sută de mii de urmăritori, iar vedetele mai mari au peste zece milioane de urmăritori. Este cert că această aplicație alimentează imaginația și creativitatea utilizatorilor și poate fi o platformă de dezvoltare. 

Totuși, ca în orice aplicație, este important ca părinții să monitorizeze ce pot face copiii lor. Ori de câte ori există un număr mare de oameni care folosesc o aplicație socială, există o parte întunecată. Iată câteva dintre modalitățile prin care îți poți ajuta copiii să fie în siguranță pe TikTok.

„TikTok este o platformă cu conținut video, unde oricine poate să-și regizeze un video după propriul scenariu, dar în baza unei coloane sonore deja populare. Utilizatorii au necesitate foarte mare de apreciere și tind să nu fie autentici și-și expun foarte multe viața personală. Recomand părinților să verifice pe cine urmăresc, precum și conținutul pe care-l publică fiii sau fiicele lor. Dacă timpul petrecut pe aplicație depășește media, părinții pot să limiteze din setările telefonului timpul dedicat de copii pe aplicație. Dar, în general, e bine să știe că platforma are conținut mai mult distractiv și mai puțin util și părinții ar trebui să conștientizeze asta și să încerce să compenseze TikTok cu o altă platformă cu conținut mult mai util, ca Youtube”, recomandă Daniela Donici, specialistă Digital Marketing în Chișinău.

Atenție la conținut necorespunzător

Oameni de toate vârstele folosesc TikTok, iar multe videoclipuri implică sincronizarea buzelor sau dansului pentru hiturile pop. Respectiv, copilul tău ar putea auzi înjurături sau vedea adulți îmbrăcați sumar. 

Poți filtra spamul, comentariile jignitoare și anumite cuvinte cheie și bloca conturile, însă nu crede că filtrele reușesc totul. Hashtag-urile se schimbă frecvent, iar ortografia creativă poate ajuta oamenii să ocolească filtrele.

Pentru copiii cu vârsta sub 13 ani, există o versiune a TikTok unde pot crea videoclipuri, dar nu le pot posta. Ei pot vedea doar videoclipuri considerate adecvate pentru copii.

Limitează persoanele care pot accesa videoclipurile copilului tău

În mod implicit, atunci când deschizi un cont TikTok, acesta este setat pe „public”. Tricia Cuthbertson din Jersey City, NJ a văzut cât de periculos poate fi acest lucru. 

Fiica ei în vârstă de 8 ani se juca cu o prietenă de 11 ani și a întrebat-o dacă poate împrumuta telefonul mamei lor. Cele două fete au descărcat TikTok și au postat trei videoclipuri despre ele. „În peste o oră, ea are 20 de urmăritori, toți bărbați și au început să scrie comentarii”, spune Cuthbertson. „Îmi asum responsabilitatea ca lucrurile să nu scape de sub control.”

Setarea contului copilului tău la „privat” poate ajuta la protejarea acestora. Cu un cont privat, numai persoanele pe care le aprobi le pot urmări, comenta videoclipurile. Și dacă alegi să ai un cont public, poți dezactiva „Permiteți celorlalți să mă găsească” și să controlezi cine poate să comenteze, să reacționeze la videoclipuri, să trimită mesaje.

Învață-ți copilul cum să rămână în siguranță online

Manning-Schaffel se simte încrezătoare că fiica ei înțelege cum să folosească TikTok în siguranță. „Cred că copiii dezvoltă un nivel de social-media potrivit. Ei înțeleg capabilitățile și pericolele și își dau seama că orice au pus acolo rămâne acolo pentru totdeauna ”, spune ea.

Sareh Baca din Atlanta speră că, învățându-și fiica sa cum să navigheze pe TikTok, va fi mai bine pregătită pentru a gestiona rețelele de socializare și internetul pe măsură ce crește. „Avem o mulțime de conversații despre acceptarea cererilor de prietenie sau despre prietenii pe care nu îi cunoaște. Cercul ei social online este super mic ”, spune Baca. 

Chiar dacă nu permiți copilului tău să aibă conturi de social media, este important să ai conversații despre siguranța online, deoarece copilul tău va avea acces la telefoanele și computerele prietenilor. Baca spune că știe că unii dintre prietenii fiicei sale nu sunt monitorizați îndeaproape. „Uneori asta mă îngrijorează”, spune ea.

Divertisment

Studiu: cum internetul „naște” narciști

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Internetul și social media încurajează tinerii să se concentreze obsesiv asupra lor și a imaginii lor publice, ceea ce poate duce la răspândirea fenomenului narcisismului, susțin experții în psihologie.

Potrivit unui studiu realizat în SUA și publicat în  Journal of Personality s-a constatat că fenomenul narcisismului este în creștere în ultimii 30 de ani.

PE LUNG

Tendințele narcisiste includ idei grandioase despre sine și despre realizările sale, precum și tendința de a-și afișa viața personală.

Prin urmare, narcisiștii caută admirația excesivă din partea altor oameni și a societății în ansamblu. Mai mult, ei se fixează pe succesul și controlul extern. Astfel de comportament narcisist tinde să ascundă sentimente de stima de sine scăzută și teama de inadecvare personală, scrie The American Journal of Psychiatry.

Pe de altă parte, așteptările înalte și nerealiste setate de social media îi poate determina pe tineri să nu mai aibă încredere în ei, să nu se mai accepte și să urmărească perfecțiunea, ceea ce poate duce la tulburări de personalitate, depresie și anxietate.

„Internetul a creat o cultură vizuală cu un accent deosebit pe modul în care arăți și pe o obsesie a celebrității”, este de părere Matthew Todd, autor și fost editor la publicația britanică Attitude.

Primul pas spre conștientizare este comunicarea, iar în acest sens, părinții pot juca un rol semnificativ. Specialiștii îi sfătuiesc să discute cu copiii lor și să se implice (pe cât posibil) în lumea lor online, să le ceară adolescenților să le arate cum folosesc social media, să navigheze împreună cu ei etc.

Citește mai departe

Cultură

Cum Social Media distruge sărbătoarea de Crăciun

Publicat

pe

De către

Rețelele de socializare ne fac să ne simțim neprotejați și plini de invidie. Mai nou, ne împing să cumpărăm mai mult.

Țineți minte scena deja celebră din filmul „Singur acasă”, unde camera glisează desupra casei pline de luminițe ale familiei McCallister? Geamurile sunt luminate, ramele ușilor sunt evidențiate de beculețe aprinse, iar pe ușă  atârnă o coroană lucitoare. Imaginea Crăciunului perfect pentru mulți dintre noi.

Alexandra Jones, autoarea acestui articol, își aduce aminte vag, că întruchiparea Crăciunului era anume acea casă decorată grijuliu cu jucării aurii, verzi și roșii. În acest palat neapărat trebuie să fie plin de oameni mulți, neapărat rude. Își amintește cu invidie că anume așa credea că trebuie sărbătorit Crăciunul.

Au trecut 23 ani și nu mai e nevoie să te uiți la TV pentru a te umplea de invidie. În epoca Social Media, Crăciunul așa-zis perfect e la un clic distanță.

Chiar dacă nu-ți pui scopul să navighezi pe hashtag-urile de Crăciun, rețelele sociale în această perioadă sunt pline de fețe zâmbitoare, oameni care poartă haine de Moș Crăciuni la petreceri, peste tot sunt aruncate cadouri  împachetate frumos și brazi decorați conform unor reguli de stil. Ai putea să vezi chiar și case strălucind mai tare decât cea a familiei McCallister.

Toate astea sunt suficiente pentru a simți că tu nu faci suficient de mult pentru a fi în spiritul sărbătorii.

Chiar dacă rețelele de socializare pot să te țină in priză și să-ți ofere emoții de apartenență la comunitate, totuși de cele mai multe ori, aceste imagini de vacanțe, călătorii și relații perfecte produc un sentiment  de nervozitate, că tu nu faci suficient de multe eforturi pentru a avea o viață perfectă.

Conform unui studiu bazat în USA, în perioada sărbătorilor de iarnă, categoria de vârstă 17 -22 ani va face cele mai multe cumpărături pe Instagram și Snapchat decât prin intermediul altor platforme digitale. Deloc surprinzător, când te gândești cât de multe eforturi au investit aceste platforme să facă procesul de cumpărare cât mai rapid.

În luna iunie a acestui an, Instagramul a permis utilizatorilor să facă cumpărături direct de pe Stories (partea cea mai folosită a Instagram-ului, unde poți posta video și poze care vor dispărea după 24h), printr-un simplu click pe obiectele cu tag.

Una din amăgelile platformelor ca Instagram și Facebook este că: atunci când privim pozele altora, asta nu ne ajută cu nimic. Noi doar observăm realitate lor. Aceste imagini sunt doar 1% din sărbătoarea lor. Chiar dacă nu este o ficțiune, totuși aceste poze au fost editate și stilizate până la momentul în care nu mai reflectă realitatea, ci doar o iluzie a ei. Și nu ai nicio posibilitate de fact check.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie2 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova2 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social3 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură3 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură3 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Cultură4 zile în urmă

Irina Rimeș va promova Ziua lui Brâncuși, iar Internetul s-a întors împotriva ei. Explicăm de ce

PE SCURT Artista Irina Rimeș, originară din Republica Moldova, a fost numită săptămâna trecută ambasadoare a Zilei Constantin Brâncuși. Decizia...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

PoliticăO săptămână în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829