Connect with us

Social

Ce companii media figurează în lista beneficiarilor „furtului miliardului”

Publicat

pe

PE SCURT

Companiile, care au afiliere sau aparțin fostului președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, apar în lista beneficiarilor banilor spălați din sistemul bancar . Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a publicat pe rețelele de socializare părțile 2 și 3 din raportul Kroll, care includ și o listă a companiilor ce ar fi beneficiat de miliardul furat.

Unele dintre acestea – OTIV Prime Holding, Prime Management SRL, ICS Prime TV și altele ar avea legătură cu Vlad Plahotniuc, scrie Media Azi.md

PE LUNG

Sursa citată precizează că din holdingul OTIV Prime Holding BV făceau parte cinci companii, printre care și Prime Media. Compania Prime Management, care administra posturile afiliate lui Plahotniuc, a fost creată în 2010. În declarațiile de avere ale politicianului pentru anii 2010-2014 Prime Management apare drept singura companie a lui Plahotniuc.

Coproprietar al Prime Management, pe lângă Vladimir Plahotnic, a fost și ex-președintele Parlamentului Andrian Candu.

Reamintim că astăzi purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi a confirmat pentru Unimedia că mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar Invest SRL, companie de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc, au fost sechestrate de oamenii legii la începutul lunii iulie.

Sechestrul a fost pus în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani în dosarul furtului miliardului.

Acum o săptămână RISE Moldova a scris despre sechestrul pe mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar Invest SRL. Printre proprietățile sechestrate se numără hotelul de lux Nobil și studiourile în care activează posturile TV: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

A fost fondată prima bancă online din lume care oferă credite în trei minute

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fondatorul Alibaba Jack Ma a fondat o bancă online care oferă credite în trei minute și care a acordat până acum 290 miliarde dolari pentru 16 milioane de companii mici, relatează Bloomberg.

MYbank are un sistem de management al riscului care analizează peste 3.000 de variabile și a acordat, în patru ani de funcționare, credite de 290 miliarde dolari pentru 16 milioane de companii mici.

PE LUNG

Tot procesul durează trei minute și nu implică persoane, iar rata de nerambursare este de doar 1% până acum.

În context, băncile din China urmează modelul MYbank și devin mai deschise în fața afacerilor mici, pe care le refuzau până acum când era vorba de creditare, în favoarea companiilor mari deținute de stat.

Pentru economia de 13 000 miliarde dolari a Chinei, care a înregistrat în trimestrul trecut cea mai slabă creștere economică din 1992 și până în prezent, implicațiile unei astfel de schimbări ar putea fi profunde.

Firmele care nu sunt de stat, cele mai multe afaceri mici, reprezintă circa 60% din creșterea economică, și angajează 80% din forța de muncă a țării. În ciuda importanței lor, acestea au fost puse la colț de o acțiune a guvernului de la Beijing, care a încercat în ultimii doi ani să scoată din piață creditorii „gri”.

Sursa: Gandul.info

loading...

Citește mai departe

Social

Expert despre raportul Kroll 2: Nu răspunde la principala întrebare – câți bani s-au furat până la urmă?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Raportul Kroll 2 nu răspunde la principala întrebare: care este proporția fraudei, câți bani s-au furat până la urmă?, susține expertul WatchDog Sergiu Tofilat.

„Kroll afirmă că în 2012-2014 Grupul Șor a primit credite de 2.9 miliarde dolari, dar o bună parte din bani au mers la restituirea creditelor. De exemplu, din creditele luate în 2013 au fost stinse creditele acordate în 2012”, arată într-o postare pe Facebook Sergiu Tofilat.

PE LUNG

Potrivit expertului, este necesar de analizat portofoliul de credite din noiembrie 2014 și divizat în 2 componente:
– credite ordinare, acordate firmelor care au activitate;
– credite fictive, care de fapt și reprezintă valoarea fraudei.

„Nimic despre modificarea legislației, despre rolul BNM, mai ales la etapa de procurare „coordonată” a acțiunilor din cele 3 bănci și instituirea cu întârziere a administrării speciale după aprobarea primei garanții secrete de 9.5 miliarde lei”, spune expertul.

El menționează că BNM a început monitorizarea Grupului Șor din septembrie 2010 și „urmărea cu atenție” cum dispar banii din bănci.„ În mare parte e beletristică”, opinează Sergiu Tofilat.

În aceași postare, el spune că cei de la Kroll ar afla multe lucruri interesante dacă ar urmări presa independentă din Moldova. Tofilat mai arată
că și calitate documentului dat publicării este proastă: raportul e scanat necalitativ, multe scheme descrise nu se văd, iar blurarea unor pagini din raport e una foarte neinspirată.

„Pe lângă asta, ce sens are să ascunzi informația dacă beneficiarii și așa cunosc totul? Nu exclud că ei chiar au coordonat ce informație a fost transmisă celor de la Kroll, dar și caietul de sarcini. Probabil de asta nu regăsim numele lui Plahotniuc printre beneficiari”, mai arată Sergiu Tofilat.

Reamintim că raportul Kroll 2 privind frauda bancară a fost dat publicității. Din document lipsește însă anexa cu beneficiarii finali ai devalizării sistemului bancar. Aceasta listă, potrivit comisiei de anchetă privind frauda bancară,  se află la Procuratura Generală. Ieri însă reprezentanții Procuraturii au declarat că nu există o astfel de listă.

loading...

Citește mai departe

Social

RISE: Ne vindem pământul străinilor, felie cu felie// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ne vindem pământul străinilor, felie cu felie. Asta chiar dacă legea interzice vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini sau companiilor cu capital străin. Metode de a ocoli legea sunt destule.

Un calcul estimativ efectuat de Asociația Investitorilor Străini arată că în jur de 15% din terenurile agricole sunt deținute de străini. Altfel spus, am cedat deja echivalentul a patru raioane din nordul țării, se arată într-o investigație RISE Moldova.

PE LUNG

Satul Găvănoasa, raionul Cahul. Aici, în jur de 300 de persoane, sau o treime dintre micii fermieri, și-au vândut deja cotele de pământ. Vasile Serdicenco, inginerul cadastral din localitate, spune că cele mai multe terenuri au fost vândute în perioada anilor 2008-2011 și au ajuns în proprietatea unei singure companii din Chișinău – Consoliterra SRL.

În satul vecin, Văleni, aceeași situație. Aici, potrivit autorităților locale, Consoliterra a cumpărat circa o mie de hectare.

Găvănoasa și Văleni nu sunt singurele sate unde Consoliterra a cumpărat pământ la greu. Jurnaliștii RISE nu au reușit să afle cât teren exact deține în toată țara, în schimb au identificat alte 60 de localități unde compania e proprietară de pământ. Suprafața calculată de ei depășește cifra de opt mii de hectare, Consoliterra fiind, astfel, unul dintre cei mai mari latifundiari din Republica Moldova.

Consoliterra a început să cumpere pământ imediat după fondare și, după ce a pus mâna pe tot ce a putut, a comasat terenurile și le-a dat, în mare parte, în arendă altor fermieri.

Firma este deținută, prin intermediul unei alte companii înregistrată în Republica Moldova, de ATS Agribusiness Investments LTD din Cipru, la care asociat unic figurează, din 2015, o altă companie cipriotă.

Dar în perioada în care Consoliterra a început să cumpere terenuri agricole în Republica Moldova, ATS Agribusiness Investments era deținută de NCH Agribusiness Partners LP, un off-shore din Insulele Cayman, parte a unui fond de investiții cu sediul central în New York.

Când jurnaliștii au mers la sediul Consoliterra – un centru de oficii din Chișinău cu acces limitat, niciun reprezentant de-al companiei nu a vrut să discute cu ei. Ulterior, ei au primit un răspuns în scris în care se menționează că firma și-a început activitatea ca urmare a cererii tot mai mare a investitorilor agricoli pentru terenuri cu grad înalt de consolidare. Respectiv, au cumpărat loturi parcelate și dispersate și le-au consolidat pentru a le oferi „în exclusivitate producătorilor agricoli din Republica Moldova”.

La întrebarea cine sunt beneficiarii finali care se ascund în spatele companiei cipriote, nu a fost primit un răspuns. În schimb reporterii au fost asigurați că firma activează în strictă conformitate cu legislația în vigoare.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură14 ore în urmă

3 cărți pentru feminiști începători

Lectura este în prezent un soi de lux, în care moldovenii încep să se antreneze activ. Acest lucru e motivat...

Lifestyle15 ore în urmă

Configurează-ți ușa de garaj potrivită la Gunther Tore

Cota ușii de garaj în bugetul construcției unei case este de cca 0.5% în condițiile în care aportul la confort...

Ecologie18 ore în urmă

Compania Coca Cola își va vinde băutura în pet-uri din plastic reciclat din Marea Mediterană. Poziția neoficială a companiei este alta

PE SCURT Coca Cola a prezentat recent prima sticlă de probă fabricată din plastic marin recuperat și reciclat, încercând să...

Istorie18 ore în urmă

Un pic din viața femeii care a apărut pe prima copertă a revistei Playboy

PE SCURT Marilyn Monroe a fost actriță, model și un adevărat sex symbol al Americii în secolul XX. Ea a...

Ecologie18 ore în urmă

Drumurile din plastic reciclat devin o realitate în Los Angeles

PE SCURT Pentru a gestiona mai bine deșeurile de plastic, orașul american Los Angeles poartă în discuții cu Technisoil, o...

Divertisment19 ore în urmă

Ce îi face creativi pe laureații Premiului Nobel

PE SCURT În lunga lor „călătorie” până la obținerea Premiului Nobel, fiecare laureat a privit o problemă într-un mod nou....

Ecologie2 zile în urmă

Plantarea copacilor, după un grafic din 1995. Activiștii de mediu bat alarma

PE SCURT În această sâmbătă, pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi plantați sute de mii de puieți. Această campanie amplă...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Cât ne-ar putea costa turul II și ce urmează să se întâmple

PE SCURT Încă nu se știe exact cât a cheltuit Comisia Electorală Centrală pentru organizarea primului tur. Totuși, bugetul estimat...

Alegeri2 zile în urmă

Cum 32 mii de cetățeni au adus în Parlament patru deputați noi

PE SCURT În urma alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie,  Parlamentul s-a ales cu patru deputați noi aleși în baza...

Alegeri3 zile în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

Externe4 zile în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Alegeri5 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică5 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri5 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031