Ce au răspuns cei 11 tineri, care au obținut media „10” la BAC, când au fost întrebați despre ce ar face dacă ar fi miniștri ai Educației

PE SCURT

Cei 11 elevi care au obținut media „10” la examenul de Bacalaureat au fost invitați la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Tinerii au fost felicitați pentru rezultatele remarcabile, dar și provocați la o discuție mai puțin formală despre ce ar fi bine să se schimbe în sistemul educațional.

PE LUNG

Întrebați ce ar face dacă ar fi miniștri ai Educației, tinerii au răspuns că ar modifica curriculumul școlar, pentru ca disciplinele de studiu să devină mai atractive și mai interactive.

Potrivit lor, este nevoie de mai puțină teoretizare, mai multă practică, mai multe activități extracurriculare și de un model mai flexibil de construire a programului de studii la liceu, pentru ca elevii să poată alege cu adevărat ceea ce îi pasionează mai mult.

La întrebarea cum poate fi sporită atractivitatea și prestigiul profesiei de pedagog, elevii au considerat că e necesar ca în sistem să fie atrași cei mai buni tineri, încurajându-i și motivându-i, inclusiv financiar.

La finalul întâlnirii, Liliana Nicolaescu-Onofrei i-a îndemnat pe tineri să mențină legătura cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, să vină în continuare cu propuneri și sugestii și, oriunde ar alege să studieze în continuare, să împărtășească din bunele practici și noile experiențe pe care le vor avea.

Potrivit rezultatelor preliminare ale sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat 2019, unsprezece elevi au obținut media 10,00:

Cătălina Barbaroș, Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Florești;
Adriana Buțcu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din s. Pepeni, r-nul Sîngerei;
Daniela-Patricia Covali, Instituția Publică Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din mun. Chișinău;
Elena Grosu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din mun. Ungheni.
Mihaela Eșanu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din mun. Chișinău;
Mihaela Lozan, Instituția Publică Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din mun. Chișinău;
Nicolae Odagiu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Spiru Haret” din mun. Chișinău;
Cvintilian Roșca, Instituția Publică Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes” din mun. Chișinău;
Cristina Susanu, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Chișinău;
Alina Tarlapan, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Bălți;
Ioana Vataman-Mărgineanu, Instituția Publică Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.