Ce-a trimis Bojica. Tocană aromată de toamnă, din dovleac și linte

Salut, prieteni! Mă bucur că Moldova.org va avea de acum încolo și o rubrică culinară, de care mă voi ocupa cu mare drag. Mie mereu mi-a fost interesant să urmăresc rubrici culinare de pe media online din străinătate și cred că ele adaugă o stare de căldură și confort site-urilor de știri online. 

Noua rubrică am decis să o numim „Ce-a trimis Bojica”, pentru că ne-am propus să gătim, respectând două principii de bază: ingrediente locale și de sezon. 

Nu, asta nu înseamnă că nu vom avea în rețete zeamă aromată de lime sau lapte cremos de cocos. Asta înseamnă că vom încerca să facem o horă din orice gen de ingrediente și condimente în jurul la unul principal, care crește la noi și este tipic pentru fiecare sezon. 

Citând o celebră vinărie de la noi: „nu vom aveam plăcinte și sarmale în meniu”. Și asta nu pentru că nu ne plac, ci pentru că vrem să prindem gustul unor noi rețete, dar din ingrediente tipice și populare la noi. Începem cu lintea și dovleacul – ambele crescute la noi și destul de accesibile.  

Eu am numărat minim vreo 30 tipuri de dovleac, care vin din 5 familii de curcubitacee. Preferatele mele sunt spaghetti squash, acorn, kabocha. Dar de data asta am gătit dintr-un Hubbard și mi-a plăcut mult textura lui. În realitate, voi puteți alege orice dovleac local găsiți la piață. 

Văzut în Moldova mai mult drept un ingredient pentru plăcinte dulci, dovleacul stă trist în beci. Dar din el pot fi făcute atâtea bucate de bază, gustări și deserturi, dar nu prea ne aventurăm să experimentăm, considerându-l lipsit de gust, plictisitor, etc. Eu am gătit pentru voi o tocană aromată de toamnă, unde dovleacul este pe post de supă cremă în care se gătește tocana. 

Ingredientele cu care adăugăm puțin exotism la această mâncare sunt: ghimbirul, (chiar dacă nu te poți obișnui cu gustul lui ușor picant, mai dă-i o șansă), laptele de cocos (pe care îl poți înlocui cu smântână) și lime-ul (pe care liber îl poți înlocui cu o lămâie).

Tocana asta a reușit în casa noastră să detroneze zeama și borșul. O poți servi ca felul întâi la prânz sau pe post de cină. 

Crede-mă că, odată gătind această rețetă, îi vei corupe cu ea chiar și pe cei care detestă dovleacul și o vei gătit periodic, de dragul sentimentului că nu te poți sătura de ea, așa de bună este. 

Text și poze de Nata Albot

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.