Norocel! Azi gătim ceva tare bun, cu nuci și prune uscate. De asta și-am numit rețeta „Chișinăul de seară” – un mic omagiu adus bomboanelor autohtone pe care le iubim atât de mult.
Înainte să îți dau rețeta de azi, aș vrea să știi că Moldova este un paradis al nucilor. La noi i se spune nucul grecesc și își trage denumirea din timpurile străvechi, când era adus în Rusia din Grecia. În Franța i se spune Noix de Grenoble. Denumirea de Walnut în engleză provine de la Welsch, vechea denumirea Galiei, fiindcă provine de pe teritoriul actual al Franţei şi Italiei.
La noi primele plantaţii de nuci au fost înfiinţate pe la începutul anilor ‘90. Până atunci creşterea nucilor era practicată doar în gospodării ţărăneşti şi de-a lungul drumurilor. Deși investițiile într-o livadă de nuci sunt destul de mari, aceasta începe a da roada cam pe la al 5-lea an și cheltuielile se răscumpără chiar din prima roadă, spun specialiștii. Mai pe scurt, vorba fermierilor noștri: Moldova este o mină de aur pentru cei care cresc nuci. Și ca să completăm povestea nucului moldovenesc să știi că tot ce creşte pe nuc aduce profit: frunzele, coaja, crengile, lemnul și miezul bineînțeles.
La ora asta, țara noastră este printre primele în lume la producția de nuci, pe lângă China, Statele Unite, Uniunea Europeană, Ucraina, Chile, Turcia. Avem condiții climaterice perfecte pentru cultivarea nucului, iar fermierii moldoveni beneficiază de subvenții și scutiri la impozite doar ca să cultive nuci.
Poate ai avut ocazia să vezi cât de populare sunt bombele energetice în cultura occidentală și ce gustare prețioasă sunt acestea pentru vegetarieni. Vreau azi să îți trezesc pofta să le faci acasă, mai ales că ai la îndemână absolut toate ingredientele de care ai nevoie: nuci, semințe, fructe uscate.
Ingrediente:
300 g nuci
300 g prune uscate, fără sâmbure
100 g fulgi de ovăz
150 g stafide
câteva linguri de semințe de floarea soarelui, semințe de susan
1 cutie de lapte condensat
praf de cacao
1 lng esență de vanilie
1 lng scorțișoară
piper iute pe vârf de cuțit
Etape:
- Pune nucile la prăjit și apucă-te de tocat prunele uscate. Ai grijă să nu ții nucile prea mult pe foc. Lasă-le la răcorit, apoi toacă-le mărunt.
- Unește într-un bol toate ingredientele în afară de praful de cacao. Dacă simți că nu se lipesc prea bine între ele, adaugă câteva linguri de suc de mere, unt de arahide sau ulei de cocos.
- Ia o cantitate mică de amestec și cu ajutorul palmelor dăi o formă sferică. Scaldă bomba prin cacao. Repetă aceeași procedură cu toată cantitatea rămasă în bol.
- Scaldă bombele în cacao sau fulgi de cocos. Aranjează bombele într-o caserolă și lasă-le la congelator pentru 30 min.










Această rețetă îți dă libertatea să modifici ingredientele după propriul gust. Poți să le faci mai picante cu anumite condimente, mai acrișoare cu mere uscate tocate.
Se păstrează bine la frigider și e minunată de pus copiilor la școală sau să iei cu tine la birou ca să stingi foamea, când nu ai timp de masă.
Moment de mândrie! Cel mai mare producător de nuci din Europa este în Moldova, în raionul Soroca, cu o plantație de circa 800 ha. Datorită acestuia, am ajuns să fim lăudați frumos la Euronews.
Cazacu, Costiujeni, Kogâlniceanu, Corjeuţi, Schinoasa, Călăraşi, Kogâlniceanu – așa au fost botezate soiurile nuci create în Moldova, foarte roditoare, rezistente la friguri și dulci la gust.
Miezul de nucă în Republica Moldova variază între 20-50 de lei per kilogram, pe când în UE prețul unui kilogram este de aproape 24 de euro per kilogram. Poate totuși ne învățăm să prețuim roadele pământului nostru, măcar și în bucătărie?