Connect with us
"
"

Social

Cazuri de maltratare a copiilor la Călărași și Rezina. Într-un caz o fetiță a fost bătută, în altul – o mamă își împingea băiețelul la suicid

Publicat

pe

PE SCURT

Două cazuri de maltratare a copiilor în raioanele Călăraşi și Rezina au ajuns în vizorul autorităților, după ce astăzi pe reţelele de socializare au apărut mai multe imagini video.

Într-un caz o fetiță a fost bătută cu cruzime de o femeie din localitatea Bravicea, raionul Călărași, pentru că nu ar fi făcut curățenie. Fetița  a fost lăsată temporar în grija unei familii din satul Bravicea, raionul Călăraşi, pentru că mama sa se află peste hotare. În al doilea caz, o mamă din raionul Rezina îşi împingea băieţelul la siucid.

PE LUNG

Ministra Sănătăţii Muncii și Protecției Sociale Ala Nemerenco a precizat că în cazul din Bravicea, Călărași, Poliția și Asistența Socială au intervenit aseară imediat ce au fost anunțați despre caz. Asistența socială Călărași a retras nu doar fetița fetiţa ce apare în imaginile publicate pe reţelele de socializare, ci şi alţi copii ai familiei.

Ala Nemerenco a menționat că cei patru minori din familie au fost plasați în alt loc, unul sigur.

Cât ține de al doilea caz din Peciște, Rezina, în care mama își împingea băiețelul la suicid, ministra a precizat că poliția a intervenit rapid, băiețelul este la asistentul social în siguranță, se identifică pentru el un loc de plasament. „În scurt timp intervine un psiholog pentru consultație. Mama este caz aparte, și o vor prelua pentru consult medicii”, a relatat ministra.

Mâine dimineața se va întruni Comisia pentru protecția copilului aflat în dificultate și va decide pașii următori pentru a asigura protecția și suportul necesar copilului.

Ambele cazuri sunt investigate de Poliție.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Vaci lăsate să moară de foame. Încă un caz de maltratare a animalelor

Publicat

pe

PE SCURT

O femeie din satul Botnărești, Anenii Noi, își maltratează de ani de zile vacile. Aceasta le crește în condiții insalubre și nu le hrănește suficient, motiv pentru care animalele mor.

Recent, două vaci au decedat în curtea ei au început să putrezească. Mirosul urât a devenit insuportabil pentru vecini, care au anunțat imediat poliția și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Reprezentanții primăriei din Botnărești spun că ANSA este responsabilă și trebuie să-i interzică femeii să crească și dețină animale, iar ANSA declară că trebuie făcută o comisie specială la nivel local sau raional care să gestioneze situația. Mai mult, ANSA spune că primăria Botnărești trebuie să aibă un regulament local în care să fie stipulat în ce condiții un locuitor poate rămâne fără dreptul de a întreține animale.

Cu toate acestea, activiștii pentru protecția animalelor spun că problema este la nivel național, pentru că nu avem o lege care să reglementeze creșterea animalelor și dreptul autorităților de a le confisca, în cazul în care ele nu sunt crescute corespunzător sau sunt maltratate. Mai mult, amenzile pentru maltratarea animalelor sunt prea mici.

PE LUNG

Nina Antofica este trecută de 70 de ani și locuiește în satul Botnărești, Anenii Noi. Până nu demult, avea 12 bovine. 

În apropierea sărbătorilor de Paște două dintre vaci au murit și au fost lăsate să putrezească pe lângă casa bătrânei. Mirosul urât a ajuns până la vecini. Ion Zamcov și familia lui locuiesc la 7-8 metri de casa femeii. Acesta a fost să verifice, ca de fiecare dată, de unde vine putoarea.

Bărbatul a găsit o vacă în stare de putrefacție, iar altă vacă era deja ciopârțită de bătrână. Vecinul povestește că a găsit carnea din vacă agățată în casă, unsă cu sare, întrucât femeia nu are frigider. Acesta a chemat imediat poliția.

Atenție, aceste imagini vă pot afecta emoțional!

Vaci lăsate să moară de foame. Încă un caz de maltratare a animalelor

Încă un caz de maltratare a animalelor. O femeie din s. Botnărești, Anenii Noi deține 11 bovine, însă nu are cu ce le hrăni. Animalele mor din cauza foamei. Înainte de Paște, au decedat două vaci pe câmp și au început să putrezească. Mirosul urât a determinat vecinii (care se luptă cu această problemă de aproape 10 ani) să alerteze autoritățile. Ce zice primăria și ANSA, citește aici: https://www.moldova.org/vaci-lasate-sa-moara-de-foame-inca-un-caz-de-maltratare-a-animalelor/

Geplaatst door Moldova.org op Donderdag 23 april 2020

Înregistrarea video cu vacile decedate a ajuns și la ANSA Chișinău. În zilele următoare, specialiștii ANSA de la Anenii Noi au venit și împreună cu primarul localității, Victor Gori, au îngropa una dintre vaci.

Ion Zamcov își manifestă îngrijorarea: dacă nu o să ia nimeni măsuri, vacile o să continue să moară. „Eu voi fi nevoit să mă lămuresc o dată și pentru totdeauna, pentru că este insuportabil acolo”, menționează bărbatul care spune că de aproape 10 ani luptă cu această problemă.

„Și de câte ori o întreb: ce îți trebuie atâtea vaci, ea răspunde: eu nu-s dată pe pământ ca să umblu cum umblați voi, eu sunt dată ca să cresc animale”, povestește bărbatul, fiind depășit de situație. El își amintește că anul trecut în luna mai, de ziua de naștere a fiului lui, mirosul de animal mort ajungea până în casă. „Mă culc și mă trezesc cu mirosul acesta”. El povestește că aproximativ cu doi ani în urmă au murit trei cai în curtea bătrânei. 

Mai mult, vecinii spun că iarna vacile trăiesc afară, în frig. Așa s-a întâmplat în iarna 2018-2019. Ei au văzut cum vacile au mâncat toată iarna zăpadă, întrucât nu aveau ce mânca. 

De fiecare dată când a depistat un animal decedat, Ion Zamcov a apelat la autorități. Primarul satului, Victor Gori, a declarat că „este în competența ANSA să hotărască problema dată”.

„ANSA trebuie să interzică. Toate materialele date trebuie colectate și transmise instanței de judecată. Instanța de judecată trebuie să se expună și să-i interzică creșterea animalelor”.

Primarul spune că femeia își cumpără animale din produsele pe care le vinde la Chișinău. Ea circulă la Chișinău și duce produse: lactate, poate și carne, dacă taie vacile. E strașnic. ANSA trebuie să-i interzică chestia asta”.

Vitalie Carauș, șeful Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSA a confirmat decesul și înhumarea animalelor decedate. Specialiștii au amendat proprietara animalelor și i-au emis o prescripție prin care i se interzice să crească animale în condițiile pe care le are ea acum. În prescripție s-a scris și despre îmbunătățirea condițiilor de întreținere a animalelor.

Vitalie Carauș spune că instituția are atribuția de a sancționa și nu de a sechestra animalele. De aceea, specialistul recomandă „aprobarea unui regulament de întreținere a animalelor în localitate. Să nu admită ca un proprietar, neavând condiții adecvate, să întrețină animale. Să limiteze numărul de animale care pot fi întreținute. Animalul să aibă hrană, acces la toate facilitățile”.

„Condițiile sunt mizerabile, inclusiv locuința femeii și tot anturajul. Trebuie să fie format un grup de specialiști de la nivel teritorial sau raional care să controleze asta”, a declarat medicul veterinar Vitalie Carauș. Acesta a menționat că este al treilea an când ANSA o vizitează pe bătrână și o sancționează. Femeia a plătit toate amenzile, a declarat specialistul.

Petru Bobrov, șeful Secţiei Sănătate Animală în cadrul ANSA Anenii Noi, după ce a prelevat probe de la una dintre vacile decedate, a declarat oficial că vacile au murit de la foame. „Ea are 2-3 brațe de ciocleje, ia un mănunchi, le taie cu bărdița și le dă de dimineață până amiază.” Petru Bobrov spune că o bovină trebuie să mănânce pe zi 50 de kg de hrană.

ANSA a sancționat-o cu 300 de lei și au ajuns la o înțelegere cu specialiști. „Minimum, mă rog, că nu i-am mai pus mii și mii de lei. Ea încălcă legea, noi nu putem să nu o amendăm. Macăr cât de cât să simtă că este o răspundere oarecare, că nu e din capul ei, să facă ce vrea. Acum ea trebuie să dea bovinele la carne și să rămână cu două vaci ca să se poată întreține”, a declarat Bobrov.

Legi diferite, amenzi diferite

Codul Contravențional al Republicii Moldova, prin articolul 157 Cruzimea față de animale, prevede câteva pedepse:

  1. Încălcarea cerinţelor privind întreținerea animalelor, fapt ce poate periclita viaţa ori sănătatea acestora, se sancţionează cu amendă între 2400-3000 lei;
  2. Aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferinţă animalelor se sancţionează cu amendă  între 600-1200 lei;
  3. Acţiunile specificate mai sus care au avut drept urmare mutilarea sau moartea animalului se sancţionează cu amendă între 3000-3600 lei.

În vara anului 2018, Guvernul a aprobat completarea Codului Penal astfel încât:

  • tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor se va pedepsi cu amendă de la 25 000 până la 37 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore sau cu închisoare de până la un an;
  • pedeapsa se va mări dacă fapta va fi săvârșită în mod public sau în prezența minorilor; de o persoană responsabilă de îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, cu dresajul sau cu tratarea medicală; prin metode sadice și va fi  între 37 500 și 67 500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de la unul la trei ani.

Cu toate acestea, Karl Luganov, specialist în protecția animalelor, spune că odată ce Codul Penal a fost completat, articolul menționat mai sus din codul Contravențional nu a fost eliminat, iar organele de drept continuă să pună amenzi mici, conform articolului din Codului Contravențional al RM.

„Dacă vom lăsa ca amenzile să fie mici și să poată fi plătite de oameni, atunci noi nu o să-i putem opri”, explică Karl Luganov. 

El mai spune că în RM nu există o lege cuprinzătoare care să rezolve problema cruzimii față de animale. În acest sens, Karl Luganov a lucrat cu deputații Dan Perciun și Radu Marian la un astfel de proiect de lege prin care solicită modificarea unor acte legislative. Proiectul de lege este în faza de examinare.

În ultimii ani, în spațiul public au ajuns mai multe imagini video cu animale maltratate. De exemplu, în 2017 un cal a murit în chinuri după ce stăpânul lui l-a bătut cu cruzime. Apoi, în 2018, un tânăr din Bălți a jupuit un câine. În anul următor, preotul Ghenadie Valuța a târât, legat de lanț, un câine în spatele mașinii.

În 2017, 61 de persoane au fost trase la răspundere pentru cruzimea față de animale. Totuși, organizațiile pentru protecția animalelor vorbesc despre aproximativ 500-600 cazuri pe an.

Foto principală SIMBOL. Autor: Smacovei

Citește mai departe

Cultură

Fotografiile care au oprit exploatarea copiilor prin muncă în America

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Sub pretextul că este un simplu vânzător de Biblii, fotograful documentar Lewis Hine a intrat în mine de cărbune, fabrici de textile sau industriale. Planul lui, însă, era de a face fotografii cu acei copii copii care lucrau acolo, pentru a arăta lumii întregi ce se întâmplă și în ce condiții lucrează aceștia.

Asta se întâmpla la începutul anilor 1900, în Statele Unite ale Americii. Fotograful a surprins băieței care coborau în mine periculoase, copii de 7 ani desculț care vindeau ziare pe străzi și alții de doar patru ani trudind pe câmpurile de tutun.  Deși, în SUA deja funcționau sindicatele pentru a proteja muncitorii și Ziua Muncii era deja o zi națională de sărbătoare, angajarea copiilor la muncă încă mai era o practică  larg răspândită și acceptată. Biroul de Statistică a Muncii estimează că, la sfârșitul secolului, cel puțin 18 la sută dintre copiii între 10 și 15 ani erau angajați. Fotografiile realizate de Hine a schimbat percepția societății asupra exploatării copiilor și a motivat promulgarea legii care interzicea acest lucru.

PE LUNG

Astăzi, Biblioteca Congresului SUA dispune de o colecție de peste 5000 de fotografii ale lui Hine, inclusiv miile pe care le-a realizat pentru Comitetul Național pentru Munca Copilului, cunoscut sub numele de NCLC.

„Lewis Hine s-a asigurat ca milioanele de copii de astăzi nu lucrează”, a declarat Jeffrey Newman, fost președinte al comitetului din New York.

Enlarge

1-3
O tânără filatoare la fabrica de bumbac din Carolina de Nord. Fotografie realizată de Lewis Hine, fotograful documentar care a provocat prin lucrările sale promulgarea legii care interzice exploatarea copiilor prin muncă.

Enlarge

2-2
Maud Daly, 5 ani, și Grade Daly, 3 ani, fotografiate de Hine în 1911. Fiecare fată aduna o oală cu creveți pe zi pentru o companie de stridii din Mississippi. „Cel mai tânăr copil a spus că este cel mai rapid muncitor”, a notat Hine.

Scopul lui Hine nu a fost să arate publicului că acei copii erau folosiți pentru câștig financiar – acesta era deja un fapt binecunoscut. La acea vreme, mulți credeau că practica avea beneficii substanțiale – copii ar putea învăța valoarea muncii grele; întreprinderile și-ar putea crește productivitatea și scădea plata pe oră; părinții ar putea conta pe copiii lor pentru a sprijini familia, ceea ce înseamnă că adulții ar putea lucra mai puțin sau deloc.

Enlarge

3-2
„Băieții spărgători” de la o mină de cărbune din Pennsylvania, fotografiată de Hine în 1911

Practica angajării minorilor era atât de comună, încât o mamă, în 1907, declara pentru presă că: „M-am săturat să văd atâția copii mari (de zece ani) jucându-se pe străzi”. Astfel, fotografiile lui Hine au arătat costul acestei practici: condiții de muncă nesigure, mașini periculoase și proprietari de afaceri care au refuzat să-și educe copiii sau să-și limiteze programul de lucru.

Enlarge

foto-4
Hine a făcut această fotografie cu Harold Walker, un culegător de bumbac de 5 ani din Oklahoma, în 1916.

Deși au existat investigații care au încercat să expună aceste circumstanțe în trecut, companiile au respins pur și simplu aceste acuzații, numindu-le „fake news”. „Când Hine a completat investigațiile cu imagini, a creat un set de dovezi care nu mai puteau fi negate.

Enlarge

foto-5
Hine s-a străduit să arate cât de nesigure erau condițiile de muncă pentru copii. La o fabrică de textile din Georgia, în 1909, el a găsit băieți atât de mici încât trebuiau să urce pe utilaje pentru a repara firele rupte.

Munca lui Hine a atras atenția Comitetul Național pentru Munca Copilului (NCLC), care a fost fondată în 1904, cu misiunea de a pune capăt exploatării copiilor. Astăzi, utilizarea fotografiei ca instrument de expunere a infracțiunilor nu mai este revoluționară. Dar pe vremea lui Hine, când ziarele abia începeau să încorporeze fotografii în produsul lor zilnic, metoda era aproape necunoscută.

Enlarge

6
Hine a fotografiat zeci de băieți-gazetari pe străzile orașului Washigton. În fotografia de mai sus, este Earl Holt, 6 ani, din Washingtonul de Sud

NCLC a publicat fotografiile lui Hine în materialele sale de publicitate, încercând să influențeze parlamentarii și alți jucători cu influență pentru a înceta această nedreptate. Expoziții, ziare și mass-media progresiste au preluat subiectul și s-au asigurat că este discutat și văzut de întreaga țară. Dar la începutul anilor 1900 nu exista niciun subiect viral. Răspândirea fotografiilor lui Hine și reforma pe care au inspirat-o au fost extrem de lente.

Enlarge

7
Hine i-a întâlnit pe acești tineri lucrători într-o fabrică de sticlă în Alexandria. Hine rareori fotografia copii de origine afro-americană, cărora de obicei nu lise permitea să lucreaze alături de copiii „albi”, pe care el îi fotografia.

Legea privind standardele de muncă echitabile, legea federală care ar interzice angajarea minorilor a fost adoptată abia în 1938. Hine a murit doi ani mai târziu – cu mult înainte ca activitatea sa să fie recunoscută pentru impactul pe care l-a avut.

Enlarge

8
Frank, 14 ani, lucra într-o mină de cărbune, în Virgina de Vest. Picioarele i-au fost tăiate de o mașină cu motor din mină. Fotografia a fost făcută în 1910.

Acum, fotografiile lui Hine sunt expuse în muzee și vândute la licitații cu o valoare mai mare de 5.000 USD pe bucată și sunt apreciate ca influență majoră pentru noile generații de fotografi documentari.

Citește mai departe

Social

O fată de 13 ani s-a înecat în râul Prut. Corpul neînsuflețit a fost recuperat de salvatori

Publicat

pe

De către

PE SCURT

O minoră de 13 ani s-a înecat în râul Prut în apropierea orașului Leova. Tragedia s-a produs pe 31 iulie.

După apelul la Serviciul 112, la faţa locului s-au deplasat salvatorii din cadrul IGSU care au efectuat lucrări de căutare pe apă și subacvatice pe parcursul zilelor de miercuri și joi. În dimineața zilei de 2 august salvatorii au recuperat corpul minorei în vârstă de 13 ani.

PE LUNG

În urma lucrărilor de căutare pe apă şi subacvatice, corpul neînsuflețit al copilului a fost depistat la o distanță de 2 km de la locul presupus de înec, dar şi recuperat la suprafaţa.

Toate circumstanţele cazului urmează să fie stabilite inclusiv după efectuarea expertizei medico-legale. De la începutul anului 2019 în bazinele acvatice din ţară şi-au pierdut viaţa 8 copii.

IGSU atenţionează maturii, care au în grijă minori, să-i supravegheze strict şi să nu le permită scăldatul de unii singuri. Mai mult, nu se permite înotul în locuri neautorizate şi neamenajate cu staţii de salvare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie6 ore în urmă

Cât costă să treci la transport ecologic

Pandemia de coronavirus – când o bună parte a angajaților lucrează la distanță – pare o perioadă prielnică pentru a...

Social12 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 332 cazuri noi de infectare. Bilanțul total trece de 20 000 de cazuri

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EcologieO zi în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

SocialO zi în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031