Caz neobișnuit: o tânără, salvată de medicii de la Spitalul Republican, după ce i-a căzut pielea pe 40% din corp

O pacientă în vârstă de 26 ani a fost spitalizată la Spitalul Republican„ Timofei Moșneaga” într-o stare extrem de gravă, cu un diagnostic absolut neclar, cu o dermatită necrobuloasă -cădea pielea de pe 40% corp.

Au fost organizate multiple consilii, cu prezența dermatologilor, infecționiștilor, chirurgilor, ginecologilor, hematologilor. Ca urmare, medicii SCR au presupus mai multe boli, care nu au fost confirmate de către specialiști din alte instituții.

În urma investigațiilor s-a determinat gradul de mortalitate a pacientei de 95-97%.

Cazul este unicat prin faptul, că fără stabilirea diagnosticului concret, grație terapiei intensive cu utilizarea metodelor contemporane de detoxificare și metodei de terapie extracorporeală, s-a reușit ca pacienta să fie readusă la o stare bună de sănătate, pentru a putea continua tactica chirurgiei plastice pentru refacerea pielii pierdute.

Gheorghe Trînca, șef interimar Secția terapie intensivă chirurgia septică, a menționat: „Fiecare pacient e important pentru noi și de fiecare dată încercăm să îi susținem pe pacienți, pentru a-i ajuta să treacă peste situațiile dificile. Deși este un caz neobișnuit, noi am reușit să aducem pacienta la o stare satisfăcătoare de sănătate. Pacienta a fost monitorizată de către noi 18 zile, iar acum urmează un transfer în altă instituție unde va beneficia de un transplant de piele”.

Alexandru Botezatu, șef Departament terapie intensivă: „Pacienta este o femeie social vulnerabilă, cu doi copii, care necesita un tratment complex de urgență pe care nu și-l putea permite. Pentru SCR nu a fost un impediment această situație a femeii, iar medicii, imediat ce a fost internată, s-au implicat la cel mai înalt nivel și cu toții au dat dovadă de profesionalism”.

Pacienta a fost transferată în centrul specializat de chirurgie plastică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.