Caz confirmat de infecție cu West Nile în R.Moldova: Bărbatul de 70 ani a fost înțepat de o insectă

PE SCURT

Un caz de boală provocat de virusul West Nile a fost confirmat, prin metode de laborator, în Republica Moldova. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că este vorba despre un bărbat de 70 ani, din Cahul. El s-a îmbolnăvit pe 24 august, prezentând oboseală, mialgie și febră 39 — 40 C.

Bărbatul a fost internat în IMSP SR Cahul, iar ulterior a fost transferat la Institutul de urgență din Chișinău.

PE LUNG

S-a constatat că bolnavul a fost înțepat la domiciliu de o insectă necunoscută. Totodată, pe 18 august a fost în vizită la Galați, România, unde au fost înregistrate cazuri de boală.

ANSP precizează că infecția cu virusul West Nile (VWN) este o boală cu caracter zoonotic, care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate. Transmiterea VWN la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om.

Manifestările clinice ale infecției cu VWN sunt diverse: de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.

Tratament specific împotriva infecției cu virusul West Nile nu există, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Pe parcursul anului 2019, cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost raportate de 8 țări din Uniunea Europeană: Grecia (126), România (19), Cipru (11), Ungaria (7), Italia (3), Bulgaria (2), Austria (1) și Franța (1). Serbia (7) și Turcia (7) au înregistrat 14 cazuri în sezonul 2019. 17 decese provocate de infecția cu virusul West Nile au fost raportate de Grecia (13), România (2), Cipru (1) și Serbia (1).

În perioada 03 iunie-28 august, în Romania, au fost înregistrate 19 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care două decese.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.