Câți studenți au fost înmatriculați la universitățile din Republica Moldova

În acest an la ciclul I, licență, în total au fost înmatriculați 12 242 de studenți, iar la ciclul II, master – 4 909 studenți. Datele au fost prezentate la o ședință cu rectorii universităților, la care a participat ministra Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc.

Astfel, potrivit rezultatelor admiterii la studiile superioare, la ciclul I, licență – la locurile cu finanțare bugetară au fost înmatriculați 4 509 de studenți (92% din plan), vacante rămânând 397 locuri bugetare (în comparaţie cu 700 locuri în sesiunea 2017). La locurile cu taxă au fost înmatriculați 7 733 de studenți (cca 57% din planurile instituțiilor).

În același timp, la ciclul II, master – la locurile cu finanțare bugetară au fost înmatriculați 2 871 de masteranzi (99% din plan), vacante rămânând doar 5 locuri bugetare (80% în sesiunea 2017), la locurile cu taxă au fost înmatriculați 2 038 de masteranzi (cca 46% din planurile instituțiilor).

Totodată, la cota-parte pentru absolvenții raioanelor de est au fost înmatriculate 159 de persoane, ceea ce constituie 58% din locurile planificate de Guvern, iar la cota de 15% au fost înmatriculate 312 de persoane, ceea ce reprezintă 43% din locurile bugetare oferite categoriilor social vulnerabile.

În sesiunea de admitere 2018 înmatricularea la ciclul I – studii superioare de Licență s-a organizat la 169 de specialități, oferta fiind de 4906 locuri bugetare, iar la Master – 2876 de locuri finanțate din bugetul de stat, în 17 instituții de învățământ de stat și 9 instituții private.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că la solicitarea USM şi UTM la domeniul TIC au fost transferate locuri bugetare de alte specialităţi. Astfel, în acest an au fost înmatriculate la domeniul TIC peste 580 persoane cu finanţare bugetară (în plan erau doar 450 de locuri bugetare).

MECC constată că în sesiunea de admitere din acest an cele mai solicitate specialități au rămas a fi următoarele: Drept – 18 cereri/ 1 loc; Finanțe – 15 cereri/ 1 loc; Contabilitate – 12 cereri/ 1 loc; Tehnologii informaționale şi comunicaționale – 6 cereri/ 1 loc; Arhitectură – 4 cereri/1 loc; Tehnologia și managementul alimentației publice – 3 cereri/1 loc, etc.

„Vă felicit cu ocazia începutului noului an academic și vă doresc să aveți parte de performanțe și realizări frumoase. Dar să știți că mai este mult de muncit la capitolul management instituțional și gestionarea corectă a resurselor financiare, iar condițiile precare din unele cămine studențești confirmă acest lucru. Vă rog să vă sesizați și să întreprindeți toate măsurile necesare pentru redresarea situației”, a declarat ministra Monica Babuc.

Declarația ministeri a fost făcută după ce a efectuat vizite inopinate la mai multe cămine studențești, pentru a se documenta în privința condițiilor de trai.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.