„Cât valorează șansa de a trăi?”. Un tânăr bolnav de amiotrofie cere ajutor

Alexandru Ceban are 19 ani și suferă mult. El nu poate face nimic din ce fac tinerii de vârsta sa, din cauza problemelor grave de sănătate. Într-o scrisoare publică, Alexandru și-a făcut cunoscută povestea. „La vârsta de 10 luni, ca și toți copiii, am început să mă ridic și să fac primii pași. La vârsta de un an am început să merg singur. La un an și o lună mi s-a pus vaccina rujeolă-parotitis-rubeolă. Pe parcursul săptămânii mama a observat că am început să obosesc mai repede și să merg mai puțin. Mama s-a adresat la medici, fiind diagnosticat cu encefalopatie post- vaccinală și mi s-a prescris un curs de tratament”, scrie băiatul.

„Apoi au urmat cursuri lungi de tratament la Chișinău. De asemenea, am început să urmez un curs de reabilitare la Centrul de Reabilitare din Odesa. Până la vârsta de 2,5 ani am început să mă ridic din nou și cu sprijin, să merg. Dar când aveam trei ani am suferit un accident rutier. Piciorul meu a fost fracturat. Când aveam 7 ani, mama a găsit un alt medic la Chișinău, care nu a fost de acord cu diagnoza mea anterioră. El a propus să facem o analiză genetică la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Sănătate Reproductivă, Genetică Medicală şi Planificare Familială. Conform rezultatelor analizei genetice, diagnoza a fost modificată în amiotrofie musculară spinală, tip II, formă intermediară. După aceasta au urmat cursuri îndelungate de reabilitare, dar forma complicată de gripă a distrus toate rezultatele obținute”, povestește Alexandru.

În 2007, acesta a mers la școală, dar din cauza problemelor de sănătate i-a fost greu să stea în bancă. Din clasa a doua a fost nevoit să treacă la sistemul de studii la domiciliu, dar asta nu l-a împiedicat să studieze la fel cum o fac semenii săi și să fie un elev excelent. „În anul 2009 s-au început primele mele probleme cu coloana vertebrală. La început mi s-a încovoiat spatele. Mama s-a adresat medicilor ortopedici și am fost sfătuit să port un corset. Sunt nevoit să port corsete pentru suportul și corectarea coloanei vertebrale, care se fac în Ukraina, desfășurând paralel și cursuri de reabilitare. Astăzi, sunt în clasa a 12-a, în ciuda faptului că este foarte greu pentru mine să stau drept,
eu studiez și voi susține examenele în condiții generale, pentru că într-adevăr vreau să merg la universitate și să continui să mă dezvolt. Centrul de Patologie Spinală și Neurochirurgie (CSPIN) al Dr. Baklanov este singura mea
șansă la o viață normală, în care am un viitor. Eu sper că Dr. Baklanov nu va renunța la mine”, scrie adolescentul.

Acum, visul său este de a face o intervenție chirurgicală care să-i îndrepte coloana vertebrală. „Din păcate, în ciuda faptului că, atât mama, cât și sora lucrează, nu ne putem permite costul implantului special și intervenția chirurgicală, precum și tratamentul necesar. Vă implor să mă ajutați să achit operația, care îmi va dărui șansa la o viață mai bună. Vreau să trăiesc!”, spune Alexandru.

Persoanele fizice pot face o donație la oricare dintre filiale BC ”MOLDINCONBANK” SA
Rechizitele bancare ale mamei – Ceban Alla

IBAN: MD79ML0000002259A0437921
BC: MOLDINCONBANK SA
BANK’s CODE: MOLDMD2X304
numărul cardului 4028 1100 2292 0646
paypal: [email protected]
Penru informații suplimentare puteți apela: +373 684 41 239 (мmama Alla), +373 699 87 560 (sora Olga)

Sursa: totul.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.