Cât sport se face în Moldova

Începând cu luna martie, sălile de sport din capitală încep să fie tot mai solicitate – se încălzește afară, dăm jos hainele groase – ne dorim să fim în formă. În schimb, vara, atunci când majoritatea sunt prin concedii și la picnicuri – „fluieră vântul” prin sălile de forță. De aceea, cei de la Magenta Consulting au decis să întrebe pe moldoveni cât de bine se împacă cu sportul.

„Am aflat că, 6 din 10 moldoveni nu practică niciun fel de activitate sportivă, iar dintre acei care o fac – majoritatea se gândesc în primul rând la sănătatea și starea lor de bine”, susțin autorii acestor observații.

Însă, rezultatele arată că moldovenii fac mai mult sport acum, comparativ cu anul 2015, atunci când rata persoanelor care nu practicau activități sportive era de 85%.

La întrebarea „Ce fel de sport practicați?”, 41% dintre respondenți au menționat gimnastica. Al doilea cel mai practicat sport este alergatul (menționat de către 18%), plimbările și fotbalul. Femeile obișnuiesc să facă gimnastică și plimbări într-o proporție mai mare decât bărbații. Alergatul și fotbalul sunt practicate într-o proporție mai mare de bărbați. Nicio femeie nu a afirmat că joacă fotbal.

Se pare că persoanele mai mature au înțeles că gimnastica de dimineață sau plimbările regulate sunt obiceiuri sănătoase – 67% dintre respondenții care o fac au vârsta de 50+. În același timp, tineretul practică fotbalul și joggingul. Plimbările sunt preferate într-o măsură mai mare de către persoanele din mediul urban. O parte dintre respondenți au menționat că fac și alte tipuri de sport, cum ar fi voleiul, ciclismul, sala de sport sau înotul.

În medie, un moldovean plătește 485 de lei pe lună pentru un abonament la o sală de sport. Bărbații scot din buzunar o sumă ușor mai mare (în medie, 506 lei lunar) decât femeile.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.