Cât de bine sunt asigurate serviciile medicale pentru persoanele în vârstă?

Un studiu efectuat de Organizația HelpAge International Moldova în 2015, relevă că 28,6% dintre persoanele vârstnice au fost victime ale abuzului sau violenței. Totodată, aproape jumătate (48,4%) dintre cei chestionați au raportat că nu au beneficiat de medicamente compensate, iar 4% nici nu știau că pot obține medicamente gratuite din farmacii. Totodată, 1 din 10 vârstnici nu-și pot procura medicamentele de care au nevoie din cauza că acestea sunt prea scumpe. 

Indicele Global AgeWatch (2016) indică faptul că Moldova ocupă locul 90 din 96 de țări, conform asigurării accesului la serviciile din domeniul sănătății.

Vârstnicii suferă de boli cronice mai des și consumă mai multe medicamente. Conform datelor Biroului Național de Statistică din anul 2016, aproape fiecare persoană (92,4%) cu vârsta mai mare de 75 de ani suferă de boli cronice și 75,7% dintre acestea consumă medicamente. În grupa de vârstă de la 65 până la 74 de ani, 88,9% suferă de boli cronice, iar 70,1% dintre persoane au utilizat medicamente. 

Persoanele în etate au o rată de încadrare în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală înaltă – 99,5%. Totuși, acestea rămân a fi un grup defavorizat, cărora li se încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, iar printre principalele bariere sunt menționate cheltuielile pentru medicamente, calitatea serviciilor și atitudinea personalului. 

Deși persoanele în etate sunt printre beneficiarii cei mai frecvenți ai serviciilor acoperite de polița de asigurare, totuși ei apreciază la nivel inferior calitatea acestor servicii și în continuare menționează că nu le ajunge bani pentru medicamente și operații. 

Promovarea îmbătrânirii active este o prioritate a Guvernului, iar aceasta înseamnă crearea unui mediu favorabil, a unei vieți sănătoase, independente și în siguranță, crearea condițiilor pentru participarea socială și în câmpul muncii. 

Astfel, Platforma pentru Îmbătrânire Activă vine cu următoarele propuneri: 

•integrarea serviciilor geriatrice în toate cele șase tipuri de asistență medicală; 

•examinarea posibilității privind includerea în Programul unic a serviciilor de asistență stomatologică; 

•oferirea de către Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală a unei protecții financiare mai mari beneficiarilor pentru reducerea plăților de buzunar pentru cheltuieli de sănătate; 

•acoperirea mai bună, cu medicamente compensate, a bolilor frecvente ale vârstnicilor, printre care și cele osteo-articulare și ale sistemului digestiv.

Activitatea de astăzi face parte din Campania ”Vârsta cere acțiuni” de Ziua Mondială a Sănătății. Scopul Capmaniei este sensibilizarea factorilor de decizie de diferite nivele și a publicului larg cu privire la modul în care sunt integrate necesitățile persoanelor în vârstă in programul UNIC de asistență medicală obligatorie și prezentarea recomandărilor pentru integrarea necesităților persoanelor în etate în Lista medicamentelor compensate. 

Tatiana Sorocan, Directorul organizației HelpAge International:

”Pentru a păstra o sănătate bună la o vârstă înaintată, este necesar ca, de-a lungul vieții, fiecare persoană să depună eforturi prin promovarea sănătății și prevenirea maladiilor axate pe menținerea independenței, prevenirea dizabilității și tratament. Fiecare persoană este responsabilă să ducă un mod de viață sănătos. În același timp guvernul este responsabil să asigure un mediu favorabil promovării sănătății și bunăstării, inclusiv la o vârstă înaintată. Este necesar de a asigura persoanelor în etate acces echitabil la îngrijire curativă şi reabilitare, tratament, inclusiv prin medicamente compensate”.

Dina Ciubotaru, Coordonator de proiect, organizația HelpAge International Moldova, secretarul Platformei pentru Îmbătrânire Activă:  

”În cadrul mesei rotunde care a avut loc astăzi, au fost analizate din perspectiva cost-eficiență prevederile Programului Unic de asistență medicală, pentru a identifica surse financiare pentru introducerea a noi servicii în listă. Printre problemele identificate în cadrul discuțiilor se numără: dezvoltarea serviciilor socio-medicale comunitare (la domiciliu), necesitatea dezvoltării unui program național de profilaxie a bolilor netransmisibile, începând cu vârsta de 40 de ani, un program separat pentru servicii comunitare”. 

Luminița Avornic, Consultant principal, Direcția politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente, comunitare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:

Protezarea dentară este un serviciu foarte costisitor, dar sursele în cadrul programului sunt de la noi, de la toți. Este un program foarte costisitor. Avem o categorie de persoane, cei care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl care beneficiază de servicii de protezare. Toate propunerile urmează să fie remise MSMPS și un grup de lucru se va expune. Includerea serviciilor în Programul Unic depinde de fondurile alocate. Când există o argumentare economică, este descris impactul, este posibil de discutat și de inclus anumite servicii.”

Iurie Osoianu, Vicedirector general, Compania Națională de Asigurări în Medicină: 

”Pentru introducerea în Programul unic a serviciilor de asistență stomatologică, este necesar un program special adoptat de Guvern cu finanțări suplimentare, întrucât este vorba aici de cheltuieli considerabile. A fost o discuție amplă pe subiectele propuse. Am simțit legătura între organizațiile non-guvernamentale și structurile statului Recomandările vor fi luate în considerație de către CNAM.”

Pentru mai multe informații: 

Date de contact: 

0(22) 225098, 069881457, email: [email protected] Nelea Gâștemulte, Coordonator Comunicare 

0(22) 225098, 068614910, email: [email protected], Dina Ciubotaru, Coordonator de Program, HelpAge International. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.