Cine face film în Moldova

PE SCURT

La 20 ianuarie, în cadrul „Galei Cineaștilor 2020”, au fost premiate cele mai bune filme, dar și cei mai buni actori din Republica Moldova.

Aceasta este prima ediție a unui astfel de eveniment organizat în țara noastră, unde sunt remarcați specialiștii din cinematografie.

PE LUNG

Cel mai bun film de animație – Vlad Bolgarin „OF”

Vlad Bolgarin este regizor, producător, scenarist și editor de imagine din Chișinău. El s-a născut în 1993, într-o familie de muzicieni. Absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cu o diplomă de licență în regie-montaj (2016) și are un master în regia animației (2018).

Cel mai bun film de scurt metraj – Valeriu Andriuță „Salix Caprea”

Valeriu Andriuță este un actor, regizor, scenarist de film, născut în 1967. Și-a făcut studiile de actorie la Shota Rustaveli Theatre and Film University Tbilisi, Georgia, și regia de teatru la Academia de Teatru și Film din București, România. În 2002, joacă în lungmetrajul de debut al lui Mungiu, Occident, prezentat în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes. În 2012, Andriuță joacă rolul Preotului din După Dealuri regizat de Cristian Mungiu, film proiectat în secțiunea oficială a Festivalului de Film de la Cannes. În 2016, Valeriu Andriuță are o apariție efervescentă în rolul Suspectul Nr.4, în filmul Bacalaureat, cu care Cristian Mungiu obține premiul pentru regie, în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Revine la Cannes cu A Gentle Creature în 2017 cu filmul lui Sergei Loznitsa. În 2018 joacă în rolul principal în drama romantică a lui Florin Serban, Dradoste 1. Caine, film distins cu premiile Cineuropa Award si CICAE Award la Sarajevo Film Festival. În 2017, își face debutul în regia de film cu scurtmetrajul, Chers Amis.

https://www.youtube.com/watch?v=myBJ6MirU4c

Cel mai bun film documentar – „Siberia din oase”

Cel mai bun rol feminin – Olga Anghelici „Practica”

Olga Anghelici este o actriță de la Teatrul „Satiricus” din Chișinău. Olga este cunoscută pentru rolurile jucate în Innocent Murder (2015), Femeia cu cravată neagră (2016) și Daydream (2019).

Cel mai bun rol masculin – Valeriu Andreuță „Ultima zi din mai”

Cea mai bună scenografie – Maria Crețu „Siberia din oase”

Maria Crețu este o scenografă din Moldova. Ea a lucrat la scenografia filmului dedicat celor care au fost deportați în Siberia, în perioada anilor 1941-1949. Filmul e construit din confesiunile a patru protagoniști. Fiecare episod are o istorie separată. Iar în ansamblu, ele punctează ororile și dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă.

Cele mai bune costume – Ivan Pătrămăn „Împăcăciune”

Cea mai bună coloană sonoră/muzică originală – Elias tadeus „Aripi” 

Cel mai bun montaj – Letiția Ștefănescu „Eu Geniu Cioclea”

Letiția Ștefănescu, născută în 1986, este absolventă a Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova (2005) și a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică – Multimedia (2011). Ea a fost selectată la Berlinale Talent Campus (2010). Letiția face parte din echipa de organizare a TIFF (2011-2016) și este liberă profesionistă.

Cea mai bună imagine – Roman Canțer „Salix Caprea”

https://www.youtube.com/watch?v=myBJ6MirU4c

Cel mai bun scenariu – Dragoș Turea „Grădina Sovietică”

Dragoș Turea s-a născut în 1980, în Chișinău. Și-a făcut studiile la Facultatea de Comunicare Audiovizuală a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, România. În 2006 obține licența în Arta Cinematografică, Regie Film și TV la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Moldova. Dragoș Turea își începe cariera de regizor și producător de televiziune, fiind realizatorul mai multor emisiuni de divertisment locale. În 2007 lansează documentarul de scurtmetraj Vasile Mămăligă, film premiat de Uniunea Cineaștilor din Moldova. În 2009 Dragoș Turea devine fondatorul studio-ului „Parmis Film Studio” și începe producția următorului său proiect de autor, documentarul de lungmetraj Grădina Sovietică, la care lucrează timp de zece ani.

Cel mai bun regizor – Eugeniu Popovici „Goodbye Olegovici”

Eugeniu Popovici, născut în 1989, a făcut Facultatea de jurnalism și științe ale Comunicării la USM. Din 2010 a lucrat la TV. A realizat mai multe emisiuni TV, însă, în 2017 a decis să mai facă și altceva. A început să filmeze documentare la Telefilm Chișinău. În colecția sa are mai multe documentare apreciate la festivalurile de film din întreaga lume.

Cel mai bun film de lung metraj – „Grădina Sovietică”

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.