Castelul Karoly

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Să călătorim astăzi împreună până în judeţul Satu Mare, unde se înalţă un falnic şi impunător castel, care s-a dorit la început o simplă casă fortificată.

Încă de la început, construcţia castelului a stârnit controverse în rândul nobililor, care erau împotriva ridicării castelului, iar pentru finisarea acestuia a fost nevoie de intervenţia regelui Matei Corvin.

Construcţia castelului a început în anul 1482 de către Karoly Laszlo. Casa fortificată 110 ani mai târziu este întărită şi mărită pentru a ţine piept cotropirilor de origine otomană. S-au construit, astfel, ziduri puternice de jur împrejurul casei pentru a face accesul la interior foarte greu; zidurile erau întrerupte din loc in loc de bastioane. Ca orice castel care se respecta, pe lângă măreţul zid exterior, era săpat un şanţ de mari dimensiuni, şanţ peste care la nevoie se revărsa un pod suspendat.

Fiind construită la început ca o simplă casă, în secolul XVII cetatea stă martor numeroaselor asedii, fiind o fortăreaţă de elită pentru partea de vest a Transilvaniei. În anii 1661-1666 castelul este reconstruit şi creşte în importanţă, din punct de vedere al aportului istoric oferit în timp. Face faţă numeroaselor războaie împotriva habsburgilor, războaie în fruntea cărora stă Rakoczi Francis II.

Anul 1705 reprezintă un moment de cumpăna pentru castel; în urma unui asediu din partea austriecilor, acesta este distrus într-o proporţie destul de mare dar în acelaşi an este renovat.

Secolul XVIII reprezintă pentru castel secolul transformării dintr-o cetate militară într-un edificiu în stil baroc în formă patrulateră. În anul 1794 când refacerea este terminată castelul număra la parter 20 de camere şi 21 la etaj, o capelă în apropiere, parcul plin de plante rare şi un manej pentru cai.

În anul 1834 castelul se dărâmă în uram unui cutremur şi este renovat între anii 1894-1896.

Astăzi, aici se află muzeul istoric şi muzeul de ştiinţe ale naturii, precum şi o biblioteca de mare însemnătate, biblioteca ce adăposteşte peste 80.000 de volume.

S-a păstrat şi grădina care măsoară 12 hectare, adăposteşte 208 specii şi subspecii de plante arborescente, şi este declarată parc dendrologic, ce reprezintă un monument al naturii ocrotit.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.