De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Satul Gordineşti din raionul Edineţ este aparent un sat care nu atrage atenţia asupra sa cu nimic. Însă venind pe aceste meleaguri descoperim, încă o dată în plus, că nu cunoaştem nimic despre ceea ce ne înconjoară, despre pământul Moldovei.
Gordineşti pe lângă faptul că este că este un sat plin de tradiţii păstrate cu sfinţenie de localnici mai este şi o ţinut plin de legende, peisaje şi monumente excepţionale.
Lăsând în spate satul căutăm cu paşii curgerea pe unde lină, pe unde mai zbuciumată a râului Racovăţ. Acest „Meşter Faur” sapă de milenii în stâncile Moldovei şi creează neobosit peisaje pitoreşti.
Defileul râului Racovăţ este un adevărat canion în miniatură cu adâncituri şi urcuşuri senzaţionale, şi mai ales cu terase înalte, de pe care se deschid privelişti impresionante.
Pe una din culmile acestui defileu se ridica pe timpuri un adevărat castel din care, însă, n-a mai rămas nimic în zilele noaste. Ruinele castelului distrus sunt atât de neînsemnate încât de multe ori chiar şi localnicii se întreabă dacă a fost vreodată castelul cu adevărat.
Cei mai bătrâni dintre săteni ţin minte cum arăta construcţia impunătoare pe culmile de deasupra râului. În timpul ocupaţiei sovietice acest monument istoric a fost distrus fără milă şi şters din istoria şi memoria neamului.
Astăzi pe acest teritoriu este înfiinţată rezervaţia peisagistică „La Castel” pentru a proteja ceea ce a mai rămas cât şi peisajele frumoase, pe care nu le-au putut distruge cotropitorii.
Existenţa castelului este demonstrată şi de legenda cunoscută de fiecare localnic, precum construcţia a fost martora dragostei a doi tineri, care se iubeau în pofida diverselor obstacole pe care le aveau, fugind ambii de toate şi de toţi aici sus la castel.
Cocoţaţi-vă aici sus la castel şi lăsaţi-vă copleşit de frumuseţea locurilor cea a acompaniat cândva dragostea pură a doi tineri.