Capătul lumii este în România (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Pentru romani capătul lumii, mai precis al lumii romane era în Dacia şi anume la cetatea Porolissum, din actuala comună Mirşid, judeţul Sălaj.

Pe linia de nord-vest a Daciei romane, se găseşte una dintre cele mai importante aşezări civile şi militare din această regiune, oraşul roman Porolissum. Înfiinţată încă din timpul domniei împăratului Traian, aşezarea a fost folosită ca punct strategic în apărarea graniţei, nod de legătură a unor drumuri comerciale şi punct de schimb cu triburile de peste frontieră. Fiind situată într-o zonă strategică, în timpul împăratului Septimius Severus primeşte titlul de municipium şi se numeşte “res publica municipii Septimii Porolissensium”. În anul 213, oraşul primeşte vizita împăratului Caracalla, ocazie cu care a fost reparat şi drumul de legătură între Porolissum şi Napoca.

În urma cercetărilor făcute de-a lungul anilor asupra castrului roman de la Porolissum au fost identificate o serie de elemente şi construcţii specifice unui castru roman, cum ar fi: zidurile de fortificaţie, clădirea comandamentului, un spital, ateliere pentru făcut şi reparat arme şi armuri, magazii, rezervor de apă şi numeroase barăci militare.
Porolissum era şi un important centru civil al epocii fiind reprezentat de aşezări civile. Aici au fost descoperite mai multe locuinţe civile, un zid de sprijin, o fântână şi mai multe ateliere de olărit şi ars cărămizi. Aceste ateliere indică o activitate ceramică foarte intensă, iar materialul arheologic de aici, foarte bogat şi interesant, indică puterea economică a centrului de olari de aici.

Accesul turiştilor în fort se face prin Porta Praetoria, reconstruită fidel, dar care nu era poartă principală a castrului, ci una dintre cele secundare. Sunt bine păstrate ruinele celorlalte trei porţi (Principalis Sinistra, Principalis Dextra şi Decumana) şi ale clădirii comandamentului (Principia).

Situl arheologic de la Porolissum este bine îngrijit şi peste tot se pot vedea panouri din fier pe care se explică provenienţa ruinelor şi reconstituirea lor în format 3D.

Simţul, pe care ţi-l transmit aceste ruine vechi de mii de ani, este extraordinar şi numai pentru aceasta merită vizitat, dacă nu luăm în calcul frumuseţea peisajelor în care este situată cetatea.

Capătul lumii…romane vă aşteaptă.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.