Călătoriile peste hotare în timpul unui tratament medical. Cum trecem frontiera cu medicamentele prescrise

Intenționați să plecați peste hotare și urmați în acest timp și un tratament medical? Atunci ar trebui să cunoașteți care sunt regulile privind introducerea/scoaterea în/din țară a medicamentelor și a instrumentelor medicale.

Medicamentele fac parte din categoria obiectelor de uz/consum personal şi se permite introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova, doar cu condiția că cantitatea pe care o aveți în geantă sau valiză n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație.

O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoţite și de reţeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare.

De asemenea, sunt tot mai frecvente cazurile când vameșii depistează în trimiterile poștale medicamente ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante. Și chiar dacă, în alte țări acestea sunt vândute fără prescripție medicală, atunci în Republica Moldova acestea sunt eliberate doar pe bază de rețetă medicală.

Totodată, potrivit legislației naționale, introducerea în țară a respectivelor substanțe este calificată ca contrabandă și poate fi pedepsită cu închisoare pe un termen de până la 5 ani. Prin urmare, Serviciul Vamal vine cu recomandarea de a face rost de aceste medicamente doar în baza unei prescripții medicale, eliberată de medici specialiști.

Din această categorie fac parte așa medicamente precum Modafinil, Alprazolam sau Tramadol.

Totodată, Serviciul Vamal vă recomandă ca, în cazul în care călătoriți cu avionul, să consultați și reprezentanții companiei aeriene despre normele sau eventualele restricții impuse cu privire la transportarea medicamentelor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.