Călătorie de suflet

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Un remediu ideal de a te relaxa este să te refugiezi într-un loc departe de rutina zilnică şi de civilizaţie. Undeva unde liniştea psihologică să se îmbine armonios cu liniştea spirituală şi cu delectarea senzorială. Toate aceste lucruri le poţi găsi la 15 km de orăşelul Otaci în sânul Codrilor seculari, la mănăstirea Rudi.

Mănăstirea Rudi cu farmecul ei deosebit, reprezintă perla rezervaţiei Rudi-Arioneşti. Odată ce ai călcat pe teritoriul mănăstirii simţi cum simplitatea, bunătatea, marea credinţă şi armonia te însoţesc la fiece pas.

A fost construită în anul 1777, pe timpul domnitorului Alexandru Ghica-Vodă, cu binecuvântarea episcopului Huşilor, Chir Inochentie, fiind la început mănăstire de călugări. Apariţia mănăstirii este legată de existenţa în preajma lăcaşului sfânt a unui izvor, apa căruia, se zice, poate face adevărate minuni.

Din 1828 în locul călugărilor, mutaţi la mănăstirea Călărăşeuca, vin călugăriţe de la mănăstirea Sărătura, judeţul Hotin. În 1835 mănăstirea trece în subordinea unui proprietar nou, Mihail Bogus, care nu face altceva decât să ruineze mănăstirea, iar în 1846 mănăstirea se declară oficial închisă.

A fost redeschisă abia în 1921, devenind din nou mănăstire de călugări. Între anii 1930-1935 aici este construită o şcoală de teologie. Şi astăzi Şcoala impresionează turiştii prin măreţia şi frumuseţea ei. Din 1940 şi până în 1992, mănăstirea a fost şi casă de copii şi sanatoriu pentru copii. Din 1992 după o reconstrucţie minuţioasă redevine mănăstire de călugări, iar din 1999 – de călugăriţe.

Biserica „Sf. Treime” a mănăstirii Rudi este construită în stil moldovenesc, amintind de bisericile medievale din sec. XVI-XVII.

Dimensiunile generale ale mănăstirii nu sunt mari: lungimea – 17,70 m; lăţimea – 12, 30; înălţimea pereţilor – 9 m; înălţimea turlei cu cruce – 20 m.

Dar imaginea de ansamblu a mănăstirii are menirea să fascineze şi să dăruiască melancolie în suflete.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.