Connect with us
"
"

Divertisment

„Bunicii Grijulii” la un an de activitate: Bunici implicați, utili și fericiți, copii în siguranță și părinții liniștiți

Publicat

pe

Istoria acestui proiect pornește în Italia, unde inițiatorul proiectului, colonelul Gheorghe Cavcaliuc, fostul adjunct al Inspectoratului General de Poliție merge destul de des. Acesta spune că părinții săi, la fel ca mulți alții conaționali, lucrează de 18 ani în Italia. Inspirat de cele văzute, cum bunicii italieni ajută copii să treacă strada în mai multă siguranță, Gheorghe Cavcaliuc a decis să implementeze frumoasa experiență acasă, în R. Moldova.

„La 14 ani, când veneam de la școală spre casă, am fost tamponat de o mașină condusă un șofer iresponsabil și am fost lăsat să zac jos, iar șoferul a părăsit locul accidentului. Justiția de atunci nu a pedepsit șoferul pentru fapta sa și i-a lăsat chiar și permisul de conducere. Eu am stat 8 luni în ghips și spițe și fiecare zi trăiam cu frică că nu aș putea mai merge vreodată, că nu voi mai putea juca fotbal ca alți copii. De la zece ani mă gândeam să devin polițist, dar aceasta întâmplate și nedreptate m-a determinat definitiv să devin polițist, ca să aduc mult mai multă siguranța copiilor și cetățenilor din țara noastră”, și-a adus aminte Cavcaliuc, în cadrul Galei Asociației Obștești „Bunici Grijulii”, organizate cu prilejul aniversării de un an de la lansarea proiectului.

Potrivit fondatorului Asociației „Bunicii Grijulii”, proiectul a fost conceput cu scopul de a unifica eforturile în vederea sporirii siguranței copiilor în drum spre și de la școală și reducerea pericolelor în preajma instituțiilor de învățământ, prevenirea cazurilor de suicid în rândul minorilor, prevenirea cazurilor de suicid în rândul vârstnicilor, cu reintegrarea acestora în societate într-o nouă calitate, valorificând în folosul comunității înțelepciunea şi experiența de viață a acestora pentru educarea tinerei generații. Un alt scop este să apropie poliția de societate și invers, încredere absolut necesară între cele două părți pentru ridicarea siguranței într-un stat.

În această perioadă scurtă, dar extrem de încărcată, „Bunicii Grijulii” au reușit de comun cu nepoțeii grijulii, cei mai implicați polițiști, precum și membri ai Administrației Publice Locale, parteneri ai Poliției Naționale și Asociației Obștești „Bunicii Grijulii” să organizeze peste 12.000 de implicări și activități de siguranță a copiilor în adiacentul instituțiilor de învățământ şi în taberele de vară pentru copii. De asemenea, s-au instalat 752 indicatoare la trecerile de pietoni periculoase în apropierea instituțiilor de învățământ: „Atenție, Bunicii Grijulii!”, cu indicarea numărului de urgență 112 unde copiii, dar și cetățenii sunt informați să telefoneze pentru ajutor în caz de dificultate sau pericol; să desfășoare peste 3.000 de activități sociale de informare a copiilor şi societății; să inaugureze 42 de birouri unde îşi desfăşoară activitatea bunicii grijulii, în toate raioanele țării și în cele 5 sectoare ale municipiului Chișinău; lanseze 5 troleibuze și 21 de microbuze cu logo-ul „Bunicii Grijulii”; să monitorizeze prezența la ore a copiilor din familii social vulnerabile şi problematici cu risc de abandon şcolar; să inaugureze 42 panouri informaționale la toate filialele CTAS din toate raioanele țării.

Galina Cotorobai, președinta Asociației, a spus că primul an de activitate a fost unul intens, fiind vorba de numeroase acțiuni și vizite de lucru. „În această perioadă 1700 de bunici din toată țara s-au implicat în proiect, pentru asigurarea siguranței în trafic a copiilor. Cea mai mare filială a Asociației este cea din raionul Edineț”.

Anticipând Gala de 1 An al proiectului ,,Bunicii Grijulii”, la 2 februarie a fost lansat un concurs pentru desemnarea celor mai activi Bunici și Nepoței. La evenimentul din 20 iulie 2019 au fost afișate rezultatele concursului și au fost premiați câștigătorii. Aceștia au beneficiat de excursii în țară și peste hotare, dar și premii bănești. De asemenea, în cadrul galei au fost premiați cei mai implicați jurnaliști, persoane publice, polițiști, dar și partenerii Asociației Obștești ,,Bunicii Grijulii”.

Vica Anton, vicepreședinte al Asociației, a menționat că, Asociația „Bunici Grijulii” și-a propus să-și extindă echipa până la 5 000 de bunici, iar în cadrul galei a fost lansat un apel în acest sens. Participanții urmează sa-și informeze rudele, prieteni, vecinii, cunoscuții de a adera la acest minunat proiect.

Fondatorul proiectului, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat în fața celor aproximativ 800 voluntari și reprezentanți ai societății civile, prezenți la Gală, că actuala conducere a MAI și IGP au interzis polițiștilor să vină la eveniment și să mai susțină proiectul „Bunicii Grijulii”, dar și alte proiecte sociale inițiate de el. Cavcaliuc a mai adăugat că s-ar face presiuni pentru a închide proiectele inițiate de el. Membrii proiectului Bunicii Grijulii își exprimă speranța că proiectul va continua, iar polițiștii vor fi alături de ei. În acest sens, recent ei au semnat și au înaintat o scrisoare către Misiunile Diplomatice de la Chișinău, Președintele țării, Igor Dodon, Prim-ministra Maia Sandu, rugându-i să ia atitudine față de cele întâmplate și au cerut sprijinul ca acest proiect să continue și să nu se permită închiderea sa.

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

7 săptămâni până acasă. Cum un tânăr a parcurs cu bicicleta peste 2000 km ca să ajungă la familie

Publicat

pe

De către

Chiar și după ce a parcurs cu bicicleta peste 1000 de km, Kleon Papadimitriou încă nu era sigur că va reuși să ajungă acasă, în Atena. Kleon are 20 de ani și își făcea studiile la Universitatea din Aberdeen din Scoția când la știri tot mai des se vorbea despre pandemie și răspândirea coronavirusului prin Europa, relatează CNN.

Era sfârșitul lunii martie când tânărul a decis să-și caute un zbor spre casă. Majoritatea prietenilor lui au plecat în Grecia chiar din clipa când a fost anunțată pandemia, Kleon însă a ezitat. Nu voia să lipsească la ore. Ulterior, a rezervat trei zboruri, dar toate au fost anulate. „La 1 aprilie deja știam că voi sta cel puțin o lună în carantină, în Scoția”, spune el. Însă, la scurt i-a venit și ideea. Kleon a decis să parcurgă cu bicicleta cele peste 2000 km. Și-a cumpărat echipamentele de care avea nevoie și o bicicletă, și-a anunțat părinții și prietenii și timp de câteva zile s-a pregătit pentru marea lui aventură din timpul pandemiei. „Părinții se gândeau că voi renunța la idee”, râde el. Și-a instalat o aplicație care le-a permis celor dragi să-i stabilească locul aflării și la 10 mai, a pornit la drum, echipat cu bicicleta, sardine conservate, unt de arahide, pâine, sac de dormit și un cort.

„Abia acum îmi dau seama cât de mare și importantă este aceată realizare pentru mine”, recunoaște tânărul, după ce a mers spre casă timp de 48 de zile. „Am învățat o mulțime de lucruri despre mine, despre limitele mele, despre punctele mele forte și punctele mele slabe. Și sper că aventura mea a inspirat cel puțin încă o persoană să iasă din zona ei de confort și să încerce ceva nou, ceva grandios”, spune studentul. 

Papadimitriou a trecut inițial prin Anglia și apoi în Olanda. A mers cu bicicleta de-a lungul Rinului în Germania timp de câteva zile, a trecut prin Austria și a coborât de-a lungul coastei de est a Italiei înainte de a lua o barcă spre portul grecesc Patras – și de acolo a mers spre Atena.

Serile își instala cortul în câmpuri și păduri, își stabilea traseul pentru următoarea zi și vorbea cu familia, ca să-i asigure că totul este în regulă. În timp ce-și croia drum prin diferite țări din Europa, Papadimitriou spune că a putut să doarmă și să facă duș la prietenii lui. „Sunt o persoană introvertă, însă această aventură m-a scos din zona de confort și m-a forțat să interacționez cu mai mulți oameni”, a spus el. 

Kleon a ajuns acasă la 27 iunie. „Cred că m-am îmbunătățit ca persoană. Sunt mai încrezător în mine, sunt mai încrezător în abilitățile mele”, spune el. „Dacă nu știam că am făcut călătoria asta și m-ai întrebat acum dacă aș putea să o fac, aș spune nu, cum aș putea face toate aceste lucruri?”, râde tânărul.

Citește mai departe

Divertisment

Va interzice Putin curcubeul?

Publicat

pe

PE SCURT

Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție, șefa Uniunii Femeilor din Rusia, Ekaterina Lakhova s-a plâns președintelui Federaiei Ruse de influența pe care ar avea-o înghețata „Curcubeu” și panourile de publicitate în toate culorile pentru copii. Potrivit Ekaterinei Lakhova, curcubeul ar promova „valorile netradiționale”. Discuția a pornit în contextul în care pe 25 iunie Ambasada SUA la Moscova a atârnat pe clădire un drapel în culorile curcubeului pentru a marca Ziua comunității LGBT+.

Citește și: Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei. Cum ar putea influența regiunea transnistreană 

PE LUNG

Nu ar trebui să avem propagandă, dar astăzi avem panouri publicitare în culorile curcubeului, frumoase. Pare a fi insesizabil, cu cuvinte frumoase, de exemplu înghețata care se numește și «Curcubeu», «consumă această înghețată» și așa mai departe. Prin urmare, este indirect, dar totuși îi face pe copiii noștri să se obișnuiască cu acea culoare, cu steagul care a fost atârnat la această ambasadă”, a declarat Lakhova.

Putin a fost de acord și a confirmat că problema „propagării valorilor netradiționale pentru noi” are nevoie de „control”.

„Bineînțeles, știți, aici nu poți urmări pe toată lumea, ce etichetă are și așa mai departe. Dacă există motive să credem că aceasta este propagandă pentru valori netradiționale pentru noi, atunci pur și simplu organizațiile nonguvernamentale care împărtășesc poziția oficială a autorităților ruse, trebuie într-un mod adecvat, dar nu agresiv, să asigure controlul public”, a declarat Putin.

Declarația Ekaterinei Lakhova a devenit rapid motiv de glume la acest subiect. Internauții au mers mai departe și l-au suspectat imediat pe Putin că în curând va interzice curcubeul în Federația Rusă.


Undeva, 100% este o grădiniță cu numele „Curcubeu”

Dacă înghețata «Curcubeu» face «propagandă LGBT», ce face atunci parcul «Curcubeu» din Ekaterinburg? Probabil că acolo au loc adunări ale comunității LGBT. Nu au simț. Nici nu m-au chemat!”

Portalul Meduza a contactat fabrica care produce înghețata „Curcubeu”. Acesta a declarat că dacă va fi emisă o decizie, compania se va conforma și va scoate „curcubeul” din comerț. Totuși, vicepreședintele companiei, Armen Beniaminov, speră să nu fie interzis produsul. „În primul rând, pe etichetă sunt doar patru culori și nu șapte. În al doilea rând, compania ține la valorile familiei, iar curcubeul reprezintă soarele după ploaie și nu drapelul comunității LGBT.”

Isaac Newton inventează homosexualitatea, 1672

Bill Gates radiază cu ajutorul sputnicului locuitorii suburbiei Moscova cu homosexualism. Fotografia e în culori.

La referendumul care a avut loc săptămâna trecută în Federația Rusă privind amendamentele la Constituție, populația a putut vota și pentru introducerea alineatului despre „protecția familiei, a maternității, a paternității și a copilăriei; apărarea instituției căsătoriei ca uniune a unui bărbat și a unei femei; crearea condițiilor pentru o creștere decentă a copiilor în familie, precum și pentru îndeplinirea de către copiii adulți a obligației de a avea grijă de părinți”.

În seria de videouri care promovează modificarea Constituției se regăsește și filmulețul de mai sus care promovează homofobia.

Foto principală: Curcubeu deasupra orașului Kremlin.
Autoare:  Nikki Aaron

Citește mai departe

Divertisment

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Publicat

pe

De către

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat Declarația de Independență a Republicii Moldova cu ambele mâini. Colegii și susținătorii spun că atunci când venea vorba de cauză, Lidia Istrati era de neclintit. „În alte împrejurări, putea fi președintele republicii. Aș fi votat pentru ea și aș fi convins intelectualii s-o sprijine”, spunea la un moment dat academicianul Mihai Cimpoi.

Lidia Istrati s-a născut pe 22 iunie 1941, în satul Sofia, județul Bălți. A absolvit Institutul Agricol din Chișinău. După absolvire, a fost repartizată în comuna Bujor, Lăpușna, unde a lucrat ca profesoară de chimie la școala din localitate. Între timp, a debutat cu nuvela „Îngăduie, omule!” în revista „Nistru”, în anul 1968, în timpul așa-zisului „dezgheț al comunismului”. Nuvela vorbește despre adevărata față a guvernării comuniste. Proza trezește nemulțumirea liderilor vremii, autoritățile confiscă revista de la abonații particulari. După ce și-a susținut doctoratul în domeniul biochimiei și fiziologiei plantelor, nimeni nu dorea să o angajeze. Ulterior, i s-a propus postul de șefă a redacției de medicină și biologie la editura „Știința”.

La sfârșitul anilor ‘80 Lidia Istrati a ocupat o perioadă postul de director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir”, apoi a fost aleasă deputat în două legislaturi ale Parlamentului de la Chișinău (1990-1997). A fost președinta Ligii Democrat-Creștine a Femeilor din Moldova (1993-1997).

Colegii au descris-o drept „spărgătoare de gheață, care a spus adevărul atunci când toți se temeau”, „cavaler al adevărului”, „soldat în fața căruia sunt obligați să dea onorurile toți generalii”. Regretatul poet Dumitru Matcovschi spunea: „fără Lidia Istrati nu cred că am fi putut convoca primele mitinguri în PMAN”.

„Dumnezeu în ceruri s-a oprit în dreptul Moldovei și cu milostenia sa ne-a îndrumat, ne-a dat mintea de pe urmă, ne-a unit, ne-a împreunat și noi am votat independența”, astfel deputata Lidia Istrati a anunțat mulțimea din Piața Marii Adunări Naționale despre semnarea Declarației de Independență. Tot atunci a lansat mult cunoscutul îndemn „Bucurați-vă de Libertate!”,

În cadrul unor emisiuni televizate, scriitorul Vladimir Beșleagă menționa că atunci când răsuna vocea ei în Parlament, „parcă se auzea vocea lui Dumnezeu”, iar scriitorul Ion Hadârcă povestea că discursurile ei parlamentare erau în majoritatea cazurilor „fulminante, bine argumentate și cu un impact imediat”, „Nu a rămas fără repercusiuni. A fost amenințată în repetate rânduri și chiar s-a împușcat în geamul ei”, a mai spus Ion Hadârcă.  

Dumitru Holban, deputat în primul Parlament, își amintea că pe toată durata mandatului de deputat, Lidia Istrati a fost exigentă și integră. „Ea îi asculta atent pe toți în Parlament, iar după ce deputatul își termina alocuțiunea îl întreba: «Numai atât te ajunge capul?» Prin asta era spus tot”.

„Ea a fost primul politician care, în mai multe rânduri de la tribuna parlamentului, ne-a prevenit de pericolul instalării la putere a unor grupări oligarhice. Toți făceau glume pe seama ei. Presa o arăta într-o lumină, politicienii speculau vorbele ei reducându-le din gravitate și importanță”, povestește Iurie Colesnic.

Lidia Istrati a semnat volumele de proză „Nica”, „Goană după vânt”, „Nevinovata inimă”, romanul istoric „Tot mai departe”. Întrebată cum a îmbinat biologia cu literatura, Lidia Istrati a răspuns: „Biologia este știința despre viață, iar proza este descrierea subiectivă a vieții. Or una pe alta numai s-au completat”.

Lidia Istrati a decedat la 25 aprilie 1997, trăind doar 7 ani de independență a Republicii Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate2 ore în urmă

4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 60 de paturi noi la Spitalul Raional Ialoveni și încă mai mulți copii infectați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social22 de ore în urmă

Trei știri bune din Moldova: Banca de alimente, restart la cultură și o nouă destinație turistică

Banca de alimente pentru persoanele social-vulnerabile Misiunea Socială „Diaconia” a lansat la sfârșitul lunii iulie prima Bancă de Alimente. Asta...

Sănătate23 de ore în urmă

Istoria a trei femei cu dizabilități mintale care s-au mutat la casa lor

Nadejda stă la masă și coase de zor. De dimineață a reușit să termine de confecționat trei măști. La 60...

SocialO zi în urmă

3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Externe2 zile în urmă

Trendul „challenge accepted” de pe Instagram nu a apărut în Turcia

Pe la jumătatea lunii iulie, pe Instagram a pornit o mișcare care promova solidaritatea între femei. #WomenSupportingWomen și „challenge accepted”...

Social4 zile în urmă

Istoria „pristroicilor” și de ce sunt încă o problemă „anexată” blocurilor vechi din oraș

„Pristroica” este numită construcția anexată unui bloc de locuit, de cele mai multe ori fără acceptul autorităților sau vecinilor. Este...

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică4 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31