Connect with us

Divertisment

„Bunicii Grijulii” la un an de activitate: Bunici implicați, utili și fericiți, copii în siguranță și părinții liniștiți

Publicat

pe

Istoria acestui proiect pornește în Italia, unde inițiatorul proiectului, colonelul Gheorghe Cavcaliuc, fostul adjunct al Inspectoratului General de Poliție merge destul de des. Acesta spune că părinții săi, la fel ca mulți alții conaționali, lucrează de 18 ani în Italia. Inspirat de cele văzute, cum bunicii italieni ajută copii să treacă strada în mai multă siguranță, Gheorghe Cavcaliuc a decis să implementeze frumoasa experiență acasă, în R. Moldova.

„La 14 ani, când veneam de la școală spre casă, am fost tamponat de o mașină condusă un șofer iresponsabil și am fost lăsat să zac jos, iar șoferul a părăsit locul accidentului. Justiția de atunci nu a pedepsit șoferul pentru fapta sa și i-a lăsat chiar și permisul de conducere. Eu am stat 8 luni în ghips și spițe și fiecare zi trăiam cu frică că nu aș putea mai merge vreodată, că nu voi mai putea juca fotbal ca alți copii. De la zece ani mă gândeam să devin polițist, dar aceasta întâmplate și nedreptate m-a determinat definitiv să devin polițist, ca să aduc mult mai multă siguranța copiilor și cetățenilor din țara noastră”, și-a adus aminte Cavcaliuc, în cadrul Galei Asociației Obștești „Bunici Grijulii”, organizate cu prilejul aniversării de un an de la lansarea proiectului.

Potrivit fondatorului Asociației „Bunicii Grijulii”, proiectul a fost conceput cu scopul de a unifica eforturile în vederea sporirii siguranței copiilor în drum spre și de la școală și reducerea pericolelor în preajma instituțiilor de învățământ, prevenirea cazurilor de suicid în rândul minorilor, prevenirea cazurilor de suicid în rândul vârstnicilor, cu reintegrarea acestora în societate într-o nouă calitate, valorificând în folosul comunității înțelepciunea şi experiența de viață a acestora pentru educarea tinerei generații. Un alt scop este să apropie poliția de societate și invers, încredere absolut necesară între cele două părți pentru ridicarea siguranței într-un stat.

În această perioadă scurtă, dar extrem de încărcată, „Bunicii Grijulii” au reușit de comun cu nepoțeii grijulii, cei mai implicați polițiști, precum și membri ai Administrației Publice Locale, parteneri ai Poliției Naționale și Asociației Obștești „Bunicii Grijulii” să organizeze peste 12.000 de implicări și activități de siguranță a copiilor în adiacentul instituțiilor de învățământ şi în taberele de vară pentru copii. De asemenea, s-au instalat 752 indicatoare la trecerile de pietoni periculoase în apropierea instituțiilor de învățământ: „Atenție, Bunicii Grijulii!”, cu indicarea numărului de urgență 112 unde copiii, dar și cetățenii sunt informați să telefoneze pentru ajutor în caz de dificultate sau pericol; să desfășoare peste 3.000 de activități sociale de informare a copiilor şi societății; să inaugureze 42 de birouri unde îşi desfăşoară activitatea bunicii grijulii, în toate raioanele țării și în cele 5 sectoare ale municipiului Chișinău; lanseze 5 troleibuze și 21 de microbuze cu logo-ul „Bunicii Grijulii”; să monitorizeze prezența la ore a copiilor din familii social vulnerabile şi problematici cu risc de abandon şcolar; să inaugureze 42 panouri informaționale la toate filialele CTAS din toate raioanele țării.

Galina Cotorobai, președinta Asociației, a spus că primul an de activitate a fost unul intens, fiind vorba de numeroase acțiuni și vizite de lucru. „În această perioadă 1700 de bunici din toată țara s-au implicat în proiect, pentru asigurarea siguranței în trafic a copiilor. Cea mai mare filială a Asociației este cea din raionul Edineț”.

Anticipând Gala de 1 An al proiectului ,,Bunicii Grijulii”, la 2 februarie a fost lansat un concurs pentru desemnarea celor mai activi Bunici și Nepoței. La evenimentul din 20 iulie 2019 au fost afișate rezultatele concursului și au fost premiați câștigătorii. Aceștia au beneficiat de excursii în țară și peste hotare, dar și premii bănești. De asemenea, în cadrul galei au fost premiați cei mai implicați jurnaliști, persoane publice, polițiști, dar și partenerii Asociației Obștești ,,Bunicii Grijulii”.

Vica Anton, vicepreședinte al Asociației, a menționat că, Asociația „Bunici Grijulii” și-a propus să-și extindă echipa până la 5 000 de bunici, iar în cadrul galei a fost lansat un apel în acest sens. Participanții urmează sa-și informeze rudele, prieteni, vecinii, cunoscuții de a adera la acest minunat proiect.

Fondatorul proiectului, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat în fața celor aproximativ 800 voluntari și reprezentanți ai societății civile, prezenți la Gală, că actuala conducere a MAI și IGP au interzis polițiștilor să vină la eveniment și să mai susțină proiectul „Bunicii Grijulii”, dar și alte proiecte sociale inițiate de el. Cavcaliuc a mai adăugat că s-ar face presiuni pentru a închide proiectele inițiate de el. Membrii proiectului Bunicii Grijulii își exprimă speranța că proiectul va continua, iar polițiștii vor fi alături de ei. În acest sens, recent ei au semnat și au înaintat o scrisoare către Misiunile Diplomatice de la Chișinău, Președintele țării, Igor Dodon, Prim-ministra Maia Sandu, rugându-i să ia atitudine față de cele întâmplate și au cerut sprijinul ca acest proiect să continue și să nu se permită închiderea sa.

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

Cum vorbim despre corupție?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cum să-i facem pe cei dragi nouă să înțeleagă că micile „mulțumiri” pe care le aduc angajaților publici, pe care le consideră absolut nevinovate, sunt de fapt mită? Cum să le explicăm că, astfel, ei participă la perpetuarea unei mari problemă cu care se confruntă societatea noastră de-a lungul întregii perioade de independență a Republicii Moldova?

Tatiana Goncear ne arată un fel de a o face alături de mama ei, Liuba, fost profesoară de clase primare.

PE LUNG

Moldova.org a lansat pe 24 iunie, o serie de emisiuni în care părinții, bunicii sau copiii vor vorbi și explica unor altora ce este toleranța, cum au loc protestele, despre feminism, Transnistria, democrație și alte subiecte actuale.

În episodul nr. 4 discuția a avut loc între Tatiana Goncear și mama ei Liuba, fostă profesoară de clase primare, acum pensionată. Femeile au discutat despre corupție, despre obișnuința doamnei Liuba de a „mulțumi” cu bani doctorii care o tratează și despre originile acestui obicei.

Emisiunea „Cum vorbim despre..?” va avea șapte episoade. Emisiunile vor ajuta publicul să înțeleagă importanța lansării discuțiilor pe teme de interes public în familie. Vor ajuta adulții să găsească timp și să se pregătească cu informații pentru ca cei mici, dar și bătrânii din familia lor să înțeleagă mai ușor termenii vagi din spațiul public și să îi responsabilizeze să devină cetățeni implicați, să aleagă sursele de informare și să pună la îndoială informațiile pe care le obțin prin intermediul presei politizate.

Acest proiect este susținut de Internews Moldova.

Citește mai departe

Divertisment

Patru tineri din R. Moldova, rătăciţi noaptea într-o pădure din România. Au fost găsiţi de jandarmii montani

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Patru tineri din Republica Moldova s-au rătăcit într-o pădure din zona Lepşa, Vrancea. Ei au fost găsiţi de jandarmii montani, în noaptea de marţi spre miercuri, după ce au sunat la 112 şi au cerut ajutorul salvatorilor.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea a precizat că la ora 21:45 a fost solicitat prin apel unic de urgenţă 112 de o femeie ce făcea parte dintr-un grup de patru persoane care au plecat de la cabana Strei din localitatea Lepşa pe un drum nemarcat şi s-au rătăcit în pădure.

PE LUNG

La ora 00:05, persoanele rătăcite au fost găsite tefere şi au fost conduse la pensiunea unde erau cazate. Este vorba de patru tineri, cu vârste între 18 şi 21 de ani, din Republica Moldova.

La acţiunea de căutare a persoanelor rătăcite au participat două echipaje de jandarmerie cu două autospeciale, o echipă Salvamont, un echipaj de la ISU Vrancea şi poliţişti, transmite Agerpres.

Citește mai departe

Divertisment

Pavel Voicu a efectuat vizită inopinată la Centrul de Pregătire a Specialiştilor pentru Armata Naţională: „Am rămas şocat de starea lucrurilor”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul Apărării Pavel Voicu a efectuat o vizită inopinată la Centrul de Pregătire a Specialiştilor pentru Armata Naţională. Astfel, ministrul Apărării a constatat că întreprinderea are în prezent datorii de aproape zece milioane lei la capitolul salarizarea efectivului, prejudicii morale stabilite prin instanţa de judecată pentru salariaţii demişi nemotivat, şi alte aspecte legate de gestionarea defectuoasă a instituţiei. „Am rămas şocat de starea lucrurilor la această instituţie, care în loc de venituri, cauzează doar pierderi în bugetul apărării şi de stat”, a menționat ministrul.

PE LUNG

„Am constatat că angajaţii nu au primit salariile timp de 7 luni zile, asta în contextul în care pentru noi, resursele umane calificate sunt atât de necesare şi importante. Pentru mine, în calitate de ministru al Apărării, este important să asigur transparenţă maximă, în limitele legislaţiei, privind felul cum au fost acumulate aceste datorii impresionante şi care a fost cauza acumulării acestora pe parcursul anilor”, a spus Pavel Voicu.

Ministrul a menţionat neregulile depistate în activitatea administraţiei Centrului, cu referire la procedura de dare în arendă a spaţiilor şi terenurilor aflate în gestiunea instituţiei, modul de întocmire şi încheiere a contractelor cu aceştia.

„Pe teritoriul întreprinderii închiriază spaţii mai mulţi agenţi economici. Am dispus ca, în regim de urgenţă, să-mi fie prezentate toate contractele de arendă, costurile pentru chirie, legislaţia în baza căreia au fost date în folosinţă aceste încăperi. De asemenea, am cerut persoanelor responsabile informaţia despre activitatea celor 27 de şcoli de pregătire a conducătorilor auto de pe întreg teritoriul ţării, situaţia pentru anul 2019 la capitolul angajaţi şi numărul persoanelor instruite”, a declarat ministrul Voicu.

La final, ministrul a menţionat că va informa conducerea supremă a ţării şi a Guvernului despre problemele financiare ale Întreprinderii şi va veni cu propuneri şi soluţii pentru redresarea situaţiei.

Totodată, Pavel Voicu urmează să dispună crearea unui grup de lucru, care să analizeze starea lucrurilor şi să întreprindă măsurile necesare pentru lichidarea neajunsurilor, inclusiv a datoriilor.

„În cazul în care nu se elaborează, în mod de urgenţă, un plan de acţiuni pentru a acoperi gaura financiară existentă, riscăm să pierdem peste 530 de angajaţi ai întreprinderii, în contextul în care Planul de activitate al Guvernului prevede crearea noilor locuri de muncă pentru cetăţeni, şi nu concedierea acestora”, a adăugat Pavel Voicu.

Întreprinderea de Stat „Centrul de Pregătire a Specialiştilor pentru Armata Naţională” a fost fondată la 5 mai 1992, prin ordinul Ministrului Apărării. Instituţia are misiunea de a pregăti cadre calificate pentru Armata Naţională — conducători auto, conducători pentru maşinile blindate, bucătari, croitori.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

SocialO oră în urmă

Cum a obținut kickboxerul Ion Şoltoianu, condamnat pentru omor la 12 ani de închisoare, eliberarea înainte de termen

PE SCURT Fostul sportiv Ion Șoltoianu, condamnat în 2013 la 12 ani de închisoare pentru omor, păstrare ilegală de arme...

Politică3 ore în urmă

Maia Sandu la Vilnius: „Unica soluție de dezvoltare a țării noastre este integrarea în Uniunea Europeană”

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială la Vilnius, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Republicii Lituania,...

Social3 ore în urmă

Daune de peste 500 mii lei, cauzate unei companii de asigurări. Un fost angajat și administratorii unor agenţi economici, cercetaţi penal

PE SCURT Un fost angajat al unei companiei de asigurări din Republica Moldova, dar şi administratorii unor agenţi economici sunt...

Sport3 ore în urmă

Federația Moldovenească de Fotbal lansează campania “Susține Echipa Țării!”

În contextul meciurilor din această toamnă, pe care Naționala Moldovei de Fotbal le va juca acasă, cu Turcia, Albania și...

Social3 ore în urmă

SIS: În trei luni, au fost depistate 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal

PE SCURT Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a identificat, în ultimele trei luni, 64 de surse radioactive,...

Social4 ore în urmă

Un deputat a depus o sesizare la Procuratura Generală privind Compania „Teleradio Moldova”

PE SCURT Deputatul Blocului ACUM Lilian Carp a depus o sesizare la Procuratura Generală, în care solicită să se ancheteze...

Social4 ore în urmă

Doi tineri din Anenii Noi, reținuți pentru furturi din locuințe. Din banii furați și-au cumpărat mașină și casă

PE SCURT Doi bărbați de 20 și respectiv 27 de ani, domiciliați în satele Cobusca Nouă și Telița, raionul Anenii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri2 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri3 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com