Volumul exportului de vinuri moldovenești pe piața din România a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 52% față de perioada similară a anului trecut, iar în septembrie, comparativ cu luna august, acesta s-a majorat de peste 13 ori. Despre aceasta comunică într-o postare pe pagina de Facebook ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.
Potrivit lui, Republica Moldova a exportat în România, în perioada ianuarie-august, 268,149 de mii de litri în valoare de circa 2,4 milioane de dolari. În perioada ianuarie-iulie, vinificatorii moldoveni au exportat pe piața din România circa 231,487 de mii de litri în valoare de 2,113 milioane de lei. Astfel, cantitatea de vinuri exportată pe piața românească a constituit în septembrie 492 de mii de litri de vin, de peste 13 ori mai mult decât în iulie, când acest volum a fost de 37 de mii de litri.
Moldova.ORG amintește că, în septembrie 2013, Rusia a interzis importul de vinuri moldovenești. Partea rusă a impus embargoul motivând că lasă de dorit calitatea produselor alcoolice. Şeful Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, declara atunci că interdicţia intră în vigoare pe un termen nedeterminat și că vinurile moldoveneşti vor ajunge din nou pe piaţa rusă “atunci când autorităţile de la Chişinău vor îndreprinde paşi concreţi întru soluţionarea problemei”.
La scurt timp, Rospotrebnadzor a permis importurile de din Transnistria, iar la începutul lui martie a decis să deschidă calea și pentru cinci fabrici din Găgăuzia, în legătură cu o adresare a bașkanului Mihai Formuzal.
După embargoul impus de Federația Rusă, acolo une producătorii moldoveni exportau cel mai mare volum de băuturi, autoritățile de la Chișinău au decis reorientarea producției vinicole către piețele UE. Pierderile au fost cifrate la milioane, iar Bumacov declara că cei mai afectați sunt vinificatorii care nu au reuşit să se reorienteze către alte pieţe.