Bugetul ar putea rata venituri de 600 milioane de lei (46 mln USD), daca interdictiile Rusiei asupra productiei vinicole din Republica Moldova nu vor fi ridicate in urmatoarele 2-3 luni, estimeaza ministrul Finantelor, Mihai Pop.
"Ponderea taxelor pe productia vinicola in bugetul consolidat, de 15 miliarde de lei, este de 600 mln de lei. insa impactul ar putea fi mai mare pentru ca vinificatia este legata strins de alte ramuri, cum ar fi fabricile de sticla, de carton, consumul de energie electrica, apa etc.", a declarat presei ministrul Pop.
Serviciul de protectie a consumatorilor din F.Rusa, Rospotrebnadzor, a interzis, la 27 martie, importul si comercializarea vinurilor, divinurilor si spumantelor din Moldova si Georgia, pe motiv ca acestea ar contine pesticide si metale si ar fi periculoase pentru sanatatea consumatorului rus. Aceste informatii au fost negate consecvent de producatorii si autoritatile de la Chisinau si Tbilisi, potrivit carora testele efectuate la laboratorul central al Rostest nu au identificat substante periculoase in productia alcoolica moldoveneasca.
Potrivit Agentiei agroindustriale Moldova-vin, fabricile de vinuri lucreaza la o capacitate de 25%, necesarul pentru a acoperi exporturile pe alte piete decit cea ruseasca.
"Sper ca vinificatorii nostri nu s-au blocat pe piata ruseasca si isi vor diversifica pietele de desfacere, astfel incit situatia se va echilibra, reducind la minim impactul negativ", a declarat ministrul Finantelor Mihai Pop.
85% din vinurile moldovenesti sunt exportate pe piata rusa, exportul anual fiind evaluat la peste 250 mln USD. in ianuarie 2006, pe fondul unor incertitudini legate de livrarile in Rusia, exporturile de vinuri in expresie valorica s-au redus cu 4%. // BASA-Press