Bubuitura misterioasă de la Iași a fost provocată de un meteorit. Cercetător: A avut minimum 8 kg şi 16 cm în diametru

PE SCURT

Bubuitură misterioasă, care a fost auzită pe 9 iulie atât la Iași, cât şi în comunele din jur, a fost provocată de un meteorit, care avea minimum 8 kilograme şi cel puţin 16 centimetri diametru, susţine Silviu Gurlui, profesor de la Facultatea de Fizică din Iaşi.

Cercetătorul a dezvăluit pe Facebook că meteoritul a explodat la mare altitudine, iar puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însă preţ de doar 2 secunde.

PE LUNG

Silviu Gurlui a scris că explozia este echivaletă cu 1.6 GJ adică 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălţime mare, iar potenţialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate pentru că nu au fost înregistrate vibraţii în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul.

Potrivit lui, cel mai probabil corpul a avut o traiectorie abruptă astfel că la înalţime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus, un corp de aşa dimensiuni la distanţa de 20 km nu poate fi observat deloc uşor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluţie limitată (limita este de 10 ori mai mică decât limita de detecţie a ochiului uman).

„Posibil şi alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate.Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitura a fost la foarte mare altitudine”, a scris profesorul pe reţeaua de socializare.

El a făcut şi o comparaţie cu meteoritul care a căzut în 2013 în Rusia.

„Comparativ, meteoritul din Rusia, cazut in Chelyabinsk Oblast, 15 februarie 2013: masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, altitudine unde a exploadat 26 km, energia exploziei a fost de 1400000GJ (400 mii tone TNT) = 30 de bombe Hiroshima”, a menționat cercetătorul.

Reamintim că presa de pestea Prut a scris că la începutul lunii iulie o bubuitură puternică s-a auzit, în jurul orei 14:00, în majoritatea cartierelor din Iaşi şi localităţile limitrofe. Zgomotul a fost urmat de o undă de şoc în urma căreia ferestrele s-au cutremurat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.