BM: Situaţia generală a Moldovei privind mediul de afaceri s-a înrăutăţit considerabil pe fondul unor reforme mai rapide în alte economii

Situaţia generală a Moldovei la capitolul uşurinţa cu care se întreprind afacerile s-a înrăutăţit considerabil în acest an – o retrogradare la poziţia 103 de pe locul 88 în clasamentul alcătuit de Banca Mondială (BM), pe fondul unor reforme mai rapide în alte economii, constată BM.

"Declinul mai este condiţionat şi de in eficienţele rămase în mediul de afaceri al Moldovei, în particular în domeniul licenţelor şi autorizaţiilor de construcţie", se arată într-un comunicat al Oficiului BM la Chişinău. Totodată se menţionează că nu au fost luate în considerare unele reforme întreprinse de autorităţile moldovene.

În recentul raport "Doing Business 2007" (Mediul de afaceri 2007) al BM şi Corporaţiei Financiare Internaţionale se menţionează că R. Moldova a înregistrat progrese în două din cele zece domenii luate în calcul, respectiv acordarea autorizaţiilor şi sistemul de taxe.

Raportul ţine cont de programul ambiţios al Moldovei pentru reforma sistemului de reglementare, însă o parte din acţiunile întreprinse în anul 2005 şi prima jumătate a anului 2006 privind reglementarea activităţilor de afaceri "nu au fost reflectate în totalitate în clasamentul Raportului Mediul de afaceri, fapt datorat şi timpului desfăşurării raportului", se constată în comunicatul Băncii Mondiale.

Pe durata primei etape a ghilotinei de reglementare, finalizată în luna martie 2006, au fost supuse revizuirii 1.130 de reglementări guvernamentale aferente afacerilor, drept urmare 12 la sută din ele au fost complet eliminate, iar altele 35 la sută substanţial rectificate. Legea cu privire la principiile de bază şi mecanismul de reglementare a activităţii de antreprenoriat recent adoptată marchează următoarea etapă a creşterii calităţii noilor reglementări.

Se mai face referinţă şi la faptul că din luna ianuarie 2006, numărul de licenţe şi autorizaţii pentru afaceri a fost redus de la 400 până la 128. Impozitul pe venit corporativ s-a micşorat de la 20 până la 18% pe parcursul ultimilor doi ani şi va fi în continuare redus până la cota de 15% de la 1 ianuarie 2007. A fost micşorat timpul necesar pentru procedurile de devamare de la 500 minute până la 70 minute graţie implementării sistemului informaţional ASYCUDA.

Progresul realizat însă "nu a fost suficient pentru a menţine Moldova în clasament, din moment ce alte ţări ce sunt competitoare ale Moldovei la capitolul atragerea investiţiilor străine, realizează reforme într-un ritm mai accelerat".

Banca Mondială sugerează Chişinăului să optimizeze în continuare procedurile administrative, unde o atenţie deosebită trebuie să fie acordată obţinerii licenţelor şi autorizaţiilor de construcţie, care impun satisfacerea a 34 de proceduri în prezent şi care durează 158 de zile, după cum se menţionează în raport (poziţia 119 în clasamentul conform raportului în cauză).

Potrivit BM, urmează să fie sporită flexibilitatea reglementărilor muncii, facilitat comerţul transfrontalier. De asemenea, se impune facilitarea accesului la credit prin introducerea sistemelor informaţionale pentru credite astfel ca, în fine, companiile să poată face uz de reputaţia sa în calitate de gaj de garanţie.

Banca Mondială sprijină Guvernul moldovean în aprofundarea reformei sistemului de reglementare şi creşterea calităţii procesului legislativ; racordarea sistemului naţional de calitate la exigenţele UE şi Elaborarea unor sisteme de raportare a creditelor. Banca facilitează eficienţa comerţului internaţional şi a procedurilor vamale prin intermediul Proiectului de facilitare a comerţului şi transportului în Europa de Sud-est. La nivel de politici, Consiliul executiv al Băncii Mondiale va aborda în luna octombrie curent o serie propusă de credite programatice, menite să sprijine reforma structurală, inclusiv cele destinate îmbunătăţirii mediului de afaceri.

Raportul "Mediul de afaceri 2007" face un clasament în funcţie de uşurinţa cu care de întreprind afacerile într-un număr de 175 de economii – cu 20 mai multe decât în raportul de anul trecut. Lista completă a primelor ţări reformatoare pe plan mondial este, în ordine, Georgia, România, Mexic, China, Peru, Franţa, Croaţia, Guatemala, Ghana şi Tanzania.

Proiectul "Doing Business" se bazează pe activitatea unui număr de peste 5000 specialişti locali – consultanţi de afaceri, avocaţi, contabili, oficialităţi ale administraţiei publice şi persoane din mediul academic din întreaga lume care au oferit sprijin metodologic şi au revăzut materialul.
// BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare