Biserica “Sf. Gheorghe” din cadrul Complexului Monastic Capriana a fost sfintita

Biserica "Sf. Gheorghe" din cadrul Complexului monastic Capriana a fost sfintita in dimineata de astazi de episcopii Bisericii Ortodoxe, condusi de Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove, Vladimir, informeaza MOLDPRES.

Conducerea de virf a tarii in frunte cu seful statului, Vladimir Voronin, a fost intimpinata de Mitropolit, de un impunator sobor de preoti, calugari si staretul manastirii, Arhimandritul Filaret Cuzmin. La scarile principale, Vladimir Voronin, insotit de citeva sute de persoane, a taiat panglica, apoi s-a facut prima intrare simbolica in partea de sus a Manastirii dupa restaurarea ei si in special dupa renovarea bisericii "Sf. Gheorghe".

La sfirsitul slujbei divine, Mitropolitul Vladimir insotit de conducerea tarii a iesit in fata multimii si a anuntat ca in aceasta zi s-au implinit 100 de ani de la prima sfintire a Bisericii "Sf. Gheorghe". "Prima piatra in temelia acestei biserici a fost pusa in anul 1903, iar doi ani mai tirziu aceasta a fost pentru prima data sfintita. Cu suportul crestinilor, astazi a fost oficiata prima slujba divina in ultimii peste 40 de ani", a afirmat Mitropolitul.

Mitropolitul Vladimir a multumit tuturor celor care au contribuit la restaurarea bisericii si i-a felicitat pe cei prezenti cu prilejul Sfintelor sarbatori de Pasti, precum si cu ocazia sarbatorii de astazi a Sfintului Mare Mucenic Gheorghe.

Seful statului, Vladimir Voronin, a afirmat ca restaurarea Complexului monastic Capriana a fost o mare incercare pentru intregul popor. "Contributiile care au fost aduse de fiecare om in parte la aceasta munca au pus temelia consolidarii intregii societati. Vreau sa va reamintesc ca intr-o perioada estimativ scurta, pe linga restaurarea Manastirii, am reusit sa reconstruim si monumentul "Luminarea Recunostintei", si Complexul Memorial "Capul de pod Serpeni". Cred ca prin aceste exemple am dovedit ca sintem capabili sa construim tara noastra prospera si democratica", a spus seful statului.

Voronin a declarat ca viitorul Moldovei este in miini bune, in miinile poporului. "Ziua de astazi este o victorie a intregului popor. Oamenii au raspuns la apelul nostru cind am cerut sprijin pentru reconstructia manastirii. Numele tuturor celor care au ajutat, precum si al intreprinderilor care au oferit sprijin pentru a duce lucrul la bun sfirsit, sint incluse intr-o carte speciala editata de "Teleradio Moldova", a afirmat Voronin.

Presedintele Republicii Moldova a multumit Mitropoliei Moldovei pentru sprijinul acordat, Consiliului Coordonator pentru reconstructia manastirii, constructorilor si oamenilor care au contribuit la restaurarea manastirii. "Desi azi a fost sfintita Biserica "Sf. Gheorghe", trebuie sa muncim in continuare pentru a restaura si partea de jos a Manastirii. intr-un ceas bun!", a urat Vladimir Voronin.

in fata multimii a iesit si antreprenorul general, Vladimir Boldovici, care din partea tuturor constructorilor care au participat la restaurarea partii de sus a Complexului monastic a daruit staretului o miniatura a unei biserici.

Staretul manastirii, Arhimandritul Filaret Cuzmin, a adus sincere multumit tuturor celor care au ajutat la reconstructia manastirii. "Fie ca Iisus Hristos sa va daruiasca in schimb imparatia Sa", a spus staretul. Din partea Manastirii, Arhimandritul Filaret Cuzmin le-a daruit lui Vladimir Voronin, presedintelui Parlamentului Marian Lupu si prim-ministrului Vasile Tarlev cite o icoana.

Dupa aceasta au fost sfintite Staretia, casa Arhimandritului si chiliile calugarilor.

Lucrarile de reconstructie a Complexului monastic Capriana au inceput acum doi ani, dupa ce acesta pe parcursul a zeci de ani a fost lasat fara ingrijirea cuvenita si cite putin a inceput sa dea semne de ruinare. Cu ajutorul populatiei manastirea a fost restaurata. Anul trecut, la 28 august, a fost sfintita Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din partea de jos a manastirii. in aceeasi zi au fost instalate sfintele cruci pe cupolele Bisericii "Sf. Gheorghe" care astazi a fost sfintita si in care s-a oficiat prima Liturghie divina.

Complexul monastic Capriana este unul dintre cele mai vechi asezaminte monastice din Moldova si reprezinta un monument de valoare culturala si istorica exceptionala pentru neamul nostru. Primele date referitoare la existenta acestei manastiri au fost inregistrate in // Moldpress

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.