Bill Gates citește 150 de pagini pe oră. Și alte 4 lucruri interesante despre el

PE SCURT

Al doilea cel mai bogat om din lume poate citi 150 de pagini pe oră, iar în vacanțe, de regulă, citește 14-15 cărți. Sunt doar câteva dintre curiozitățile pe care le aflăm din cel mai nou documentar despre fondatorul Microsoft, Bill Gates, regizat de Davis Guggenheim și produs de Netflix.

PE LUNG

Documentarul întitulat Inside Bill’s Brain – trad. În creierul lui Bill – prezintă o incursiune în copilăria acestuia, începuturile Microsoft și în special, modul în care încearcă să găsească soluții pentru rezolvarea unor probleme precum lipsa de apă potabilă în unele state din Africa.

Din documentar aflăm câteva curiozități din viața celui care a fost timp de mulți ani cel mai bogat om al planetei.

Când era elev, a încercat să eșueze intenționat la un test

În adolescență, Gates a trebuit să susțină un test pentru a se înscrie la o școala privată. Tânărul cu minte sclipitoare nu își dorea însă acest lucru, așa că și-a propus să eșueze pentru a fi descalificat. Nu a reușit, însă, să greșească și astfel, a susținut examenul și a fost acceptat la școală. „Nu m-am putut abține să nu-l susțin”, spune el în documentar.

Călătorește peste tot cu 10-15 cărți

În documentar, una dintre secretarele sale povestește că Bill Gates călătorește peste tot cu o geantă plină cu cărți. Una dintre responsabilitățile secretarei este ca, o dată câteva săptămâni, să „reîmprospăteze” geanta cu noi oferte de lectură care nu sunt deloc simple. Gates citește cărți despre mecanică cuantică și fundamentele învățării profunde.

Își ia o săptămână liberă doar pentru a gândi

Cu ani în urmă, Gates a început un ritual anual. Acesta merge, timp de o săptămână, într-o vacanță în care se izolează și nu face nimic altceva decât să se gândească la probleme și soluții. Un calculator, carnete, stilouri și o mulțime de probleme pe care le analizează – așa-și petrece vacanța unul din cei mai bogați oameni ai lumii. De altfel, în documentar, o vedem pe soția acestuia, Melinda Gates care, la întrebarea: „Ce crezi că se întâmplă în creierul lui Bill?”, izbucnește într-un râs isteric. „Nu vreau să știu! Cred că este un haos”, a răspuns ea.

Și Bill Gates este ignorat câteodată

Unul dintre scopurile fundației lui Bill Gates este să îmbunătățească normele sanitare și condițiile de salubritate din țări sărace ale lumii. În documentarul regizat de Guggenheim, Gates povestește cum a expediat mai multe scrisori marilor universități și centre de cercetare din lume, cerându-le ajutorul în acest sens. Cele mai prestigioase instituții i-au ignorat rugămintea și nu i-au oferit niciun răspuns.

Este generos cu cercetătorii științifici

Gates spune una dintre problemele administrării unei fundații este că oamenii vor spune că au nevoie de sumele de bani pe care ei cred că le vor primi și nu îndrăznesc să ceară mai mult. Cu mai mulți ani în urmă, cercetătorii i-au spus că, probabil, va fi nevoie de 200 de milioane de dolari pentru eradicarea poliomielitei din zonele vulnerabile ale Africii. Gates le-a dat de două ori mai mult și nu s-a înșelat. Proiectul de eradicare a poliomielitei a fost un succes. În Nigeria, cazurile au scăzut de la peste 700 pe an, la mai puțin de 30 de cazuri pe an în mai puțin de un deceniu. Iar de trei ani, în Nigeria, n-au mai fost înregistrate asemenea cazuri.

Bill Gates este creatorul celei mai valoroase întreprinderi din lume „Microsoft” și fondatorul uneia dintre cele mai mari fundații de caritate din lume. Are o avere estimată la 95 de miliarde de dolari.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.