Connect with us
"
"

Divertisment

Cum să creezi o afacere cu caracter și să aduci investitorilor un randament de 900%

Publicat

pe

PE SCURT

Sunt tineri și energici, au idei năstrușnice și nu le este frică să piardă. Vorbim despre fondatorii companiei producătoare de bere BrewDog, James Watt și Martin Dicky din Scoția. Le-a plăcut să facă bere de casă, s-au aventurat și într-o zi s-au întrebat ce ar fi dacă ar lansa o afacere de producere a berii? După 12 ani de la lansarea companiei, aceștia se laudă cu un grup larg de fani și susținători și cu o companie estimată la 2 miliarde de dolari SUA.

Watt și Dicky în fiecare zi încearcă să depășească un nou obstacol și să se dezvolte într-o lume de afaceri unde ei sunt mici, iar companiile gigantice mișună în jurul lor, scrie Forbes.

PE LUNG

Într-o zi fierbinte de august, în Ohio, cofondatorul BrewDog, James Watt, a urcat pe o scenă în fața a peste 4000 de acționari pentru a anunța știrea: compania ar putea fi urmărită penal din cauza uneia dintre cele mai vândute beri în SUA – berea artizanală Elvis Juice. „Avocații lui Elvis Presley ne-au trimis o scrisoare  prin care ne anunță că dacă vom continua să folosim numele „Elvis” vom fi acționați în judecată și impuși să plătim o taxă de licență pentru fiecare borcan, cutie, sticlă sau butoi pe care-l vom vinde”, a anunțat Watt.

Însă, tinerii nu s-au pierdut și au găsit o soluție. Astfel, „regii neliniștitori”, cum îi numesc investitorii, au decis să-și schimbe oficial numele în „Elvis”. Watt și Dicky și-au schimbat permisele de conducere, toate documentele și adresele electronice. Ei nu s-au oprit aici, ci au scris avocaților familiei lui Elvis: „Stimați avocați, regretăm că aveți „Suspicious Minds” (suspiciuni, s-au jucat cu denumirea cântecului) și că berea noastră este atât de solicitată. Dar este timpul să vorbim mai puțin și să acționăm. Prin urmare, am căzut într-o capcană, încercând să redresăm situația și să ne exprimăm „Dragostea arzătoare”, amândoi ne-am schimbat numele în „Elvis”. Astfel că acum ne puteți plăti o taxă de licență pentru utilizarea numelui nostru în muzica dvs? Cu dragoste, Elvis”.

Astfel de trucuri la care au recurs tinerii pentru a ocoli legea au transformat BrewDog într-o marcă de cult. Compania, originară din Scoția, a creat o armată de fani. Aproximativ 22% din acțiunile sale aparțin la 120.000 de cunoscători de bere care au cumpărat acțiuni de pe site-ul web BrewDog, în cadrul programului Equity for Punks.

Veniturile BrewDog pentru 2019 sunt de aproximativ 300 de milioane de dolari (comparativ cu 211 de milioane de dolari în 2018). Întreaga companie este evaluată la aproximativ 2 miliarde de dolari. Watt deține o participație de 24%, care costă aproximativ 480 de milioane de dolari, în timp ce Dicky deține o participație de 20% în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari.

BrewDog, fondată de Watt și Dickey, în 2007, deține patru fabrici de bere și 100 de baruri în întreaga lume. Dar BrewDog știe că doar berea nu este suficientă pentru ca afacerea să supraviețuiască. Urmărind cum antreprenorii mari mănâncă companiile mici și independente, tinerii și-au mai deschis o mică afacere care le aduce venituri suplimentare pe care le pot folosi pentru dezvoltarea companiei de suflet. În ultimii doi ani, cei doi au deschis un hotel, o companie aeriană charter, o distilerie și un serviciu de streaming precum Netflix, unde spectatorii au acces la peste 100 de ore de videoclipuri despre băuturi și stil de viață.

Cei doi parteneri de afaceri spun că arma lor secretă care-i ajută să se dezvolte sunt toți acei iubitori de bere care au cumpărat acțiuni BrewDog pe Internet. Fondurile strânse în acest mod, aproximativ 95 de milioane de dolari, au contribuit la extinderea afacerii, iar fanii continuă să popularizeze brandul. „Acesta este un model de afaceri uimitor, deoarece nu-i percepem ca investitori, ci ca pe niște prieteni, susținători, ambasadori și oameni care gândesc ca și tine”, spune Watt. 

Watt și Dickey au crescut într-un sătuc pescăresc din nord-estul Scoției și sunt de nedespărțit încă din copilărie.

Watt a studiat dreptul la Universitatea din Edinburgh, dar spiritul său rebel nu era potrivit pentru o carieră juridică. După absolvire, a stat în birou doar două săptămâni, apoi a renunțat și și-a schimbat costumul de afaceri într-un costum de cauciuc. În următorii șase ani, Watt a prins biban și homar în Atlanticul de Nord și a făcut bere în condiții casnice, când ajungea la mal. 

Dickey a adoptat o abordare mai echilibrată. La 12 ani, a găsit o trusă de bere în podul casei părinților săi și, împreună cu tatăl său, a început să experimenteze cu diferite soiuri de hamei proaspete. A plecat la Universitatea din Edinburgh, dar a studiat distilarea. După ce a absolvit în 2004, a obținut un loc de muncă la o fabrică de bere din Anglia. Când Watt a venit în vizită, au preparat bere conform rețetelor proprii. În 2006, prietenii au avut ocazia să se întâlnească cu Michael Jackson, patronul renașterii berii anilor ’80. După aceea au decis că este timpul să renunțe la lucrul de bază și să se dedice noii lor afaceri. Au strâns toți banii pe care i-au pus deoparte, au luat un credit de la bancă și au început. La început nu aveau bani ca să cumpere rezervoare standard din oțel inoxidabil, așa că au folosit rezervoare de apă din plastic din magazinele locale de grădinărit. În ciuda dificultăților, partenerii nu au renunțat, iar în aprilie 2007, BrewDog a lansat primul lot de bere. Momentul a fost extrem de nereușit. Un an mai târziu, a izbucnit o criză financiară. Nimeni nu voia să cumpere o bere amară cu un brand necunoscut.  „Lucram doar noi doi la companie. Făceam și îmbuteliam singuri berea și dormeam pe pungile de malț”, își amintește Dicky.

O rază de speranță a strălucit în 2008, când BrewDog a câștigat competiția Brewers sponsorizată de retailerul britanic Tesco. Lanțul de retail a oferit câștigătorilor posibilitatea să-și plaseze patru tipuri de bere în mai mult de 400 de magazine din Marea Britanie și să vândă aproximativ 2000 de sticle pe săptămână. „Când ne-au anunțat că am câștigat, am stat calmi și nici nu le-am spus că întreprinderea noastră era formată din doi tipi și un câine și noi suntem cei care producem și îmbuteliem manual aceste sticle”, își amintește zâmbind Watt. Au mai luat câteva împrumuturi și lucrând în alte părți cu jumătate de normă, BrewDog a reușit să-și întindă, în sfârșit, aripile. 

După succesul competiției, antreprenorii au încetat rapid să facă față cererii. Berea devenise populară și tot mai căutată, iar ei nu reușeau să o producă. Atunci și le-a venit ideea Equity for Punks. Cinci firme de avocatură și bănci i-au avertizat că acest lucru ar putea distruge afacerea. Dar asta nu i-a oprit pe tineri. Cei care cumpărau acțiunile nu primeau doar o parte din afacere, dar și bonusuri și reduceri pe toată viața în barurile BrewDog și apartenența la clubul de bere BrewDog. În prima rundă, BrewDog a strâns 975.000 de dolari SUA de la aproximativ 1330 de investitori. Acum, proiectul conduce deja a șasea rundă. Iar cea mai de succes a avut loc la începutul anului 2018, când compania a atras 34 de milioane de dolari de la 70 de mii de investitori.

Investitorii de la început au făcut bani buni. În 2010, Daniel Fetter, un asistent din American Nashville, a investit 10 mii de dolari în primul tur pentru Punks. Potrivit acestuia, acum, acțiunea costă aproximativ 100 de mii de dolari – randamentul a depășit 900%.

Dar menținerea aceluiași ritm de dezvoltare pentru BrewDog nu este chiar atât de ușoară.

„Sunt foarte multe mărci bune și cunoscute și ca să obții un succes trebuie să te remarci”, spune Watt.

Astfel, tinerii periodic fac campanii de marketing scandaloase. În 2012, au proiectat o imagine cu ei complet dezbrăcați pe clădirea Parlamentului din Londra. În 2018, pentru a atrage atenția asupra Equity for Punks din Statele Unite, cei doi au zburat peste Wall Street într-un elicopter închiriat și au aruncat pisici de pluș. Astfel, făcând o aluzie la bancherii care decid să investească doar în companiile mari. De asemenea, ei fac mici loturi de bere în locuri neobișnuite: într-un avion al British Airways la o altitudine de 12.000 m, într-o camionetă Ford F-350 care circulă cu o viteză de 150 km/h de-a lungul drumului internațional Dover din Delaware și pe un iaht în Boston Bay împreună cu Jim Koch, miliardar și co-fondator al brandului de bere Sam Adams. Însă, scepticii susțin că această formă de manifestare îți aduce popularitate, dar pentru foarte puțin timp. Watt nu acordă atenție scepticilor. Spre deosebire de giganții de bere, nu se teme să își asume riscuri. „Nu mă interesează cine și ce crede. Suntem doar doi tipi din nord-estul Scoției, care au pornit de la zero și, prin urmare, au pus totul în joc”, explică antreprenorul.

Divertisment

Încălzește, răcește, amestecă – cinci tineri au creat un recipient inteligent de mâncare. Cum funcționează gadgetul

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Sunt tineri și plini de idei. În anul 2016, cinci ucraineni și-au deschis o mică afacere în care își propuneau să reinventeze produsele de uz casnic. „Scopul mărcii este crearea de noi tipuri de produse și regândirea celor deja existente”. Astfel, peste un an, au venit cu ideea de a crea un recipient inteligent de mâncare, perfect pentru a fi luat la serviciu. În foarte puțin timp, startup-ul a devenit popular datorită funcționalității și ingeniozității.

Recipientul inteligent încălzește mâncare ca un cuptor cu microunde, o poate răci – ca un frigider, poate să vă mestece frișca și să fiarbă cafeluța ca într-un ibric.

PE LUNG

În curând ați putea să nu mai aveți nevoie de un cuptor cu microunde la oficiu, pentru că niște tineri ucraineni au creat un startup: un recipient inteligent pentru alimente, care poate încălzi mâncarea, fierbe apa, face smoothie-uri și chiar poate menține înghețata rece.

Startup-ul a reușit să adune deja 90.000 de dolari pe platforma de colectare de fonduri online din Statele Unite ale Americii, de patru ori mai mult decât tinerii se așteptau. 

Ideea dezvoltatorilor a fost să creeze un gadget care să ajute la evitarea microundelor și frigiderelor din companii „care de obicei sunt fie vechi, fie murdare”.

„Capacitatea de a încălzi mâncarea, de a face cafea sau ceai, de a face suc proaspăt stors și de asemenea, a mânca deserturi, oriunde și oricând – aceasta este o experiență unică pe care Neoven vă poate oferi”, susține Maxim Nakonechnyy, CEO-ul startup-ului, scrie kyivpost. De asemenea, inventatorii susțin că recipientul permite utilizatorilor să pregătească mâncarea de la distanță folosind o aplicație mobilă atât pe dispozitivele Android, cât și pe cele iOS.

În afară de modulul principal de încălzire, dispozitivul include alte trei configurații, care îi permit să se comporte ca un frigider, ca un mixer sau ca un ibric. După două ore de încărcare, acumulatorul poate funcționa timp de 5 ore, fără întrerupere. De asemenea, este posibil să setați un cronometru și să pregătiți mâncarea în orice moment.

Tinerii susțin că în această vară își propun să creeze primul lot de recipiente inteligente pentru cei peste 30 de susținători ai lor. Prețul  pentru acest dispozitiv ar putea ajunge până la 279 de dolari SUA. Ei își propun să cucerească piața americană, de unde deja au început să primească foarte multe comenzi. 

Startup-ul a fost deja înregistrat în SUA, iar tinerii intenționează să se mute în Silicon Valley „pentru a fi în contact cu cel mai mare ecosistem de startup-uri și investitori”, explică Maxim Nakonechnyy.

Citește mai departe

Divertisment

Cine este Gordon Ramsay, bucătarul care a câștigat 54 milioane de dolari într-un an

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Este plin de energie și nemaipomenit de talentat, gătește mult și inspiră oamenii din întreaga lume să facă ceea ce le place cu adevărat. Gordon Ramsay este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari.

Are 25 de restaurante care au obținut 16 stele Michelin, iar în anul 2016 a obținut un venit de 54 de milioane de dolari, la fel ca și Beyonce. Astfel, el a ajuns în Topul 100 oameni de succes și cu venituri mari, lansat de Forbes – un top unde nu a mai apărut până atunci niciun alt bucătar.

PE LUNG

S-a născut în 1966, în Scoția. Visul lui era să devină un fotbalist cu renume. Însă, un accident la piciorul stâng i-a spulberat aspirațiile. Atunci, decide să studieze la colegiu managementul hotelier. Când înțelege că piciorul nu-și va reveni complet ca să poată juca mai departe, Gordon Ramsay începe tot mai mult să îndrăgească gătitul. Absolvește colegiul și se mută în Londra, unde se angajează ca bucătar la un restaurant prestigios.

După doi ani trece la alt restaurant cu trei stele, unde își perfecționează îndeletnicirile de gătire, fiind ghidat de unul dintre cei mai buni bucătari francezi. Peste puțin timp, mentorul îl cheamă la restaurantul lui. Tot atunci, Gordon decide să se mute în Franța. Unde lucrează timp de trei ani alături de cei mai buni bucătari. Apoi, acceptă funcția de șef-bucătar pe o corabie de croazieră. Peste un an de călătorie pe mare, mentorul îi propune să devină șef bucătar la un alt restaurant. În cei patru ani cât a lucrat acolo, a reușit să aducă restaurantului prestigiu și 2 stele Michelin. Gordon deținea 25% din acțiunile restaurantului, dar din cauza unor neînțelegeri cu ceilalți acționari, decide să plece și este urmat de întregul personal. Ramsay, a recunoscut mai târziu că acest pas a fost unul dificil, dar foarte important, pentru că l-a motivat să se lanseze ca om de afaceri. 

La 32 de ani își deschide primul restaurant „Gordon Ramsay at Royal Hospital Road”, care a primit 3 stele Michelin în 2001, ceea ce l-a făcut pe Gordon primul bucătar englez care a ajuns la rangul stelelor. În același an a mai deschis și un local „Pétrus”, care a devenit cunoscut în Marea Britanie mai ales după ce un grup de bancheri au plătit 44 de mii de lire pentru vinul pe care l-au consumat la o cină pentru 6 persoane. Restaurantul s-a ales cu o stea Michelin înainte de a împlini un an de la deschidere. Așa începe episodul de renume și de succes al lui Gordon.

Tot atunci, începe să participe la mai multe show-uri televizate despre bucătărie. De-a lungul anilor, Ramsay a reușit să creeze un imperiu și în televiziune cu ajutorul a trei hituri- Hells Kitchen, MasterChef şi MasterChef Junior. Cele trei show-uri au ratinguri atât de mari, încât Ramsay primește pentru un episod câte 400 de mii de dolari. Notorietatea sa de televiziune i-a permis, în anul 2016, să lanseze propria companie de producție de ultimă generație, Studio Ramsay.

Bucătarul deține 25 de restaurante în întreaga lume, care au 7 stele Michelin. De asemenea, el a scris peste 25 de cărți dintre care unele au devenit cele mai vândute în întreaga lume, inclusiv autobiografia sa, Roasting in Hell’s Kitchen. În afară de aceasta, Ramsay are un parteneriat global cu WWRD (Waterford, Wedgwood, Royal Doulton), care oferă produse de uz casnic și și-a creat propriul joc mobil care s-a bucurat de un succes internațional.

Toate acestea l-au făcut să ajungă în Topul celor mai plătite celebrități din lume. În anul 2016, Ramsay a primit 54 de milioane de dolari, la fel ca și cântăreața Beyonce, iar în următorul an, 2017, Gordon și-a mărit veniturile, obținând 60 de milioane de dolari.

Gordon Ramsay are cinci copii, iar una dintre fiicele sale are propriul show de mâncare. Bucătarul spune că nu vrea să-și răsfețe copiii, ci vrea să-i educe ca să vrea să-și câștige proprii bani. De aceea, ei zboară în clasa econom, în timp ce Gordon și Tana în clasa I. „Nu au muncit până acum atât de mult încât să-și permită asta. Iar aceste lucruri începi să le apreciezi numai dacă muncești mult pentru ele”, opinează el. Mai mult, soții Ramsay nu au de gând să-și lase toată averea pe numele copiilor. Potrivit lor, astfel de lucru i-ar putea alinta. Singurul lucru pe care îl vor face este să acopere 25% din prețul apartamentului pe care vor vrea să și-l cumpere copiii.

Ramsay Gordon are centură neagră la karate, participă activ la tot felul de maratoane de rezistență și a deschis împreună cu soția sa o fundație de filantropie, care ajută copiii bolnavi. Gordon nu suportă să fie tratat ca o persoană vip atunci când intră în vreun restaurant și refuză categoric să mănânce ceea ce-i propun în avion. „Am lucrat pentru companii aeriene timp de 10 ani, așa că știu unde a fost și unde merge acest aliment și cât a durat până a urcat la bord”, a spus el pentru Refinery29. Gordon are o adevărată colecție de automobile scumpe, printre care Ferraris, un Bentley și un Aston Martin. El visează să-și cumpere o barcă pe care să o transforme într-un restaurant pe apă cu care să se oprească în fiecare săptămână în diferite localități și să servească oamenii timp de o zi, iar în restul șase să pescuiască, să descopere localnicii și regiunea. „Lucrez mult și devotat. Chiar dacă intru în fiecare zi în restaurant pentru 4 ore, încerc să le consum la maxim. Asta pentru că fiecare proiect mă face din ce mai entuziasmat”, recunoaște unul dintre cei mai populari bucătari din întreaga lume. 

Citește mai departe

Divertisment

Prinși la datorie. Corespondența secretă din 120 de țări nu era secretă pentru SUA și Germania

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Zeci de ani la rând, serviciile secrete americane și germane au interceptat comunicările criptate  ale guvernelor din peste 120 de țări. Acest lucru a fost posibil datorită achiziției companiei elvețiene Crypto, lideră pe piața mondială a tehnologiei criptografice din a doua jumătate a secolului XX.

Despre conexiunea dintre Crypto și serviciile speciale se arată într-o anchetă comună a ziarului american The Washington Post, canalul de televiziune german ZDF și canalul de televiziune elvețian SRF. Jurnaliștii au obținut acces la documentele serviciilor de informații din Statele Unite și Germania și, de asemenea, au discutat cu foști angajați ai acestor servicii speciale și oameni care au lucrat la Crypto.

PE LUNG

Fondatorul Crypto este originar din Imperiul Rus. A început să colaboreze cu SUA în timpul celui de-al doilea război mondial

Crypto a fost fondată de un originar din Imperiul Rus, Boris Hagelin. S-a născut în 1892, în tinerețe s-a mutat în Suedia. Acolo, Hagelin și-a făcut studiile și a început să creeze dispozitive de criptare. În 1940, inventatorul și soția sa au plecat în Statele Unite, unde el a semnat un contract pentru furnizarea de mașini portabile de criptare M-209 pentru armata americană. După al doilea război mondial, Hagelin s-a mutat în Elveția unde și-a deschis propria companie numită Crypto.

SUA erau îngrijorate că țările inamice vor cumpăra mașinile lui Hagelin. În 1951, inventatorul a acceptat să-și vândă dispozitivele sale cele mai sofisticate numai acelor state care erau aprobate de serviciile de informații americane. În schimb, el primea 700.000 USD pe an pentru a compensa profiturile pierdute. Afacerea a avut loc nu numai datorită dorinței lui Hagelin de a avea Statele Unite ca principal client, dar și prieteniei sale cu William Friedman, un alt originar al Imperiului Rus, cunoscut drept „tatăl criptografiei americane”.

În anii 1960, colaborarea lui Hagelin cu serviciile de informații americane nu a făcut decât să se consolideze. Agenția Centrală de Informații (CIA) a obținut brevetul pentru dispozitivele Crypto și a început să plătească anual companiei nu numai 700 de mii de dolari pentru veniturile pierdute, ci și 10 mii de dolari pentru marketing, astfel încât să nu-și piardă poziția de pe piață.

Prima mașină criptografică Crypto a apărut în anii ’60. „Miezul” a fost conceput  de serviciul de spionaj din SUA

Hagelin crea mașini mecanice de criptare. Când în anii ’60 dispozitivele electronice au început să apară, inventatorul a avut nevoie de ajutor pentru a se adapta la noile tehnologii. El a fost ajutat de Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA). Agenția a dezvoltat designul intern al H-460, mașina de criptare electronică Crypto, lansată în 1967.

Astfel,serviciile secrete din SUA au obținut acces la algoritmii de criptare Crypto și le-au putut manipula. Acest lucru a accelerat incredibil decriptarea mesajelor serviciilor secrete, armatelor și departamentelor diplomatice din alte țări: descifrarea, pentru care anterior era necesar luni de muncă, dura acum doar câteva secunde.

În documentele CIA, citate de The Washington Post, noua fază a colaborării cu Crypto a fost  descrisă cu entuziasm: „Imaginează-ți că guvernul american convinge un producător străin să folosească echipamentul în avantajul lor. Vorbim despre o lume nouă ”

În anii ’70, serviciile secrete americane și germane au cumpărat Crypto pentru șase milioane de dolari

SUA intenționa să achiziționeze Crypto de mult timp, dar tranzacția a fost tărăgănată de disensiunile dintre CIA și NSA. Aceasta a continuat până în 1967, când serviciile secrete din Franța și FRG s-au oferit să cumpere compania. Hagelin a refuzat, însă trei ani mai târziu a vândut Crypto Statelor Unite și Republici Federale Germania. Lui i s-au plătit aproximativ 5,75 milioane de dolari. Serviciul Federal German de Informații și CIA au primit acțiuni egale în cadrul companiei.

Noii proprietari ai Crypto reprezenta un secret chiar și pentru consiliul de administrație al companiei. Excepția a fost doar unul dintre membrii săi, un confident al lui Hagelin Sture Nyberg. Între timp, Serviciul Federal German de Informații și CIA participau activ la gestionarea afacerii și căutau noi clienți. Acestea au atras Motorola și Siemens să coopereze și au obținut, de asemenea, contracte majore cu Arabia Saudită. Pentru aceasta, serviciile secrete  au mituit oficialii saudiți cu ceasuri Rolex și tururi la bordeluri elvețiene.

Afacerile Crypto mergeau bine: în 1970-1975, vânzările Crypto au crescut de la 15 la 51 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 19 milioane de dolari). Fondatorul companiei Boris Hagelin a murit în 1983.

Echipamentele Crypto au fost folosite în 120 de țări. SUA și Germania le-au citit toate mesajele secrete

În anii 1950-2000, echipamentele Crypto au fost utilizate de mai mult în 120 de țări. Doar jumătate dintre acestea sunt cunoscute, în principal este vorba despre statele din Europa (inclusiv Vaticanul), Asia de Sud și de Sud-Est, Africa și America de Sud. De asemenea, se știe că printre cumpărătorii de echipamente Crypto nu figurau Rusia și China, iar Israel, Suedia, Elveția și Regatul Unit au știut despre adevărații proprietari ai companiei și au primit unele informații secrete de la ei.

Cu ajutorul dispozitivelor Crypto, Statele Unite și Germania au citit corespondența autorităților iraniene în timpul capturării diplomaților americani din Teheran în 1979, au monitorizat mișcările armatei argentiniene în timpul războiului Falkland din 1982, au știut despre planurile de răsturnare a dictatorilor din America de Sud și au ascultat cum oficialii libieni s-au felicitat reciproc pentru explozia de la discoteca din Berlin, în 1986.

Prin decriptarea mesajelor, serviciile secrete aflau informații, care uneori le puneau într-o situație dificilă. Potrivit lui Bobby Ray Inman, care a fost directorul adjunct al CIA și directorul  NSA la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, subordonații săi au aflat că Billy Carter – fratele președintelui Jimmy Carter – a primit bani de la dictatorul libian Muammar Gaddafi în schimbul activității de lobby pentru interesele sale la Washington.

În anii 90, Crypto s-a pomenit în centrul unui scandal. Germania a părăsit compania, iar SUA a continuat s-o folosească

Principala țintă a supravegherii a fost Iranul. Această țară a încheiat contracte majore cu Crypto, iar CIA a citit de la 80% la 90% din mesajele conducerii acesteia. Autoritățile iraniene au început să bănuiască că ceva nu este în regulă, iar în 1992 l-au arestat pe Hans Buhler, în vârstă de 51 de ani, care era considerat cel mai de succes manager de vânzări Crypto. El a fost eliberat nouă luni mai târziu – când compania a plătit o răscumpărare de un milion de dolari. Buhler nu știa despre relația Crypto cu CIA și Serviciul Federal German. Dar bănuia că Iranul știa despre angajatorul său mai multe decât el însuși.

El a început să-și împărtășească suspiciunile cu presa și chiar a apărut la televiziunea elvețiană împreună cu Peter Frutiger (numele său nu a fost dat publicului atunci). Conform documentelor CIA, acesta era un fost inginer Crypto care a fost concediat în 1977 pentru că a remediat vulnerabilitățile care au permis citirea mesajelor Guvernului sirian. Din cauza scandalului, unii angajați Crypto s-au concediat, iar cinci țări au reziliat contractele (Iranul nu a fost printre acestea).

Principala consecință a crizei a fost retragerea din Crypto  a serviciilor de informații din Germania. Nu a fost o surpriză, întrucât germanii aveau de mult timp neînțelegeri cu americanii: acestea discutau dacă este permisă urmărirea țărilor aliate cu ajutorul Crypto (CIA credea că da, Serviciul Federal German – nu).

În 1993, Serviciul Federal German și-a vândut cota din Crypto către CIA pentru 17 milioane de dolari. În anii următori, piața a trecut de la hardware la criptare software, Crypto nu a putut să se reconfigureze și a încetat să fie profitabilă, dar a continuat să servească drept sursă de informații pentru CIA. Serviciul secret a vândut compania abia în 2018 – cel mai probabil pentru 50-70 de milioane de dolari.

Elveția a anunțat o anchetă privind conexiunea Crypto cu agențiile de informații

Activele Crypto au fost cumpărate de două companii: Crypto International și CyOne Security. Crypto International (care a primit marca producătorului de echipamente de criptare) a declarat că nu știa despre conexiunea Crypto cu CIA și SFG și intenționează să inițieze un control. CyOne Security, care furnizează sisteme de securitate autorităților elvețiene, a refuzat să vorbească despre istoria Crypto, dar a dat asigurări că compania lor nu este conectată la serviciile de informații străine. În același timp, CyOne Security este condusă de un fost director al Crypto.

Foștii angajați Crypto care au discutat cu reporterii, se simt înșelați. „Crezi că faci un lucru bun, creând dispozitive sigure. Și apoi se dovedește că ai înșelat clienții”, a spus pentru Washington Post, inginerul inginerul Jurg Sperndli, care a lucrat la Crypto timp de 16 ani și a considerat algoritmii săi suspecți. 

Totuși, persoanele implicate în supraveghere nu se grăbesc să își ceară scuze. „Dacă simt o remușcare? Zero. A fost o sursă de informații foarte valoroasă ”, a declarat șeful adjunct al CIA, Bobby Ray Inman.

După publicarea anchetei despre Crypto, autoritățile elvețiene au anunțat că verifică conexiunea companiei cu serviciile de informații străine. În același timp, documentele CIA și SFG indică faptul că Elveția știa de mult timp despre adevărații proprietari ai Crypto și a fost una dintre puținele țări care au primit echipamente de criptare sigure de la companie. CIA și SFG au refuzat să comenteze ancheta, dar nu au contestat autenticitatea documentelor citate în ea.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate18 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment18 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social20 de ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031