Cum să creezi o afacere cu caracter și să aduci investitorilor un randament de 900%

PE SCURT

Sunt tineri și energici, au idei năstrușnice și nu le este frică să piardă. Vorbim despre fondatorii companiei producătoare de bere BrewDog, James Watt și Martin Dicky din Scoția. Le-a plăcut să facă bere de casă, s-au aventurat și într-o zi s-au întrebat ce ar fi dacă ar lansa o afacere de producere a berii? După 12 ani de la lansarea companiei, aceștia se laudă cu un grup larg de fani și susținători și cu o companie estimată la 2 miliarde de dolari SUA.

Watt și Dicky în fiecare zi încearcă să depășească un nou obstacol și să se dezvolte într-o lume de afaceri unde ei sunt mici, iar companiile gigantice mișună în jurul lor, scrie Forbes.

PE LUNG

Într-o zi fierbinte de august, în Ohio, cofondatorul BrewDog, James Watt, a urcat pe o scenă în fața a peste 4000 de acționari pentru a anunța știrea: compania ar putea fi urmărită penal din cauza uneia dintre cele mai vândute beri în SUA – berea artizanală Elvis Juice. „Avocații lui Elvis Presley ne-au trimis o scrisoare  prin care ne anunță că dacă vom continua să folosim numele „Elvis” vom fi acționați în judecată și impuși să plătim o taxă de licență pentru fiecare borcan, cutie, sticlă sau butoi pe care-l vom vinde”, a anunțat Watt.

Însă, tinerii nu s-au pierdut și au găsit o soluție. Astfel, „regii neliniștitori”, cum îi numesc investitorii, au decis să-și schimbe oficial numele în „Elvis”. Watt și Dicky și-au schimbat permisele de conducere, toate documentele și adresele electronice. Ei nu s-au oprit aici, ci au scris avocaților familiei lui Elvis: „Stimați avocați, regretăm că aveți „Suspicious Minds” (suspiciuni, s-au jucat cu denumirea cântecului) și că berea noastră este atât de solicitată. Dar este timpul să vorbim mai puțin și să acționăm. Prin urmare, am căzut într-o capcană, încercând să redresăm situația și să ne exprimăm „Dragostea arzătoare”, amândoi ne-am schimbat numele în „Elvis”. Astfel că acum ne puteți plăti o taxă de licență pentru utilizarea numelui nostru în muzica dvs? Cu dragoste, Elvis”.

Astfel de trucuri la care au recurs tinerii pentru a ocoli legea au transformat BrewDog într-o marcă de cult. Compania, originară din Scoția, a creat o armată de fani. Aproximativ 22% din acțiunile sale aparțin la 120.000 de cunoscători de bere care au cumpărat acțiuni de pe site-ul web BrewDog, în cadrul programului Equity for Punks.

Veniturile BrewDog pentru 2019 sunt de aproximativ 300 de milioane de dolari (comparativ cu 211 de milioane de dolari în 2018). Întreaga companie este evaluată la aproximativ 2 miliarde de dolari. Watt deține o participație de 24%, care costă aproximativ 480 de milioane de dolari, în timp ce Dicky deține o participație de 20% în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari.

BrewDog, fondată de Watt și Dickey, în 2007, deține patru fabrici de bere și 100 de baruri în întreaga lume. Dar BrewDog știe că doar berea nu este suficientă pentru ca afacerea să supraviețuiască. Urmărind cum antreprenorii mari mănâncă companiile mici și independente, tinerii și-au mai deschis o mică afacere care le aduce venituri suplimentare pe care le pot folosi pentru dezvoltarea companiei de suflet. În ultimii doi ani, cei doi au deschis un hotel, o companie aeriană charter, o distilerie și un serviciu de streaming precum Netflix, unde spectatorii au acces la peste 100 de ore de videoclipuri despre băuturi și stil de viață.

Cei doi parteneri de afaceri spun că arma lor secretă care-i ajută să se dezvolte sunt toți acei iubitori de bere care au cumpărat acțiuni BrewDog pe Internet. Fondurile strânse în acest mod, aproximativ 95 de milioane de dolari, au contribuit la extinderea afacerii, iar fanii continuă să popularizeze brandul. „Acesta este un model de afaceri uimitor, deoarece nu-i percepem ca investitori, ci ca pe niște prieteni, susținători, ambasadori și oameni care gândesc ca și tine”, spune Watt. 

Watt și Dickey au crescut într-un sătuc pescăresc din nord-estul Scoției și sunt de nedespărțit încă din copilărie.

Watt a studiat dreptul la Universitatea din Edinburgh, dar spiritul său rebel nu era potrivit pentru o carieră juridică. După absolvire, a stat în birou doar două săptămâni, apoi a renunțat și și-a schimbat costumul de afaceri într-un costum de cauciuc. În următorii șase ani, Watt a prins biban și homar în Atlanticul de Nord și a făcut bere în condiții casnice, când ajungea la mal. 

Dickey a adoptat o abordare mai echilibrată. La 12 ani, a găsit o trusă de bere în podul casei părinților săi și, împreună cu tatăl său, a început să experimenteze cu diferite soiuri de hamei proaspete. A plecat la Universitatea din Edinburgh, dar a studiat distilarea. După ce a absolvit în 2004, a obținut un loc de muncă la o fabrică de bere din Anglia. Când Watt a venit în vizită, au preparat bere conform rețetelor proprii. În 2006, prietenii au avut ocazia să se întâlnească cu Michael Jackson, patronul renașterii berii anilor ’80. După aceea au decis că este timpul să renunțe la lucrul de bază și să se dedice noii lor afaceri. Au strâns toți banii pe care i-au pus deoparte, au luat un credit de la bancă și au început. La început nu aveau bani ca să cumpere rezervoare standard din oțel inoxidabil, așa că au folosit rezervoare de apă din plastic din magazinele locale de grădinărit. În ciuda dificultăților, partenerii nu au renunțat, iar în aprilie 2007, BrewDog a lansat primul lot de bere. Momentul a fost extrem de nereușit. Un an mai târziu, a izbucnit o criză financiară. Nimeni nu voia să cumpere o bere amară cu un brand necunoscut.  „Lucram doar noi doi la companie. Făceam și îmbuteliam singuri berea și dormeam pe pungile de malț”, își amintește Dicky.

O rază de speranță a strălucit în 2008, când BrewDog a câștigat competiția Brewers sponsorizată de retailerul britanic Tesco. Lanțul de retail a oferit câștigătorilor posibilitatea să-și plaseze patru tipuri de bere în mai mult de 400 de magazine din Marea Britanie și să vândă aproximativ 2000 de sticle pe săptămână. „Când ne-au anunțat că am câștigat, am stat calmi și nici nu le-am spus că întreprinderea noastră era formată din doi tipi și un câine și noi suntem cei care producem și îmbuteliem manual aceste sticle”, își amintește zâmbind Watt. Au mai luat câteva împrumuturi și lucrând în alte părți cu jumătate de normă, BrewDog a reușit să-și întindă, în sfârșit, aripile. 

După succesul competiției, antreprenorii au încetat rapid să facă față cererii. Berea devenise populară și tot mai căutată, iar ei nu reușeau să o producă. Atunci și le-a venit ideea Equity for Punks. Cinci firme de avocatură și bănci i-au avertizat că acest lucru ar putea distruge afacerea. Dar asta nu i-a oprit pe tineri. Cei care cumpărau acțiunile nu primeau doar o parte din afacere, dar și bonusuri și reduceri pe toată viața în barurile BrewDog și apartenența la clubul de bere BrewDog. În prima rundă, BrewDog a strâns 975.000 de dolari SUA de la aproximativ 1330 de investitori. Acum, proiectul conduce deja a șasea rundă. Iar cea mai de succes a avut loc la începutul anului 2018, când compania a atras 34 de milioane de dolari de la 70 de mii de investitori.

Investitorii de la început au făcut bani buni. În 2010, Daniel Fetter, un asistent din American Nashville, a investit 10 mii de dolari în primul tur pentru Punks. Potrivit acestuia, acum, acțiunea costă aproximativ 100 de mii de dolari – randamentul a depășit 900%.

Dar menținerea aceluiași ritm de dezvoltare pentru BrewDog nu este chiar atât de ușoară.

„Sunt foarte multe mărci bune și cunoscute și ca să obții un succes trebuie să te remarci”, spune Watt.

Astfel, tinerii periodic fac campanii de marketing scandaloase. În 2012, au proiectat o imagine cu ei complet dezbrăcați pe clădirea Parlamentului din Londra. În 2018, pentru a atrage atenția asupra Equity for Punks din Statele Unite, cei doi au zburat peste Wall Street într-un elicopter închiriat și au aruncat pisici de pluș. Astfel, făcând o aluzie la bancherii care decid să investească doar în companiile mari. De asemenea, ei fac mici loturi de bere în locuri neobișnuite: într-un avion al British Airways la o altitudine de 12.000 m, într-o camionetă Ford F-350 care circulă cu o viteză de 150 km/h de-a lungul drumului internațional Dover din Delaware și pe un iaht în Boston Bay împreună cu Jim Koch, miliardar și co-fondator al brandului de bere Sam Adams. Însă, scepticii susțin că această formă de manifestare îți aduce popularitate, dar pentru foarte puțin timp. Watt nu acordă atenție scepticilor. Spre deosebire de giganții de bere, nu se teme să își asume riscuri. „Nu mă interesează cine și ce crede. Suntem doar doi tipi din nord-estul Scoției, care au pornit de la zero și, prin urmare, au pus totul în joc”, explică antreprenorul.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.