Cea mai mare institutie financiara din R. Moldova – BC Moldova Agroindbank S.A. – a implinit 15 ani. Pe tot parcursul acestor ani, banca ramine lider pe piata serviciilor bancare, pe care detine o cota de 25%.
intr-un interviu acordat in exclusivitate Agentiei INFOTAG, presedintele Agroindbank, Natalia Vrabie, care conduce banca pe parcursul ultimilor 10 ani, a spus ca Мoldova Agroindbank (MAIB) considera drept inceput al istoriei sale ziua de 8 mai 1991 mai, cind a fost emisa Hotarirea de Guvern care a creat cadrul juridic pentru sistarea activitatii vechii banci Agroprombank din fosta URSS si inceputul activitatii bancii noi – MAIB.
Aducindu-si aminte de acele vremuri, Natalia Vrabie apreciaza ziua respectiva drept una trista si plina de emotii. "Atunci, nu constientizam totul ce am conceput, faptul cit de serioase vor fi lucrurile si ce riscuri ne asteapta in viitor", a spus ea.
Referindu-se la rolul statului si al Bancii Nationale a Moldovei (BNM) in rezultatele cu care MAIB a ajuns la a 15-a aniversare, presedintele institutiei subliniaza faptul ca Guvernul si BNM au creat un mediu de piata favorabil in care bancile, pe de o parte, puteau atrage bani de la populatie, iar pe de alta parte, isi puteau plasa mijloacele la preturile pietei. "Politica echilibrata a statului conducea treptat spre reducerea ratei inflatiei si a costului banilor, fapt care influenta benefic dobinzile la credite. Fara coliziuni mari, bancile, impreuna cu BNM si Guvernul, au reusit sa reduca ratele pina la 15-18% la creditele in lei moldovenesti si pina la 10-12% – la cele in valuta. Si nu este o limita, daca situatia din economie va favoriza procesul de reducere a dobinzilor si in continuare", a estimat Vrabie.
Abordind problema formarii capitalului initial al MAIB, presedintele bancii a spus ca cei care au colectat bani pentru banca au facut-o in nume propriu si contind pe increderea de care s-au bucurat la oameni. Aceste activitati au demarat la inceputul anilor 1990 si decurgeau cu dificultate: multi cetateni nu intelegeau pe deplin ce este capitalul actionar, proprietatea privata, detinerea unei banci private. "Nici chiar noi nu faceam exceptie pe atunci", recunoaste Natalia Vrabie.
Activitatea organizatorica pentru infiintarea MAIB era realizata de catre 4 persoane: primul presedinte al bancii, Gheorghe Furtuna; primul adjunct al acestuia, Natalia Vrabie; seful directiei economie si planificare, Larisa Rudeva, si juristul bancii, Xenofont Fetescu.
intrebata despre schimbarile majore care s-au produs din momentul infiintarii bancii, Vrabie a spus ca s-au modificat radical prioritatile, mentalitatea si valorile celor care au creat si au dezvoltat MAIB. "Pentru mine faptul cel mai impresionant este ca banca a devenit parte din destinul numerosilor sai angajati si actionari, care, azi, nu mai sint indiferenti la viitorul, soarta de mai departe a bancii", a subliniat presedintele MAIB.
Natalia Vraibe a mai declarat ca, in prezent, colectivul BC Moldova-Agroindbank S.A. are forte, credinta si dorinta de a se afirma in cea mai buna calitate. "Tocmai asa mi-as dori sa vad aceasta banca si in viitor", a spus presedintele MAIB. // Infotag