Basarabenilor le va fi mai greu fara drumul comercial Ungheni-Iasi

Dupa Marele drum comercial tataresc, care trecea in secolul al XVI-lea pe la marginea de sud a actualului oras Ungheni, cu 14 ani in urma se deschidea un alt drum comercial – cursa Ungheni-Iasi, infiintata de catre CFM si preluata, mai tirziu, de CFR.

Initial, aceasta cursa avea menirea sa faciliteze intilnirea rudelor si a prietenilor de pe cele doua maluri ale Prutului, dupa schimbarile ce se produsesera in 1989 atit in Moldova, cit si in Rominia, dar mai ales dupa “Podul de flori” din 1990. Distanta dintre cele doua orase e de doar 18 kilometri. Nimeni nu putea banui atunci ca aceasta cursa se va transforma, ulterior, in una comerciala. Ani de-a rindul, multi ungheneni au reusit, gratie ei, sa supravietuiasca. Ei duceau sa vinda la Iasi tot ce aveau pe linga casa: fasole, oua, smintina, gaini, usturoi. Mai apoi, citiva ani buni, au trecut Prutul sute de femei cu cutii de tigari camuflate pe sub fuste. De la Iasi isi cumparau haine, incaltaminte, vesela, toate la un pret cu mult mai mic decit in magazinele si pietele din Ungheni.

Potrivit datelor oferite de Biroul vamal Ungheni, numai de la inceputul acestui an au trecut frontiera pe la Ungheni aproape 70 mii de calatori. Destinatia multor dintre ei este piata si baza angro “Seranj”. in ultima perioada, insa, numarul pasagerilor trenului Ungheni-Iasi s-a redus considerabil. Angajatii caselor de bilete de la Gara internationala Ungheni sustin ca vind pina la 30 de bilete intr-o zi, in comparatie cu 130-150 solicitate acum citeva luni. Acest fenomen s-ar putea explica prin faptul ca Politia de frontiera si Serviciul vamal Iasi impun o securizare mai serioasa, avind in vedere ca Rominia se pregateste de aderarea la Uniunea Europeana.

in schimb, a crescut considerabil fluxul de masini care traverseaza zilnic frontiera prin punctul vamal Sculeni. Ca sa ajungi la Iasi, trebuie sa stai la coada cite 3-5 ore. Dar merita, spun soferii autoturismelor. Ei duc incolo petrol si cistiga zilnic pina la 300 de lei. Nimeni nu poate sa le interzica sa-si faca plinul la benzinariile din Ungheni si sa se intoarca de la Iasi cu bacurile desarte. Chiar daca angajatii celor doua vami Sculeni-Sculeni stiu foarte bine ce transporta acesti calatori, nu pot sa intreprinda nici o masura impotriva lor. “Ce sa verifici si cum sa demonstrezi ca ei au de gind sa vinda benzina din bac?”, intreaba ei. in plus, multi dintre conducatorii auto transporta si pasageri la Iasi, luind pentru o deplasare tur-retur cite 100 de lei. Ei sunt dispusi sa-i duca pina unde acestia doresc si sa-i astepte atit cit e necesar.

Nimeni nu stie ce se va intimpla dupa aderarea Rominiei la Uniunea Europeana. Unghenenii traiesc, deocamdata, cu ziua de azi si refuza sa se gindeasca la ceea ce-i asteapta in viitor.  // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.