Basarabenii reprimati politic vor fi despagubiti pentru bunurile pierdute

Guvernul de la Chisinau a aprobat, miercuri, 7 septembrie, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, prin care se propune restituirea bunurilor, recuperarea valorii acestora prin plata compensatiilor persoanelor supuse represiunilor politice si reabilitate ulterior.

Potrivit proiectului de lege, persoanelor supuse represiunilor politice le vor fi restituite, la cererea lor sau a mostenitorilor, bunurile confiscate, sechestrate sau scoase in orice alt mod din posesie, in legatura cu represiunile politice. Nu vor fi restituite terenurile de pamant, padurile, plantatiile multianuale, obiectele scoase din circuitul civil, precum si alte bunuri, "expropriate din considerente care nu au legatura cauzala cu represiunile politice".Ministrul Justitiei, Victoria Iftodi, a comunicat presei dupa sedinta Guvernului ca, in cazul in care bunurile confiscate, sechestrate sau scoase in orice alt mod din posesie in legatura cu represiunile politice nu pot fi restituite, valoarea acestora va fi recuperata prin plata compensatiei, in baza cererii depuse de persoanele reabilitate sau de mostenitorii acestora. Casele de locuit vor putea fi recuperate prin plata valorii lor, care va fi determinata prin aplicarea preturilor de piata, practicate la data satisfacerii cererii sau prin acordarea, in mod prioritar, a unui spatiu locativ amenajat. Potrivit lui Iftodi, in cazul in care bunurile nu au fost pastrate si nu pot fi restituite, fiind privatizate in conditiile legii, se va proceda la restituirea valorii lor in forma de compensatie baneasca, luandu-se la baza preturile de piata la data examinarii cererii. In cazul in care valoarea bunurilor nu depaseste 50 mii lei, compensatia pentru aceste bunuri va fi platita in decurs de un an. Daca valoarea bunurilor depaseste 50 mii lei, dar nu este mai mare de 200 mii lei, plata compensatiei va fi esalonata pentru trei ani. Bunurile, al caror cost depaseste 200 mii lei, vor fi platite pe o perioada ce nu va depasi 5 ani.

Conform proiectului de lege, cererile privind restituirea bunurilor sau recuperarea valorii acestora prin achitarea compensatiilor vor fi examinate de catre comisiile speciale, create de catre organele administratiei publice locale din raioanele, municipiile si UTA Gagauz-Yeri, pe al caror teritoriu au domiciliat persoanele reabilitate pana a fi supuse represiunilor politice. Proiectul de lege urmeaza a fi remis Parlamentului spre examinare. Autorii proiectului spera ca legea sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.